כולנו מכירים את החסרונות של רכבי הבנזין והסולר כמו גם את החסרונות של הרכבים החשמליים. אבל מה הם החסרונות של רכבי הכלאיים - הרכבים ההיברידיים? הטור הזה לא יעסוק ברכבים אלא בהשקעות, השקעות היברידיות.
רוב האנשים לא בנויים להשקעות אקטיביות שדורשות מעקב ומעורבות תמידית. רוב המשקיעים לא מצויים בפרטים הקטנים, לא בקיאים בניסוחים חשבונאיים ולמעט נהגי מוניות ישראליים, אף לא מגלים סבלנות רבה לאירועים גיאופוליטיים.
עבורם, כלומר עבור רובנו, אין דבר טוב יותר מהשקעה פאסיבית. דהיינו השקעה במדדים ובתעודות סל. כלומר, השקעות הנשענות על המדדים השונים, בין אם אלו מדדים רחבים ובין אם אלו מדדים סקטוריאליים דוגמת מדד מניות הנדל"ן, הבנקים, ההייטק ועוד. השקעה כזאת אינה דורשת יותר מדי מעורבות ומעקב.
לא. זה לא שגר ושכח. גם השקעה פאסיבית זקוקה למעקב. אך המעקב יכול להתבצע אחת לחודש ואפילו אחת לרבעון משום שמגמות לא מתהפכות בתוך ימים ספורים. גם אם פה ושם מתרחשת נפילה, היא מתקנת את עצמה עד מהרה והמגמה נמשכת. השקעה פאסיבית מאפשרת לנו להמשיך לעסוק בעיסוקנו ולסמוך על חכמת ההמונים ועל מקצועיות המנהלים (שמנהלים את חברות הצמיחה שיוצרות את המגמה).
ג'ון בוגל, שהוגדר על ידי המיליארדר וורן באפט כ'גיבור שלי' ושל עוד מיליוני משקיעים, אמר פעם: "אל תחפשו את המחט – קנו את ערימת השחת. זה גם זול יותר וגם חכם יותר". אולי אתם יכולים למצוא את המניה שתהיה הבוננזה של המאה הקרובה ו"תכה" את השוק. אבל בדרך לשם אתם עלולים לאבד הרבה זמן. אל תחפשו אותה. קנו את כל הערימה.
בסופו של דבר, וגם זה ציטוט של בוגל, "כל המשקיעים שמשתתפים בשוק ההון נסוגים בסופו של דבר לממוצע". כלומר, לאורך זמן רב, סטטיסטית, השוק מאזן את המשקיעים כך שכולם מתכנסים איכשהו סביב ממוצע כלשהו. אם כך מה טעם להתאמץ להכות את השוק. לכן, כאמור, השקעה פאסיבית אידיאלית לרוב המוחלט של המשקיעים.
לעומת זאת, משקיעים אקטיביים כדוגמת וורן באפט והמורה הרוחני שלו בנג'מין גראהם שמוגדרים משקיעי ערך טוענים שהמעורבות האקטיבית של המשקיע, עשויה להניב לו תשואות גבוהות יותר. משקיע כזה יתאמץ, ימצא את אותן מניות בודדות שיעניקו לו תשואה מעולה ויעקוב כל העת אחר ביצועי החברות כדי לראות שעדיין שווה להחזיק אותן.
בדיוק כמו בענף הרכב, גם כאן, לכל גישת השקעה יתרונות וחסרונות משלה. אשר על כן, הדבר הטוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות, הוא לשלב בין הגישות וליצור גישה שלישית – גישת ההשקעה ההיברידית שתשלב הן השקעות פאסיביות והן השקעות אקטיביות ותהנה מכל העולמות.
הגישה הזאת הפכה בעידן הנוכחי לגישה מובילה בקרב משקיעים רבים שרואים אותה כדרך המיצוע שמאפשרת "גם וגם". גם להגדיל את התשואה הפוטנציאלית ו"לנצח" את השוק. וגם לשמור על הפיזור הרחב, על קלות התפעול ועל עלויות זולות באמצעות השקעה פאסיבית.
אז נכון שהשקעה פאסיבית מושפעת גם מהתנהלות העדר, אבל מי אמר שהעדר טיפש? אז נכון שהשקעה אקטיבית עשויה להניב תשואות פנטסטיות וגבוהות בהרבה מהממוצע, אבל היא יכולה גם להתרסק בבת אחת. השילוב בין שתי הגישות עשוי לאפשר לנו ליהנות מכל העולמות ולמקסם את פוטנציאל התשואה מההשקעה שלנו.
האמת היא שאפשר לומר שהמשקיעים של היום כבר עברו לאסטרטגיית השקעה היברידית אולי אפילו מבלי שהתכוונו לכך. השקעה במדדים של היום אינה השקעה במדדי העבר. המדדים של היום מתוחכמים. כיום ישנם מדדים רבים שאינם מדדים סטטיים ופאסיביים שכוללים איקס מניות מייצגות ותו לא. רובם בנויים באופן מתוחכם שמשלב מספר פרמטרים, מהם גם כאלה שלוקחים בחשבון את התנהלות השוק וממילא פועלים אקטיבית לדייק את המדד לטובת המשקיעים.
כדי להבין זאת ניתן לקחת לדוגמה מדדי מומנטום. מדד מומנטום משתמש למעשה באסטרטגיה של רכישת מניות שהציגו ביצועים עודפים בתקופה מסוימת ומכירה של מניות שהניבו תשואת חסר באותה תקופה. הרעיון מאחורי שיטת ההשקעה הזו הוא שמגמות נוטות להימשך לאורך זמן וקל יותר להצטרף למגמה מאשר לנסות לזהות מתי יחול שינוי מהותי בשוק.
במילים אחרות ניתן לומר שכיום, הרבה ממשקיעי המדדים הם למעשה משקיעים היברידיים. ככלל, נראה שהעולם כולו נוטה לכיוון ההיברידי שנעשה יותר ויותר נפוץ אפילו בקרב מנהלי תיקי השקעות.
לסיכום, את אסטרטגיית ההשקעה שלנו כדאי לבנות בגישה היברידית שכוללת "גם וגם" עם הטיה קלה לגישה הפאסיבית שמתאימה ללא ספק לרוב האנשים.
דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם