באוצר מנהלים מגעים לשינוי תוכנית המיסוי לרווחים כלואים עוד לפני הבאתה לאישור בוועדת הכספים של הכנסת. ל"מעריב" נודע כי התוכנית הייתה אמורה להגיע לשולחן הוועדה בשבוע הבא, אך הוחלט לדחות את לוח הזמנים.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מתכוון לשקול הצעות חלופיות להטלת מס על רווחים צבורים נוסף על זו של האוצר. הסיבה לעיכוב הם קשיים משפטיים הנוגעים לאופן ניסוח החוק וחשש באוצר כי התוכנית הנוכחית לא תאפשר עמידה ביעדי גביית המס שהיקפם נאמד ב־10 מיליארד שקל.

באגף התקציבים באוצר עדיין מתעקשים להביא את התוכנית במתכונתה הנוכחית, אבל גורמים אחרים באוצר, ובהם רשות המיסים עצמה, שוקלים את שינויה.

גם מנהל רשות המיסים לשעבר משה אשר מסתייג מהתוכנית במתכונתה הנוכחית. על פי תוכנית שהכין עבור התאחדות התעשיינים (ששכרה את שירותיו) הוא ממליץ לדחות את תשלום המס בשש שנים עבור חברות שצברו רווחים ולא חילקו דיווידנד - ולהטיל את המס רק על רווחים שנצברו לאחר מכן. כמו כן הוא ממליץ להפחית את שיעורי המס על הרווח שלא חולק.

לפי הצעת האוצר, החל מ־2025 יוטל מס של 2% על הרווחים הלא מחולקים בתקווה לגבות מס של 10 מיליארד שקל. בהתאחדות התעשיינים בדקו ומצאו שהרווחים הצבורים הראויים לחלוקה עומדים על 140 מיליארד שקל, מתוכם 40 מיליארד שקל של חברות הייטק ויצואנים. אם על 100 מיליארד השקל הנותרים יוטל מס של 2%, הגבייה תסתכם ב־2 מיליארד שקל - רחוק מיעד הגבייה.

לשם כך נפגשו נציגיו של נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר עם נגיד בנק ישראל, שר האוצר וחברי כנסת - וזכו לאוזן קשבת.
במקביל נבחנות הצעות לשינוי שיטת גביית המס, ולפי ההערכות אחת מהן תתקבל. הרצינית ביותר נוגעת להפחתת המס על הדיווידנד המחולק, מ־30% ל־25%. היא מקודמת על ידי חלק מאנשי ראש הממשלה וכן על ידי שרים כדוגמת חיים כץ. על פי ההערכות, שיטה זו תביא לגביית מס של כ־15 מיליארד שקל, והיא עשויה לייתר את ההצעה להגדלת תשלום הביטוח הלאומי על ידי עובדים ומעסיקים. גם הצעתו של אשר נבחנת בכובד ראש.

רון תומר (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
רון תומר (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

תומר מסר ל"מעריב": "הצעת המיסוי הנוכחית היא פופוליסטית, לא תביא לגבייה המיוחלת ותהרוס את שיטת הגבייה הדו־שלבית. גם אני מתנגד לצבירת רווחים משיקולים פיננסיים, אבל יש פתרונות אחרים.