"התנהגות התקציב היא כזו שבמסגרתה התחלנו לראות ירידה בגירעון מ-8.5% ל-7.9%", אמר הבוקר (שני) החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, "אנחנו מעריכים שנסיים את השנה באזור 7.5%. גם בראייה צופה פני עתיד, מהלך קיבוע גירעון נמוך של פחות מ-5% ב-2025 הוא חשוב".

בשבוע שעבר אישרה הממשלה את פריצת תקציב 2024 בפעם השלישית מתחילת השנה, זאת על רקע העיכוב בהגעת הסיוע האמריקאי, התעצמות המערכה בצפון והגידול בהוצאות הריבית. בהתייחסות לכך אמר החשב הכללי כי "הגורם המשמעותי ביותר השנה, שגרם לחוסר ודאות ופתיחת התקציב, היה התמשכות הלחימה עצמה, עוד צורך במימון הצבא והמילואים ורכישות חימושים. כל אלה דרשו פתיחה של התקציב מחדש". את הדברים אמר בוועידת ״עוגן״.

"אבל חשוב לזכור", המשיך רוטנברג, "בעולם יש מהלך כרגע של עליית תשואות והתחזקות של הדולר. מנגד, אצלנו אנחנו רואים ירידת תשואות. אלה מהלכים של אמון השווקים. התשואות של שוק ההון הישראלי דומות מאוד ל-S&P 500".

יהלי רוטנברג  (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)
יהלי רוטנברג (צילום: יונתן זינדל פלאש 90)

בהתייחסות לתקציב 2025, שיובא בקרוב לאישור הכנסת, הצהיר החשב הכללי כי "לתכנן את התקציב זה מורכב. כל תקציב הוא תוצר של פשרות ביחס למה שהיינו רוצים לראות בסופו של דבר. החלק המשמעותי ביותר הוא תקציב הביטחון, וסביבו יהיה שיח מורכב של מספרים, אבל גם של תכנים. הוא יהיה גבוה השנה בצורה פנומנלית, והציפייה שלנו שיעמיד על לא יותר מ-5% במונחי תוצר. המבחן הגדול יהיה כמה יצמח המשק אחרי המלחמה".

“בנוגע לרמת האופטימיות שלי, אני מציע להסתכל על נתונים", סיכם, "בקו המגמה הדברים מסתדרים כך שהמלחמה יותר מאחורינו מאשר מלפנינו, השינוי הפוליטי בארה״ב הולך לקראת ישראל, השווקים מאמינים שתהיה הסדרה בצפון. צריכים לצפות לזה שהריבית תחלחל פנימה ותהיה ירידה בביקושים, מה שיעזור לבנק ישראל להוריד את הריבית. יהיה לנו תהליך מורכב והדרגתי ותהיה פה התאוששות - אנחנו נעבור את זה".