"סערת הקפה" באינטל נפתרה בשבוע שעבר, עם הודעת החברה שחזרה בה מהחלטתה להפסיק את היצע הקפה בחינם במשרדים לעובדיה. ההחלטה הזו הגיעה כחלק מהקיצוצים הנרחבים באינטל ישראל, ועל רקע היערכות לגל פיטורים מתקרב. החלטת החברה עוררה זעם מצד העובדים, וכן עניין רב ברשתות החברתיות – והחזירה לשולחן את הדיון על תנאים במקום העבודה, והדברים שחשוב לשים לב אליהם עוד לפני תחילת ההעסקה.
לדברי טליה קליין, מנהלת הפעילות העסקית בחברת Agilina, התנאים המוצעים במקום העבודה הם חלק חשוב מאוד מההעסקה, ולרוב ניתן לשים לב אליהם עוד בריאיון העבודה: "לפעמים עמדת קפה היא לא רק עמדת קפה. ראיון עבודה הוא לא רק הזדמנות של המעסיק לבחון אותך, אלא גם זמן מצוין עבורך כמועמד להתרשם מהמקום שבו תוכל לעבוד ולבחון אותו. הפרטים הקטנים יכולים לעזור להבין האם מקום העבודה מתאים לנו".
למה חשוב לשים לב?
"מציעים לכם מים? קחו"
"במהלך ראיון עבודה במשרד, לרוב תישאלו אם תרצו לשתות משהו – מים, קפה או תה. במקום לוותר מתוך אי-נוחות, כדאי לקבל את ההצעה ולבקש מים או שתייה קלה אחרת", אומרים ב- Agilina.
"למה זה חשוב? הבקשה למים יוצרת רגע טבעי לשבירת הקרח ביניכם לבין המראיינים. זהו זמן קצר שמאפשר לעבור לשיחת חולין לא מחייבת, להכיר את המראיין או המראיינת מזווית אישית יותר, ולהפחית מעט את המתח של הריאיון. בשיחה תוכלו לשתף על הדרך שהייתה לכם למשרד או לשאול שאלה פשוטה על היום-יום במקום. בנוסף, רגע של שתייה יכול לעזור לך להירגע, להסדיר את הנשימה ולהתכונן לשאלות החשובות שיגיעו בהמשך".
תגיעו קודם – תגלו יותר
"ישיבה בחדר ההמתנה או במטבח לפני הריאיון יכולה ללמד אתכם על הארגון, התרבות, השיח והדינמיקה בין האנשים. בנוסף לאופי העבודה במשרד. מקום שקט או רועש? האם יש בו קשרים חברתיים, האם יש אווירה של קשוחה או פתוחה. זכרו השיחות הטובות ביותר תמיד קורות במטבח ובמסדרון".
שפת גוף
"שימו לב לשפת הגוף שלכם ושל המראיין שלכם", מדגישים ב- Agilina, "התמקדו בתקשורת אסרטיבית ופתוחה: דברו בקצב נעים, השתמשו במילים ברורות והימנעו משימוש יתר בשפת גוף מגבילה (כמו ידיים משולבות). שימו לב לתגובות של המראיינים – ייתכן שזה רמז על אופי החברה והתרבות הפנימית שלה. אם תצליחו ליצור פתיחות עם המראיין/ת ייתכן והוא ירמוז או יספר לכם דברים שאינם פורמליים על החברה, שיעזרו לכם לקבל מידע נוסף בדרך לקבלת ההחלטה".
נראות המשרד
"מעבר להתרשמות מהתפקיד ומהמראיינים עצמם, יש יתרון רב בביקור פיזי במשרדי החברה. לרוב תהליך גיוס תמיד יכלול ראיון פיזי במשרד, אך אם במהלך תהליך המיון לא יזמינו אותך מומלץ לבקש זאת בעצמך. הסיור יאפשר לך לראות את סביבת העבודה, האופן בו העובדים מתקשרים ביניהם, התרבות הארגונית באווירה היומיומית, והפרטים הקטנים שיכולים לרמוז רבות על המקום".
"לדוגמה, האם האווירה רגועה, פתוחה ומזמינה או לחוצה ומוקפדת?
האם המרחב משדר מקצועיות וחדשנות? האם הוא מותאם לעבודה בצוותים או מתמקד בעבודת יחיד?".
"בקשת סיור לא רק תעזור לך להבין אם המקום מתאים לך, אלא גם תראה למראיינים את העניין האמיתי שלך בארגון והמחויבות שלך לקבלת ההחלטה הנכונה עבורך".
עמדות עבודה
"נסו להציץ בעמדות העבודה של העובדים בחברה", ממליצים בחברה, "עמדות מלאות בתמונות וחפצים אישיים יכולות ללמד אתכם על אופי העובדים, המחויבות שלהם למקום העבודה ורמת הנינוחות שלהם. כשעובדים מקשטים את העמדות שלהם בחפצים אישיים זה יכול להיות סימן לכך שהמשרד מעודד ביטוי אישי ואינדיבידואליות. העובדים מצידם מראים בכך נכונות לעבוד לטווח ארוך מתוך כך שהם משקיעים בעמדה בה הם עובדים ורוצים לייצר לעצמם סביבה אישית נעימה התואמת את הטעם האישי שלהם".
"שימו לב איך המשרד מחולק. מה המרחק בין משרד המנכ"ל למשרדי עובדי החברה. האם העובדים יושבים בחלל משותף או במשרדים נפרדים, כמה עמוסים המשרדים. הדברים האלו יכולים לעזור לכם לקבוע האם זהו מקום עבודה שמתאים לכם או לא".
שולחן אוכל במטבח/ מטבחון
"הימצאות או היעדרות של שולחן אוכל וגם הגודל שלו יכולים ללמד על תרבות הפסקת הצהריים במקום. במקומות בהם יש שולחן אוכל גדול ניתן להניח כי הנהלת החברה מעודדת את העובדים לקחת הפסקת צהריים משותפת ולנצל את הזמן ליצירת קשרים חברתיים בין העובדים".
"הגעה לראיון מוכנים ותשומת לב לפרטים אלו תסייע להציג את עצמך בצורה מקצועית", אומרים ב- Agilina, "להפיק את המיטב מהשיחה, ולבחון אם התפקיד והחברה מתאימים לך בטווח הארוך".