13 שנים אחרי פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, הלילה (בין שבת לראשון) הושלמה הפלת משטר אסד בידי המורדים. לפנות בוקר השיגו האחרונים שליטה על העיר חומס, והודיעו כי נכנסו לבירה דמשק. נפילת המשטר מהווה קץ ל-54 שנות שלטון של משפחת אסד, ובישראל כבר נושאים עיניים להשלכות הכלכליות.

"נפילת משטר אסד צפויה לייצר השלכות משמעותיות על ישראל בהיבט הכלכלי, בעיקר בטווח הקצר והבינוני", אומר יונתן ברנד, מנכ״ל אולטרה פיננסים, "אי-היציבות הפוליטית והביטחונית שתיווצר בסוריה עשויה לדרוש היערכות מחודשת ומשאבים נוספים מצד ישראל, במיוחד בתחום הביטחוני".

"המצב החדש עלול להשפיע על שוקי ההון המקומיים, לפגוע בפעילות הכלכלית באזורי הגבול הצפוניים ולהכביד על ענפי התיירות והחקלאות, שכבר מתמודדים עם אתגרים נוכח אירועים ביטחוניים ממושכים".
 
"בטווח הארוך, קיימת אפשרות שנפילת המשטר תוביל לשיפור כלכלי, במידה והמדינה הסורית תתייצב תחת הנהגה מתקדמת ויציבה יותר", ממשיך ברנד, "מצב כזה עשוי לפתוח פתח לשיתוף פעולה אזורי, לשיפור יחסי המסחר ולצמיחה כלכלית שתשפיע לטובה גם על ישראל. עם זאת, התרחיש הזה תלוי במידה רבה בזהות ההנהגה החדשה ובמדיניות שתבחר לאמץ כלפי שכנותיה".

"ברמה הגלובלית, נפילת המשטר עשויה להחליש את הציר הרוסי-איראני ולחזק את מעמד המערב באזור. השלכות אלו עשויות להיות חיוביות עבור הכלכלה הישראלית, אם כי בעקיפין. לצד זאת, הפסקת הלחימה בסוריה עשויה לצמצם את זרם המהגרים לאירופה, דבר שעשוי לתרום ליציבות מסוימת בשווקים הגלובליים ולהשפיע לטובה על שווי המטבעות והאופטימיות הכללית בקרב משקיעים".
 
"להערכתי, נפילת משטר אסד צפויה להציב אתגרים כלכליים מיידיים לישראל, אך טומנת בחובה גם הזדמנויות לשיפור עתידי", מסכם מנכ״ל אולטרה פיננסים, "ההתמודדות עם המצב דורשת זהירות רבה מצד קובעי המדיניות, תוך התמקדות בניהול נכון של משאבים ובהיערכות לשינויים אפשריים בזירה האזורית והבינלאומית".