10% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל נסגרים בשל היעדר מקורות מימון, ולא עקב חוסר רווחיות עסקית – כך מראים נתוני חברת אולטרה פיננסים שהגיעו ל"מעריב". הנתונים מדאיגים במיוחד בשל העובדה שהאשראי לעסקים הוא אחד התחומים הרווחיים בבנקים, עם תשואה הגבוהה מהאשראי למשכנתאות.

לפי הנתונים, העסקים הקטנים והבינוניים מקבלים רק חמישית מהאשראי הזמין במשק, מה שמקשה עליהם לשרוד. דווקא השנה, בעקבות חודשי המלחמה הארוכים, יש צורך דחוף בהרבה לטפל בנושאים אלו, אולם הממשלה טרם הפשילה שרוולים כדי לטפל בבעיה.

עסקים קטנים, אילוסטרציה (צילום: סרג' אטאל, פלאש 90)
עסקים קטנים, אילוסטרציה (צילום: סרג' אטאל, פלאש 90)

גם המידע בנוגע למימון העסקים הקטנים והבינוניים דל. הדוח השנתי של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים מתפרסם כחצי שנה לאחר סיום השנה, כך שהיום ניתן ללמוד רק על נתוני 2023. המידע שמשתקף מדוחות הבנקים גם הוא מצומצם.

אולטרה פיננסים מעניקה מימון של מאות מיליוני שקלים מדי שנה למאות עסקים. מנכ"ל החברה, יונתן ברנד, מסר: "עסקים קטנים ובינוניים שומרים על פלח אשראי של 20%, הקטן משמעותית מחלקם במשק. הביקוש לאשראי הוא 50%־60% מקרב העסקים, זאת בשעה שעסקים קטנים ובינוניים הם המגזר הרווחי ביותר בבנקים, ותשואת התיק של העסקים הקטנים היא כ־1.5%. זה מגזר שלא הפסידו עליו בעשרות השנים האחרונות. זאת בשונה מאשראי לעסקים גדולים, שפחות רווחי משמעותית".

יונתן ברנד, מנכ''ל אולטרה פיננסים (צילום: שי סוויסה)
יונתן ברנד, מנכ''ל אולטרה פיננסים (צילום: שי סוויסה)