היום (ראשון) צפויה ועדת השרים לענייני חקיקה לדון בהצעת חוק שתציע לראות סירוב של בנקים ישראליים לשרת אזרח שהוטלו עליו סנקציות כלכליות בינלאומיות – כסירוב למתן שירות. מאחורי ההצעה הזו, שהונחה על ידי ח״כ לימור סון הר מלך, עומדת כוונה לגבות מתנחלים וארגונים שחשבונות הבנקים שלהם נחסמו, ושגישתם לאמצעי תשלום הוגבלה כתוצאה מהסנקציות, ולאפשר להם הלכה למעשה לתבוע את אותם בנקים.

‏בהצעת החוק כינתה את הסנקציות ״אמצעי להשגת מטרות פוליטיות שונות״. ״סירוב לתת ללקוח כל שירות בשל הטלת עיצומים על אותו לקוח מצד מדינה זרה או חבר מדינות זרות, דינו כדין סירוב בלתי סביר לתת שירות״, מציעה סון הר מלך, תוך שהיא מסייגת את עצמה, ״הוראות סעיף קטן זה לא יכולו אם נקבע במפורש במסגרת הטלת העיצומים כי מתן השירות בישראל מהווה הפרעה של אותם עיצומים״.

בצלאל סמוטריץ' וחברים מהציונות הדתית בסיור בהתנחלות אפרת בגוש עציון, אוקטובר 2022 (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' וחברים מהציונות הדתית בסיור בהתנחלות אפרת בגוש עציון, אוקטובר 2022 (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)

במערכת הבנקאית חוששים מאוד מהאפשרות שהממשלה תאשר דרך לעקוף את הסנקציות, וזאת משתי סיבות. האחת, והקיצונית ביותר, היא שהמערכת הפיננסית בישראל תיתפס כמי שלא ממלאת אחר ההנחיות הבינלאומיות, מה שיוביל להחרמתה ולהוצאתה ממערכת הסליקה הבינלאומית (SWITF). 

"יש לכך משמעויות מסוכנות", טוען בכיר במערכת הבנקאית, "הסרה שלנו מהקהילה העולמית אומרת בפועל שאנשים לא יוכלו לבצע את העסקאות הבינלאומיות הפשוטות ביותר, אפילו לא הזמנה ב׳אלי אקספרס׳. פשוט נהיה מבודדים".

האפשרות השנייה שרואה הבכיר היא שאימוץ חקיקה מקילה בנושא, עלולה להוביל דווקא לסנקציות נוספות: "משום מה הפוליטיקאים לא רואים בכך עניין שצריך לסגור מאחורי הקלעים ובצורה דיפלומטית, והם קושרים את עצמם באירוע הזה. אם אני משרד האוצר האמריקאי, ואני רואה שהבנקים מעגלים פינות בהוראת הממשלה, הרי שיכול מאוד להיות שאשקול להטיל סנקציות נוספות, אולי גם עליהם".

לפני מספר חודשים, לאחר שורת צעדים שננקטו נגד אותם מתנחלים, הוחלט במערכת הבנקאית להחמיר את העיצומים, להקפיא נכסים ובמקרים מסוימים אף לנעול לחלוטין את חשבונותיהם. זאת כתוצאה מחשש של הבנקים שמא חשד בינלאומי לניסיונות עקיפה של הסנקציות עלול לגרום לכך שינותקו ממערכת הסליקה הבינלאומית.

התנחלות חוות גלעד (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
התנחלות חוות גלעד (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

הדבר עורר זעם מצד חברי הקואליציה, שניסו להפעיל לחץ על בנק ישראל שלא לציית להגבלות. בדיון שנערך בנושא בוועדת הכלכלה בכנסת לפני מספר חודשים, הסבירה סגנית המפקח על הבנקים, טלי קיסר, כי ״עקיפתן תערער את האמינות של המערכת הבנקאית, התשובות צריכות להינתן במישור המדיני. המערכת לא יכולה להיתפס ככזו שעוקפת סנקציות, זה יפגע במשק ובכלכלה״.

"מקווים מאוד שההצעה הזאת לא תעבור את ועדת השרים, ושהממשלה תבוא עם עמדה ברורה להתנגד לכך", אומרים במערכת הבנקאית, "אם היא תעבור בוועדה, הדבר היחיד שזה יעשה יהיה להצמיד לבנקים הישראליים תדמית שהם כלל לא מעוניינים בה, ולשדר שישראל לא אכפת סנקציות".