מנתונים שמפרסמת היום (ראשון) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה התאוששות מסוימת בקצב בו צומחת הכלכלה הישראלית. לפי האומדן הראשון של הלמ"ס, הכלכלה צמחה ברבעון השלישי של 2024 בקצב שנתי של 3.8% ובקצב רבעוני של 0.9%. זאת לאחר שברבעון הקודם, הצמיחה הייתה אפסית, ברמה של 0.3%, והעידה למעשה על התכווצות הכלכלה.

נתוני הצמיחה נובעים מהגידול בתוצר המקומי הגולמי של ישראל – כלומר, הערך של כל מה שמייצר המשק הישראלי בשנה אחת. משום שהאוכלוסייה בישראל גדלה בקצב של 2% בשנה, כל צמיחה שפחותה מכך, כדוגמת זו שהוצגה ברבעון השני, משמעותה התכווצות. אולם האומדן עבור הרבעון השלישי מהווה הפתעה לטובה ומסמן צמיחה חיובית.

גם הצמיחה לנפש בישראל עלתה ברבעון השלישי ב-2.6% בחישוב שנתי. הצמיחה במגזר העסקי הסתכמה ב-5.4%, שהם 1.3% בחישוב רבעוני. ההוצאה לצריכה הציבורית צנחה ב-10.8%, ועלייה של 5.2% נרשמה בייצוא סחורות ושירותים, למעט חברות הזנק ויהלומים.

הנתונים המעודדים פחות הם אלה שעולים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ערב המלחמה. בהסתכלות כזאת, התוצר בישראל ירד באחוז והתוצר העסקי ירד ב-2.8%. הנתונים הללו עלולים לערער מעט את הצפי של משרד האוצר, לפיו השנה תסתכם בצמיחה של 0.4% - שכאמור מהווה התכווצות של הכלכלה. זאת משום שגם לאחר שלושה רבעונים לתוך שנת 2024, הצמיחה נמצאת ב"מינוס" של אחוז. 

"נתוני הרבעון הראשון והשני התעדכנו בעיקר בעקבות מידע מעודכן שהתקבל על הצריכה הביטחונית", מסבירים בלמ"ס, "וכן הנתונים מנוכי העונתיות התעדכנו בשל הוספת הרבעון השלישי".