בצעד דרמטי, חברת המים הלאומית קיבלה אישור רשמי ממוסדות המדינה למזג לתוכה את נכסי המוביל הארצי. מדובר בפעילות שתופעלה טכנית על ידי חברת "מקורות", אולם הייתה רשומה בספרי המדינה כחברת בת עצמאית נטולת שלד ניהולי עצמאי.

המיזוג שאושר לאחרונה יחזק את האיתנות הפיננסית של החברה, ועל פי ההערכות הראשונות הוא יוסיף כמיליארד שקל להון העצמי של חברת המים הלאומית. המוביל הארצי, שחוגג השנה שישים שנה להפעלתו הראשונה, משמש כעמוד השדרה התפעלי של משק המים הישראלי, והוא מוביל מים שנשאבו מהכנרת מצפון המדינה דרומה. בתחילת 2023 שיפרה מקורות את המערכת והקימה מערכת צמודה שמסוגלת להזרים עודפי מים מותפלים בחזרה לכנרת על מנת לשמור על האגם כמאגר מים תפעולי לשעת חירום. 

מקורות ורשות המים (צילום: איתי דודי)
מקורות ורשות המים (צילום: איתי דודי)

בתוך כך, בסופ"ש האחרון פרסמה מקורות את הדוחות הכספיים שלה לרבעון השלישי לשנת 2024, מהם עולה שחברת המים הלאומית סיימה את שלושת הרבעונים הראשונים לשנת 2024 ברווח נקי של כ־166 מיליון שקל, עלייה של כ־14%, לעומת רווח נקי של כ־146 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים לשנת 2023. העלייה ברווח נבעה בעיקר מירידה בהוצאות הנהלה וכלליות וקיטון בהפרשה לחובות מסופקים.

עיון בתוצאות החברה מעלה שסך ההכנסות לשלושת הרבעונים הראשונים הסתכם בכ־4.04 מיליארד שקל, לעומת סך הכנסות של כ־4.14 מיליארד שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023. הירידה מיוחסת בין השאר לצמצום ההכנסות ממפיקי מים פרטיים, זיכויים שונים וירידה בתעריף המים המוכר של מקורות בשיעור ממוצע של כ־1.5%.

עלות המכירות והעבודות עלתה והסתכמה בתקופת הדיווח בכ־3.64 מיליארד שקל, זאת לעומת כמיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד. השינוי מיוחס בין השאר מגידול בהוצאות אנרגיה, פחת מפעלי מים ואחזקה בתקופת הלחימה הארוכה. לפיכך הרווח הגולמי שרשמה החברה הסתכם בכ־396 מיליון שקל, לעומת כ־575 מיליון שקל בין ינואר לסוף ספטמבר 2023 ועד תחילת הלחימה במסגרת "חרבות ברזל". 

מנכ''ל מקורות עמית לנג (צילום: באדיבות חברת ''מקורות'')
מנכ''ל מקורות עמית לנג (צילום: באדיבות חברת ''מקורות'')

בתקופת הדוח הסתכמו ההכנסות האחרות לסך של כ־21 מיליון ש"ח, זאת בהשוואה לסך של כ־3 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד. הגידול בהכנסות אחרות נובע בעיקר מהסכם פשרה עם קבלן ההקמה של מתקן התפלה אשדוד.

פילוח נתוני צריכת המים הארצית מעלה שלמרות האתגרים הרבים שעברו על המדינה בשנה החולפת, מקורות הצליחה לספק כמות גדולה יותר של מים ללקוחות, עם עלייה בכמות הכללית שסופקה בהיקף של כ־2.3% (1.41 מיליארד קוב בתקופת הדיווח לעומת כ־1.38 מיליארד מ"ק בשלושת הרבעונים הראשונים בשנה שעברה), כאשר מגזר החקלאות צרך כ־751 מיליון קוב (עליה של כ־3.6%) ואילו משקי הבית צרכו כ־843 מיליון קוב (עלייה של כ־1.4%).

מבחינת יעדי החברה, נרשמה עמידה בכ־95% מייעדי הפיתוח ובהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל, שהותאמו בתחילת השנה למצב הלחימה ששורר במדינה מעל לשנה, מגבלות התנועה וגיוסי עובדים וקבלנים. בתקופת הדוח הסתכמו הוצאות המימון נטו לסך של כ־472 מיליון ש"ח בהשוואה לסך של כ־346 מיליון ש"ח בתקופה המקבילה אשתקד.

ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, מיסים, פחת והפחתות) בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2024 עלה בכ־17% לכ־993 מיליון שקל, בהשוואה לכ־851 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. בשנה החולפת השלימה החברה שני גיוסי חוב ובהיקף מצטבר של כ־2.4 מיליארד שקל תוך רישום ביקושים גבוהים ופי שלושה מהיעד המקורי, מה שמעיד על הבעת חוסן של שוק ההון בפעילות החברה והיכולת שלה להתמיד עם תוכניות הפיתוח והתחזוקה של משק המים הארצי.

מנכ"ל החברה, עמית לנג, מסר: "בתקופה מאתגרת ומרובת זירות מקורות ממשיכה להפגין חוסן פיננסי יוצא דופן, תוך שמירה על רציפות תפעולית בכל רחבי המדינה. בשנה הקרובה תמקד החברה את מאמציה בשיקום האזורים שנפגעו, חיבור אזורים מנותקים והרחבת תוכניות הפיתוח לאזורי הנגב, עוטף עזה והצפון הרחוק".