תשלובת כרטיסי האשראי ישראכרט מקפיצה ב־12.5% את דמי החיוב החודשיים בכרטיסי האשראי המונפקים על ידה ל־17.9 שקלים – כך נודע ל"מעריב". המהלך נעשה לאחר מספר שנים שבהן עמלה זו נותרה ללא שינוי.

עם זאת, עדכון העמלות בעיתוי הנוכחי, שבו קיימת ביקורת ציבורית על רווחי הבנקים והמערכת הפיננסית, הוא בעייתי. העדכון נעשה בעיצומו של תהליך מכירה של ישראכרט, והמועמדת העיקרית לרכישה היא חברת הביטוח מנורה מבטחים.

העמלה העדכנית רלוונטית לכרטיסים המקומיים, הבינלאומיים וכרטיסי הזהב. לעומת זאת, בכרטיסי פלטינום ובכרטיסים עסקיים תופחת העמלה מ־19.9 שקלים ל־17.9 שקלים. העמלה החדשה תיכנס לתוקף ב־1 בינואר 2025, יחד עם מספר עדכוני עמלות נוספים.

דמי החיוב החודשיים הם העמלה המרכזית שגובות חברות האשראי, והם אחד ממקורות ההכנסה החשובים – ובחלק מהחברות הן גבוהות יותר. דמי עמלת השימוש בכרטיסי לאומי פלטינום עומדים על 24 שקלים לחודש. דמי השימוש בכרטיסי FLY CARD של דיינרס עומדים על 31.9 שקלים לחודש. ישראכרט תעדכן בתחילת 2025 עוד מספר עמלות. עמלת שליחת כרטיס לבקשת הלקוח תתייקר ב־14% – לכ־40 שקל.

עם זאת, עמלת רכישת מטבע חוץ מחלפן בכרטיס אשראי תפחת – מ־5 ל־3.9 דולר לעסקה. גם עמלת פירעון מוקדם של אשראי דרך פקיד תופחת מ־40 שקלים ל־29.9 שקלים לפעולה.

ישראכרט מנוהלת על ידי רן עוז, ובתפקיד יו"ר הדירקטוריון משמשת תמר יסעור. מישראכרט נמסר בתגובה: "החברה לא עדכנה את העמלות שהיא גובה זה שבע שנים. העדכון הנוכחי בדמי הכרטיס מתבצע לאור התייקרות עלויות בכל התחומים, לרבות עליית המע"מ.

"במקביל החברה הוזילה עמלות, הן בערוצים מול נציגים והן בערוצים ישירים, כדי לאפשר צריכת שירותים חסכונית ומיטבית. אוכלוסיות מיוחדות, כמו לקוחות מעל גיל 65 ובעלי כרטיסים מהצפון והדרום ולקוחות כרטיסי מועדון, ימשיכו ליהנות מהטבות אלה ללא שינוי".

רן עוז, מנכ''ל ישרכארט (צילום: תמי בר שי)
רן עוז, מנכ''ל ישרכארט (צילום: תמי בר שי)

בעקבות ישראכרט, חברות כרטיסי האשראי האחרות צפויות אף הן לעדכן סדרת עמלות. מקור הרווח של חברות כרטיסי האשראי הוא עמלות הסליקה מבתי העסק והכנסות מימון (מריבית).

הריבית הגבוהה ביותר בהלוואות בכרטיסי האשראי נגבית על חברת כרטיסי האשראי כאל (כ־12% לשנה). ישראכרט במקום טוב באמצע (כ־11% לשנה), וחברת מקס גובה את הריבית הנמוכה ביותר (כ־10% לשנה).

כל שלוש חברות כרטיסי האשראי נהנו מאז תחילת 2024 מרווחים נאים, שלא במקרה. רווחי ישראכרט, כאל ומקס גדלו בתשעת החודשים הראשונים של 2024 ב־2.5% – ל־678 מיליון שקל. הרווחים ברבעון השלישי (יולי־ספטמבר) גדלו ב־3% – ל־227 מיליון שקל.