לדיון שהתקיים השבוע בוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת, הוזמנו נציגי משרד הכלכלה כדי לתת תמונת מצב על התמודדות המדינה עם ריכוזיות ומונופולים בענף המזון ומוצרי הצריכה. במהלך הדיון, יונתן בצלאל, סמנכ״ל תקציב והמפקח על המחירים, סיפר כי המשרד מתקשה להשיג נתוני רווחיות מהחברות הגדולות במשק.

״במאי 2023 פניתי ל-17 חברות גדולות, וביקשתי נתוני רווחיות כדי לבחון פיקוח עליהן״, אמר, ״חלקן עתרו לבג״ץ כנגד הסמכות שלי כמפקח על המחירים לדרוש נתונים על מוצרים שטרם נכנסו לפיקוח. אחרי שנה של מאבק, במאי 2024, אחרי כמה דיונים בבג״ץ, החברות הסירו את העתירה כי נקבע שאין דרך אחרת מלבד להפעיל את החוק על מנת שנקבל נתונים״.

אלא שגם לאחר שהוסרה העתירה, החברות עדיין לא דיווחו למשרד הכלכלה על הרווחיות שלהן. ״פנו אלינו משרדי עורכי הדין מטעם החברות, בטענה שיש לדעתן בעיות באבטחת המידע על הנתונים שהן מעבירות״, הסביר המפקח על המחירים, ״אנחנו בתהליכים משפטיים מול אגף מערכות מידע במשרד, ופועלים כדי להבטיח שלא תהיה זליגת נתונים החוצה וכדי שגם החברות יהיו רגועים ויוכלו להעביר נתונים בצורה מלאה. לכן אין לי כרגע נתוני רווחיות. מקווה שתוך חודשיים יהיו לנו לפחות חלק מהנתונים״.

במילים אחרות, משרד הכלכלה נאבק כבר למעלה משנה בניסיון לקבל מידע על רווחיות חברות המזון, שמערימות קשיים ומשתמשות בעתירות סרק, כדי לעכב את העברת הנתונים. בתגובה לממצאים אלו, פנה הפורום למאבק בעוני במכתב דחוף לשר הכלכלה ברקת, בדרישה לנקוט בצעדים מידיים למניעת עיכובים נוספים מצד הרשתות. המכתב דורש הקצאת ״משאבים ייעודיים לניתוח הנתונים, וכינוס דחוף של ועדת המחירים המשותפת עם משרד האוצר. בנוסף, נדרשים פיקוח על מחירי מוצרי מזון בסיסיים ומניעה מחנויות להסיר מדבקות מחירים מהמוצרים״.

סופרמרקט (צילום: מרק ישראל סלם)
סופרמרקט (צילום: מרק ישראל סלם)

בפורום למאבק בעוני מציינים כי גם כאשר החל להתקבל מידע, הוא הועבר בפורמט המקשה על ניתוח החומרים והסקת מסקנות לגבי מחירי המזון בישראל. במכתב מציין הפורום למאבק בעוני נתונים מדו"ח מבקר המדינה שפורסם החודש: בעוד שהמדד הכללי עלה ב-17% משנת 2011 ועד מאי 2024, מחירי המזון (ללא פירות וירקות) זינקו ב-23%, ומחירי הפירות והירקות עלו ב-37%. 

הדו"ח מצביע גם על בעיית ריכוזיות חמורה בשוק, כאשר 210 מתוך 848 חנויות גדולות מאופיינות בריכוזיות גיאוגרפית גבוהה. על פי נתוני הביטוח הלאומי שצוטטו במכתב, 30% מהאזרחים הבוגרים בישראל סובלים מחוסר ביטחון תזונתי.

"נושא מחירי המזון מטריד את כלל הציבור בישראל, אולם עבור אנשים החיים בעוני, הנושא אקוטי", אומרת עו"ד בקי כהן-קשת, חברת הפורום, "בשעה שחברות המזון מנסות להסתיר את נתוני הרווחיות שלהן ומערימות קשיים על משרד הכלכלה, משפחות רבות מתקשות לרכוש מוצרי מזון בסיסיים. אנו דורשים ממשרד הכלכלה להילחם עבור האזרחים ולהשתמש בכל הכלים העומדים לרשותו כדי להבטיח שכל אזרח בישראל יוכל לרכוש מזון בריא בהתאם לצרכיו".