הבנקים ממשיכים לשלם ריבית זעומה על יתרות הזכות בעו״ש, וממשיכים לגבות יותר על האוברדראפט - כך עולה מנתוני בנק ישראל לחודש ספטמבר, שמתפרסמים היום (רביעי). זאת בתקופה של ריבית שלא יורדת, וייתכן שאף תעלה בקרוב. יתרות הזכות שלנו בעו"ש הסתכמו בכ-235 מיליארד ש״ח. הריבית הממוצעת שקיבלנו על הכסף ששכב בעו"ש היא 0.1% בלבד.
לפי נתוני הבנק, הבנק שמחשיב את החלק הגדול ביותר בעו"ש כנושא ריבית הוא בנק מזרחי טפחות, בו ניתנו 0.5% ריבית על כ-30% מכלל העו"ש. אחריו מגיע בנק דיסקונט, המשלם 0.5% על כ-11% מכספי העו"ש. לאחר מכן "לאומי", עם כ-6% מהעו"ש שהם נושאי ריבית. ב"יהב" ו"מסד" שילמו ריבית על חלקים אפסיים מהחשבון (0% ו-0.4% בהתאמה). גם בבנק הפועלים משלמים על חלק אפסי, אך שם נהוגה תכנית של "קיזוז הריבית על המינוס עם יתרות הזכות".
לעומת הריבית הנמוכה על העו"ש, הריבית על החוב, כלומר על המינוס, גבוהה פי כמה. הסכומים ביתרות החובה הסתכמו בחודש ספטמבר בכ-9.6 מיליארד ש״ח, בעוד הריבית הממוצעת עליהם עומדת על 11.9%. אף שמדובר בירידה קלה - עדיין מדובר בפער משמעותי שלא מטיב עם כמעט 40% מהאוכלוסייה, שנמצאים באוברדראפט, לפי נתוני ארגון דף חדש.
בחודשים האחרונים, אף שלא ננקטו מהלכים לחיוב הבנקים במתן ריבית מסוימת על העו"ש – בבנק ישראל ובפיקוח על הבנקים ניסו לקדם צעדים ליידוע הלקוחות. כלומר, צעדים במסגרתם הבנקים יצטרכו ליידע אקטיבית את לקוחותיהם ביתרונות שבהעברת הסכומים ששוכבים בעו"ש לפיקדונות. זאת לאור ביקורת ציבורית על חוסר האיזון בין הריבית האפסית על הזכות, לבין הריבית הגבוהה על המינוס.
מהנתונים עולה בבירור מה שכבר היה ידוע מזמן – כסף ששוכב בעו"ש הוא הפסד לכל דבר, ומוטב לכל הפחות להעביר אותו לפיקדונות. בבנק ישראל פרסמו לראשונה נתוני ריביות על פיקדונות לתקופות הקצרות – יום, מעל יום ועד שבוע, מעל שבוע ועד חודש.
מהנתונים עולה כי מנעד רחב מאוד של ריביות על פיקדונות יומיים – 0.55% עד 3.83%. גם מנעד הריביות על הפיקדונות השבועיים רחב – 0.64% עד 4%. על פיקדונות של 6-12 חודשים (כולל פיקדונות שנתיים), ניתנים לרוב בריבית קבועה, ממוצע המערכת הוא 4%.