שנת 2024 מתקרבת לסיומה, וזה הזמן של העצמאים לוודא שהם מנצלים כראוי את כל הטבות המס, ההפקדות הזכאיות והמענקים האפשריים בחסכונות הפנסיוניים.

אם אתם עצמאים ואינכם מחזיקים קרן השתלמות, קרוב לוודאי שמאוד כדאי לכם לפתוח קרן כזו לעצמכם. קרן השתלמות נחשבת לאחד מאפיקי ההשקעה האיכותיים ביותר, בין שאתם עצמאים ובין שאתם שכירים. עבור עצמאים שמנהלים את הפקדותיהם ואת חסכונותיהם לגמרי לבד, זהו ערוץ חשוב כהשלמה לחיסכון הפנסיוני.

הפקדות לקרן השתלמות הן רכיב חשוב בחיסכון לעצמאים, שכן הן יכולות להיות מנוכות כהוצאה מוכרת והן פטורות ממס רווחי הון בעת המשיכה. הן גם נהנות מיתרון של נזילות (אפשר למשוך מהן בקלות בתום שש שנות ותק) על פני קרן הפנסיה - שהוא חשוב מאוד לעצמאים.

ההפקדה המוטבת יכולה להתבצע עד היום האחרון של השנה, וההפקדה המקסימלית על ידי עצמאים שתהיה פטורה ממס רווחי הון עומדת על 20,520 שקל בשנה.

בנוסף, החל מ-2017 מחויבים העצמאים להפריש נתח מהכנסותיהם לקרן פנסיה, והם נהנים מהטבות ספציפיות עבורם. לצד החיוב בהפקדות לפנסיה, המדינה קובעת גם מינימום הפקדה חודשית ושנתית לעצמאים, אבל זה ממש לא אומר שזה מה שצריך להפקיד.

כיוון שפנסיה היא אפיק חיסכון איכותי ביותר, שגם נהנה מהטבות מס, מותר וגם מומלץ להגדיל את ההפרשה. למעשה, חישוב נכון תוך תכנון פרישה לפנסיה יכול לעשות את ההבדל בין פרישה ברווחה עם קצבה מספקת לבין קצבה קטנה מדי בעתיד.

ממה נהנים העצמאים? ישנן שתי הטבות מס שניתנות על הפקדות לקרן פנסיה: התייחסות להפקדה כהוצאה מוכרת – כלומר, הקטנת ההכנסה החייבת במס; וזיכוי, שמשמעותו הפחתה של תשלום מס ההכנסה השנתי. ההטבות ניתנות על פי מדרגות מס.

ומה בנוגע להטבות מס לשכירים? אלו מפקידים באופן אוטומטי לפנסיה במסגרת מקום העבודה, אבל גם הם יכולים לשפר את מצבם. עבור רובם, השכר הפנסיוני נמוך מהשכר ברוטו.

מה שרוב האנשים אינם יודעים הוא שכל עובד שכיר רשאי להפקיד באופן עצמאי לפנסיה מרכיבי שכר נוספים, כגון שעות נוספות, החזר הוצאות, שווי רכב, עמלות וכדומה. “כלל האצבע” הוא שעובד שכיר יכול להפקיד באופן עצמאי 16% משכרו הלא מבוטח וליהנות מזיכויים ומניכויים במס.

ניקח לדוגמה עובד שהשכר הפנסיוני (שכר הבסיס) שלו הוא 10,000 שקל בחודש ורכיבי שכר נוספים שלו מסתכמים ב-5,000 שקל. הפקדה במעמד עמית עצמאי בסך 800 שקל בחודש (כלומר, 16% מ-5,000 שקל) תזכה את החוסך בהחזר מס בשיעור של כ-25%.

במילים אחרות, הפקדתי בקופה על שמי 800 שקל, ומהם מימן מס הכנסה 197.5 שקל (25%), ואילו אני תרמתי בפועל 602.50 שקל (800 שקל פחות 197.50 שקל). זוהי השקעה כדאית מאוד. מבחינה אופרטיבית, נציין כי את הטבת המס ניתן לקבל אוטומטית דרך תלוש השכר היכן שהמעסיק מאפשר זאת, או באמצעות הגשת דוח שנתי למס הכנסה.

הכותב הוא יו”ר קבוצת קלי - קבוצת הפיננסים העצמאית הגדולה בישראל. אין לראות באמור המלצה או ייעוץ והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם.