שריקת הפתיחה נשמעת. בעיטת הפתיחה מזניקה את המשחק בין מנצ'סטר לריאל מדריד, והמתח בשיאו. במשך 90 דקות או יותר הגוף דרוך, האדרנלין עולה, האפקט של הציפייה וההפתעה גומר אותך - אבל באופן פרדוקסלי, גם גורם לעונג בלתי מוסבר.

"אולי התחושה הזו יכולה להסביר מה עובר על מהמרים", אומר ד"ר אמנון מיכאל, מנכ"ל עמותת "הדרך" ב–20 השנים האחרונות. "הכל סובב סביב ההתרגשות שבציפייה. זה אפילו לא קשור לשאלה אם זכית או לא - וכנראה שלא - זה נטו אפקט ההפתעה. אם מהמרים היו זוכים, הם היו מתמכרים למשהו אחר".

1%־3% מהאוכלוסייה, על פי מחקרים בארץ ובעולם, מכורים להימורים. "זה אולי נשמע מעט", אומר מיכאל, "אבל מדובר בכמות גדולה מאוד. סביב כל מכור יש גם מעגל סביבתי נרחב של נפגעים, קרובים ובני משפחה".

וכולם מגלים את הבעיה כשזה כבר ממש מאוחר מדי.
"נכון. הלוואי והיינו תופסים את זה קודם, אבל יש שם הכחשה והסתרה. בסוף, כמו כל שלד, הוא יוצא מהארון ומתפוצץ לכולם בפנים. הטיפול מתחיל ברגע שבו הם מבינים שההתמכרות גדולה מהם, והדרך לטפל  היא קודם כל הימנעות מלאה. כשמדובר בהימורים, זה משחק סכום אפס - אין הדרגתיות".

הכתבה הזאת מובאת במסגרת פרויקט "משחקים באחריות" של מפעל הפיס, המתמקד בסדרת ראיונות עם מומחים וחוקרים מובילים שיספרו על המדע שמאחורי תופעות ההתמכרות, בהתמקדות באירועים שאחרי 7 באוקטובר. הם ישרטטו את הדפוסים הפיזיולוגיים, הפסיכולוגיים וההתנהגותיים ויאפשרו זיהוי, הבנה והתמודדות מוצלחת עם התמכרויות בנות ימינו.

פלסטר על גבי פלסטר

כבר 30 שנה פועלת עמותת "הדרך" לשיקום מהתמכרויות, כשבמוקד הפעילות סמים, אלכוהול והימורים. באמצעות מיל"ה (המרכז הישראלי לטיפול בהימורים) היא מציעה מסלולי טיפול מסוגים שונים, במסגרות יומיות או פנימייתיות, מגמילה פיזית ועד לליווי יומיומי.

אל המרכזים האמבולטוריים לטיפול בהימורים שמפעילה העמותה בסיוע מפעל הפיס, מגיעים מדי שנה 200־250 איש. במרכזים הללו, הפועלים בתל אביב, חיפה ובאר שבע, הם זוכים לטיפול יום קהילתי דיסקרטי וייחודי - המותאם ספציפית למהמרים. הטיפול מורכב מתמהיל פרטני ומשפחתי, מקבוצות תמיכה ומייעוץ פסיכיאטרי, תעסוקתי ופיננסי - תוך הסתכלות רחבה ומקיפה על מכלול הגורמים המובילים לבעיה, שבטיפול נכון הופכים עוגנים לטיפול בה.

"רוב המהמרים הם ממעמד סוציו־אקונומי בינוני־גבוה", מספר מיכאל, "מכל הארץ, מכל סקטור. חלקם צעירים מאוד, כבר מגיל 18, לא מעט חיילים, לוחמים ואפילו אנשים בתפקידים רגישים ביטחונית. חלק מהמתמכרים מגיעים ממשפחות מבוססות מאוד, ומה שמשותף לכולם זה שלכאורה לא רואים כלום. קל להסתיר את הבעיה, פלסטר על גבי פלסטר, עד שהמצב קשה. אלינו הם כבר מגיעים במשבר של ממש: חובות, שוק אפור, גירושים. אחרי שהגיעו אל הקצה".

עסק להימורים לא חוקיים במרכז הארץ (ארכיון, צילום: דוברות המשטרה)
עסק להימורים לא חוקיים במרכז הארץ (ארכיון, צילום: דוברות המשטרה)

מהמר, מסביר מיכאל, לא עושה שינוי עד שלוחצים עליו. לרוב הפנייה נעשית ביוזמת המשפחה, "וגם זה רק אחרי טיפול קוסמטי לטווח קצר, כמו כיסוי חובות, בתקווה נאיבית שהמהמר ילמד את הלקח וישתנה. אבל אף פעם לא פגשתי מהמר שהפסיק להמר בגלל שכיסו לו חובות", הוא מזכיר, "המשפחות אולי יודעות את זה, אבל מעדיפות להחזיק תקווה. הן מפחדות מהאיומים המיידיים ומתמודדות עם הטווח הקצר".

ככל שחולף הזמן, מעמיק המחיר: "התמכרות היא הפרעה. אדם חוזר מהר לסורו וממשיך בדפוסי ההתמכרות הבעייתיים. 70% מהמרים מרחוק, 30% באתרי הימורים פיזיים - ורובם המוחלט עוסק בהימורים לא חוקיים".

הימורים, כמו סם, מייצרים מצב פיזי של גמול עם הפרשת דופמין מוגברת הגורמת להנאה, עוררות, התרגשות: "גם חלב הוא חומר, גם שטיפת כלים היא התנהגות - אבל חסר המרכיב הפיזיולוגי. אצל אנשים בעלי נטייה מסוימת זה עלול להיגמר רע".

והמטופלים - גם הם מבינים שחייבים לטפל בבעיה?
"המטופל צריך להיות All in, אבל אנחנו לא נבהלים מהתמודדות עם הכחשה ונכנסים יחד להליך של אבחון, הכרה בבעיה וגיוס מוטיבציה לעבור את התהליך. המערכת המשפחתית כולה חייבת להתגייס למערכה. גם אלכוהוליסט יתקשה להיגמל אם בסביבה הביתית פותחים בערב בירה מול הטלוויזיה".

הדרך לשיקום עוברת בזירות שונות, חלקן לא תמיד מוכרות לאנשי טיפול. כך למשל הזירה הפיננסית: כשחרב ההימורים מונחת על הצוואר, חשוב לבצע ברמה המשפחתית פעולות מניעתיות, כמו טיפול בנכסים ורישום הערת אזהרה שתמנע מכירה של הבית על ידי מהמר נואש.
בזירה המשפחתית, מספר מיכאל, קיימת לא מעט דינמיקה של אשמה, האשמה, גבולות או חוסר גבולות. לפעמים הרגלי המשחק היו נוכחים בסביבה הביתית בווריאציה כזו או אחרת, לפעמים זה אינו המכור הראשון במשפחה. התייחסות טיפולית מתבקשת גם ברמה הזאת.

וכמובן, עיקר ההתערבות היא מול הפרט עצמו: מזיהוי מצבי סיכון עד לפיתוח מנגנוני התמודדות. "וכשאנחנו מדברים על מצבי סיכון", מסביר מיכאל, "יש כמה מעגלים: האישי, שעלול לכלול חוויות של בדידות וריקנות, דיכאון וחרדה; הבין־אישי, כמו מצבי סיכון בין בני זוג; וגם החברתי. לפעמים ההימור הוא חלק מדינמיקה קבוצתית, הולכים יחד עם החבר'ה לראות משחק ולהמר - ולך תתנתק עכשיו מהם ומההרגלים המשותפים".

תחנת הימורים ניידת

השנה האחרונה הביאה עמה עלייה חדה בכל סוגי ההתמכרות: "מאז 7 באוקטובר אנחנו מציעים יותר שירותים, כמו מרכזי יום פעילים. יש הרבה יותר פניות, והרבה יותר צעירים. למרות המלחמה הם מגיעים גם ממרחקים כדי לקבל את התמיכה הנדרשת. כולנו חווים מצוקה וחרדה, ועבור הרבה אנשים הן מעצימות התמודדויות קיימות. הפנייה להימורים יוצרת קצת ריגוש, והנגישות במובייל ודאי לא מקילה: הטלפון הופך לתחנת הימורים, מעין 'חבר' מאוד מפוקפק.

להכיר בעובדה שאני חלש זה לא דבר פשוט. אבל יש לנו הצלחות גדולות עם הימנעות במשך תקופה משמעותית. אנחנו יודעים שיש קרייבינג גם לאחר שנים, ופוטנציאל לנקודות שבר. אבל להיות 'נקי' לתקופה ממושכת - זה הישג, ובלי שינוי באורח החיים אי אפשר להצליח". 

5 איתותים שצריכים להדליק נורה אדומה

1. צל כבד: שיחות, סודות, הסתרות, היעלמויות לא ברורות - התנהגויות שמחייבות בירור, על אף הניסיונות להשאיר דברים עמומים.

2. שיעור בכלכלה: כספים לא מדווחים, הוצאות המוסתרות מבני המשפחה. כסף או חפצים יקרים שנעלמים מהבית. שמירה על חזות תקיפה של מי שמבין ויודע לנהל עניינים כאלה, ואתם לא - אז מה אתם מתערבים?

3. שוב לא שקט: האדם המדובר דרוך וטרוד, נתון בחרדה ובלחץ מתמיד.

4. פגישה, חצי פגישה: מגעים או מפגשים עם אנשים לא מוכרים. אל תפחדו לשאול, במיוחד מול בני נוער - איפה אתה? עם מי מסתובב? מתי חוזר?

5. חלומות באספמיא: מחשבות גרנדיוזיות - מגדלים באוויר, דיבורים מוגזמים סביב כסף, שחורגים מהמציאות.