הוועדה המוניטארית של בנק ישראל הודיעה היום (שני) על החלטתה שלא לשנות את שיעור הריבית, ולהשאיר אותה על 4.5%, שהם 6% ריבית פריים. זו הפעם השביעית ברציפות שהבנק מותיר את שיעור הריבית על כנה.

למרות התהיות בנוגע להשפעה של הסדרה מסתמנת בגבול הצפון, החלטת הבנק תואמת את התחזיות, שצפו כי האינפלציה הגבוהה, שעומדת על 3.5% בקצב שנתי - תקשה על הנגיד להעלות את הריבית. כזכור, מדד אוקטובר עלה ב-0.5%, והותיר את הקצב השנתי אומנם ללא שינוי, אך עדיין רחוק מהיעד שנקבע על ידי הממשלה - 1%-3%. 

בראש הסיבות להחלטת הבנק נמצאת הימשכות המלחמה ואי הוודאות הגיאופוליטית. במסמך המסביר את ההחלטה נכתב כי אי הוודאות ״מוסיפה להקשות על הפעילות הכלכלית ומעכבת את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה. על-פי האינדיקטורים השוטפים המשק ממשיך להתאושש בקצב מתון אך הפער השלילי ביחס לקו המגמה נשמר. בשווקים הפיננסיים, חלה ירידה בפרמיית הסיכון של המשק, אם כי הרמה עדיין גבוהה״.

בנוסף, בבנק ישראל התייחסו לקצב האינפלציה הגבוה, באומרם כי היא ״תמשיך לעלות בתחילת שנת 2025, גם על רקע עליית המע"מ הצפויה, ולאחר מכן צפויה להתמתן אל עבר הגבול העליון של היעד במחצית השנייה״.

נזכיר כי הוועדה הורידה את הריבית רק פעם אחת השנה, בחודש ינואר - ברבע אחוז. מאז, נשאר שיעורה על 4.5% ללא שינוי. ההנחות האנליסטים אומרות כי אם המלחמה תסתיים הריבית עשויה לרדת לקראת סוף 2025, אך בינתיים, נגיד בנק ישראל הצהיר בהחלטת הריבית הקודמת כי בסביבת אינפלציה גבוהה, "בהחלט נוכל גם להעלות את הריבית".

ריבית גבוהה מעיקה בעיקר על משקי הבית. מדובר בין השאר על נוטלי המשכנתאות, לקוחות שנמצאים במצב מתמשך של אוברדראפט, לקוחות חברות כרטיסי האשראי וכן עסקים קטנים.