מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוקטובר ב-0.5%, כך פרסמה היום (שישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אולם, האינפלציה, כלומר עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים (אוקטובר 2023 עד אוקטובר 2024) נשארה על 3.5%, בדומה לחודש שעבר. 

הסיבה לכך שהמדד הגבוה יחסית לא השפיע באופן משמעותי על קצב האינפלציה השנתי מיוחסת לעובדה שהמדד עלה בשיעור זהה של כ-0.5% גם באוקטובר 2023. העלייה החדה הזאת במדד מגיעה לאחר שבחודש שעבר, ירד לראשונה זה יותר מחצי שנה ב-0.2%. אולם לפי תחזיות בנק ישראל, רמת המחירים בישראל תמשיך לעלות ושיעור האינפלציה צפוי לטפס ל-3.8% עד סוף השנה.

מדד המחירים לצרכן שפורסם בנובמבר (צילום: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
מדד המחירים לצרכן שפורסם בנובמבר (צילום: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)

משמעות הנתונים הללו הם המשך העלאות המחירים בתחומים רבים והחרפת יוקר המחיה. עליות מחירים בולטות הורגשו במספר תחומים, בהם הלבשה והנעלה שעלה ב-3.5%, תחבורה שעלה ב-1.9% ומזון ובריאות שעלו ב-0.5%, כל אחד. לעומתם ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי שירותי דיור בבעלות הדיירים ותרבות ובידור שירדו ב-0.2%, כל אחד.

עוד עולה מנתוני הלמ״ס כי מחירי הדירות ירדו בחודשים אוגוסט-ספטמבר ב-0.1% לעומת יולי-אוגוסט. בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2024 בהשוואה למחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-6.1%.

מדד מחירי הדירות באוגוסט-ספטמבר, לעומת יולי- אוגוסט. 2024 (צילום: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
מדד מחירי הדירות באוגוסט-ספטמבר, לעומת יולי- אוגוסט. 2024 (צילום: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)

בהמשך להמשך התייקרויות המחירים והאינפלציה שלא צפויה להאט משמעותית בחודשים הקרובים, ייתכן מאוד שבנק ישראל לא יסתפק בהותרת הריבית על כנה בהחלטותיו הקרובות, אלא ישקול גם להעלות אותה בינואר הקרוב בעוד שתי החלטות ריבית. כזכור, בהחלטתו האחרונה בחודש אוקטובר, הצהיר הנגיד פרופ׳ אמיר ירון כי ״אם נראה שהאינפלציה תעלה – נוכל בהחלט גם להעלות את הריבית במידת הצורך״.

בספטמבר, מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.2%, ומדובר בירידה ראשונה מאז חודש פברואר. בהסתכלות שנתית, האינפלציה, כלומר עליית המחירים ב-12 החודשים האחרונים (ספטמבר 2023 עד ספטמבר 2024) עלתה ב-3.5%. כזכור, הרף העליון של טווח היעד של בנק ישראל הוא 3%, רף שנחצה עוד בחודש אוגוסט.