לאחר חודשים של עלייה, הגירעון במשק הצטמצם במעט בחודש אוקטובר, ונסוג ב-0.6% לשיעור של 7.9% מהתוצר – כך פרסם היום (שני) אגף החשב הכללי במשרד האוצר. זאת בהתאם לתחזיות המשרד, שצפו כי מגמת העלייה שהחלה בשנה שעברה – תיבלם ברבעון הרביעי של השנה. אולם ספק אם חלקה השני של התחזית יתגשם, והתקציב יתכנס מהנתון הגבוה של כמעט 8% - ליעד הגירעון שנקבע על 6.6%.

4000 שקל בשנה: זאת המכה הכלכלית שתיפול על כל בית בישראל
המילואימניקים ממשיכים לצבור חובות: במשרד האוצר התעלמו - סמוטריץ’ התעורר באיחור

הגירעון החודשי עמד על 11.2 מיליארד שקלים, בעוד בחודש אוקטובר אשתקד, במהלכו פרצה המלחמה, עמד על 22.9 מיליארד שקלים. מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של כ־104.1 מיליארד ש"ח. ב־12 החודשים האחרונים נרשם גירעון מצטבר של כ־154.1 מיליארד ש"ח.

באוצר אומרים כי הגידול בהוצאות הממשלה, שעמדו החודש על 52.5 מיליארד שקלים, "נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון ובמשרדים האזרחיים עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה, וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים".

כזכור, בחודש שעבר אמר נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, כי לפי תחזיות הבנק, בסוף השנה הגירעון יגיע ל־7.2%, בעקבות המשך הוצאות הלחימה והעיכוב הצפוי בהגעת מלוא הסיוע האמריקאי.

עוד נמסר כי לעומת הקפיצה המשמעותית בהוצאות המלחמה, חל גם המשך בגידול הכנסות המדינה – שעלו באוקטובר ב-7.4% בהשוואה לשנה שעברה. לפי הנתונים, הכנסות המדינה מתחילת השנה הסתכמו בכ־398.6 מיליארדי ש״ח, ביחס לכ־371.1 מיליארדי ש״ח בתקופה המקבילה ב־2023. ההכנסות ממיסים הגיעו החודש לסכום של 36.6 מיליארד ש״ח.