בשנה האחרונה חלו זינוק של לא פחות מ־25% בכמות הבקשות לסיוע במזון המגיעות לארגון פתחון לב וקפיצה של 23% בסיוע הניתן למשפחות שכבר נמצאו עוד קודם במעגל המשפחות שמקבלות סיוע מהארגון.

את הנתונים הללו, שפרסם הארגון לאחרונה, אפשר לצרף לתקציב המדינה מלא הגזירות למעמד הביניים, שנאנק גם כך תחת יוקר המחיה המאמיר מתחילת המלחמה, כשיותר ויותר מידרדרים למצוקה כלכלית, ולעובדה שנכון להיום בישראל יש מדי שנה אובדן מזון שנאמד בכ־356 אלף טונות, בשווי של כ־4 מיליארד שקל.

על רקע זה בפתחון לב פועלים בימים אלה להקמת פרויקט חדש ליצירת מאגר נגיש של עודפי מזון המיועד למספר המאמיר של מבקשי הסיוע, בשיתוף רשתות המזון והרשויות המקומיות.

במסגרת הפרויקט צוותים מקצועיים מטעם הארגון יכשירו את עובדי רשתות המזון בזיהוי עודפי מזון, ואלה יהיו אמונים על חילוצם. בשלב הבא מוצרי המזון יסומנו, ייארזו ויאוחסנו לטובת שינוע מיידי על ידי צי הרכבים של הארגון. את המוצרים יפיץ הארגון ברשויות המקומיות, והם יחולקו באמצעות תוכניות קהילתיות שייבנו עם היישוב, דוגמת תוכניות ארוחות חמות, שיווק מזון ומרכזי סיוע ניידים, במטרה שהמזון יגיע לאוכלוסיות הזקוקות לו.

כלל השלבים בתהליך ילוו על ידי הארגון, שאף יסייע בהכשרת המתנדבים לחלוקת המזון בקהילה, תשתית מעקב אחר מקבלי הסיוע וסל המענים, יצירת תוכניות ידע נוספות, הסברה בנושאי חינוך לתזונה בריאה וקידום ביטחון תזונתי לטווח ארוך.

מנכ"ל פתחון לב אלי כהן אומר ל"מעריב": "יותר מחצי מיליון משפחות חיות כיום בישראל באי־ביטחון תזונתי, ללא גישה סדירה למזון בריא, בזמן שמדי שנה נזרקות לפח כמויות ענק של מזון, שרובו בר־הצלה. כל זאת כשאנחנו עומדים לפתחו של תקציב מדינה שיפגע פעם נוספת באוכלוסיות מוחלשות, ועתיד כלכלי־חברתי שצופן פגיעה נוספת במשפחות שנמצאות על סף הכניסה למעגל העוני.

"הפרויקט שעליו אנחנו עומלים יאפשר לנצל את הפוטנציאל האדיר של הצלת מזון כדי להילחם במשבר החברתי של חוסר ביטחון תזונתי, ולצד זאת לפעול במודל בר־קיימא לטיפול בבזבוז מזון תוך קידום בריאות ורווחה בקרב אוכלוסיות מוחלשות".

בארגון מסבירים כי הרווח בפרויקט לא טמון רק בהצלת המזון עצמו ובשימוש בו לטובת ביטחון תזונתי למשפחות במעגל העוני: "בדרך זו הפרויקט יצליח לקדם גם נושאים נוספים בעולמן של המשפחות במעגל העוני, דוגמת בריאות ורווחה, סביבה ואיכות חיים, גישה קלה יותר למשאבים, קהילתיות וחברה".

עוד לפני הפרויקט החדש, בשנת 2023 הצילו בפתחון לב כ־2.6 טון מזון, הנאמדים בשווי של כ־40 מיליון שקל, ועד כה בשנת 2024 כ־1.6 טון מזון, הנאמד בשווי של כ־24 מיליון שקל.