משרד האוצר מסכים לפשרה מסוימת במיסוי רווחים כלואים, שתקל משמעותית על המגזר העסקי. בפועל מדובר בכניעה ללחצים העצומים שהופעלו על אנשי האוצר.

על פי הצעת הפשרה יופעל מסלול מיסוי מקביל לחברות עסקיות, שייהנו מפטור מתשלום ההיטל בגובה של 2%. החברות במסלול זה יחויבו לחלק מדי שנה דיבידנד של 5%־ 10% מרווחיהן הצבורים, וכך הן יוכלו להשיג את הפטור מתשלום ההיטל.

בהנחה שהיקף הרווחים הצבורים האפקטיבי בחברות נאמד בכ־150 מיליארד שקל, הרי חלוקה של 10% מהרווחים תסתכם בכ־15 מיליארד שקל, והמס שיגבה בגינם (כ־30%) יעמוד על 4.5 מיליארד שקל – סכום רחוק מסכום היעד לגבייה (10 מיליארד שקל).

עם זאת, בהתחשב בעובדה שהסכם הפשרה נוגע רק לחברות הגדולות ולא לחברות בבעלות פרטית (של בעלי מקצוע כמו עורכי דין, רואי חשבון, רופאים ועוד), ההנחה היא שסכום הגבייה בפועל יעמוד לבסוף על 7־8 מיליארד שקל. בכל מקרה, הוא יהיה נמוך מיעד הגבייה המקורי – 10 מיליארד שקל.

במגזר העסקי יאמצו את הסכם הפשרה, שכן הוא לא יפגע בתוכניות ההשקעה שלהם, וגם היקף החלוקה המאולץ של הדיבידנדים הוא סביר. שר האוצר נתן את ברכתו למתווה הפשרה, שיובא מחר לדיון בוועדת הכספים. יו"ר ועדת הכספים משה גפני תומך במתווה, ובלבד שהוא יהיה מקובל על אנשי המגזר העסקי.

הכוונה היא להביאו לאישור הכנסת כבר בשבוע הבא כדי שניתן יהיה לאשרו עוד לפני חנוכה, שכן בשבוע זה הכנסת לא תתכנס. זה גם המועד האחרון לאישור המתווה לפני סוף השנה האזרחית.

כדי להגיע להסכם הפרשה גייסו אנשי המגזר העסקי את כל ה"תותחים" בתחום המס: מנהל רשות המים לשעבר משה אשר גויס מטעם הארגונים העסקיים בראשות דובי אמיתי; ירון גינדי גויס מטעם לשכת יועצי המס בישראל; עו"ד ורואה החשבון ג'ק בלנגה גויס מטעם לשכת רואי החשבון בתור יו"ר ועדת המיסים בלשכה; ואילו עו"ד ורואה החשבון יוסי אלישע גויס מטעם לשכת עורכי הדין.