מלחמת "חרבות ברזל" נמשכת כבר מעל 14 חודשים, האירועים מתגלגלים במהירות, אויבי ישראל נופלים בזה אחר זה כמגדל דומינו - ושערי המניות בבורסה התל אביבית, אולי לא שמתם לב, מציגים את הביצועים מבין הטובים בעולם בשנה האחרונה.

ב-12 החודשים האחרונים עד ליום שישי בשבוע שעבר עלו שער הנאסד"ק בכ-38%, מדד ה- 500P&S האמריקאי עלה בכ-32%, מיד אחריהם מדדי ה-35 וה-125 בבורסה התל אביבית עלו ב-30%, האנג סנג של הונג קונג עלה ב-25%, הדאו בניו יורק עלה ב-23%, באירופה הדאקס הגרמני עלה ב-22%, הניקיי היפני עלה ב-21%, המדד העיקרי באוסטרליה עלה ב-17%, סנסקס ההודי עלה ב-17%, מדד 50Euro Stoxx המניות הגדולות עלו ב-10%, הפוטסי הבריטי עלה ב-2.3% ובצרפת ירידה של מדד הקאק ב-1%. רובכם מושקעים אם ישירות או בעקיפין הן בניו יורק והן בישראל באמצעות המוסדיים עבור קרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות שלכם. 

הבורסות מגיבות לאו דווקא למצב הנוכחי אלא צופות גם פני עתיד, ומכאן צריך לבחון מדוע הבורסה של תל אביב עם הביצועים בצמרת מדדי המניות בעולם? זרים שרכשו מניות כאן, אלה שלא ברחו מהשקעות בישראל, נהנו בנוסף לכך גם מייסוף נאה של השקל באותה תקופה מול הדולר, ובטח מול שאר המטבעות בעולם שירדו מול המטבע האמריקאי.

מבחינתם זאת תשואה עוד יותר גבוהה במונחי דולר על ההשקעה בבורסה בתל אביב. היו גם ישראלים שברחו מהשקעה במניות בבורסה של תל אביב ואף מיהרו להוציא כספם אל מחוץ לישראל, הוצאת הכסף והמימוש של חלק מהישראלים היו בקרב אלה שהתחילו להאמין בתחזיות האפוקליפטיות שהם עצמם בנו ויצרו, ואף והפיצו, לבסוף סגדו לתחזיות המשבר שהם וחבריהם אמרו. 

גם את תעשיית ההייטק ביכו מייסדי ובוני מיתוס ההרס של המשק הישראלי הנמצא לדעתם ממש מעבר לפינה, בגלל מאבקים פוליטיים. וראה זה פלא, נתון מדהים לפנינו: האקזיטים של החברות הישראליות, עלו השנה ל-6.3 מיליארד דולר לעומת 3.3 מיליארד דולר שנה קודם לכן. נציין כי חברות רב לאומיות הפועלות בישראל הוציאו בשנת 2022, השנה האחרונה לגביה יש נתונים, 88% מסך הוצאות המו"פ של חברות בישראל במגזר העסקי שהיה 106.7 מיליארד שקל - עלייה של 14% לעומת שנה קודם לכן. כמעט כל הוצאות המו"פ של החברות הרב לאומיות התרכזו בענפיי ההייטק ובעיקר בתחום תכנות, ייעוץ בתחום המחשבים ושרותי מידע. 

קטר מחאת ההייטק (צילום: אור אדר)
קטר מחאת ההייטק (צילום: אור אדר)

אצל חברות הזנק עיקר הוצאות המו"פ היו בתחומי התוכנה ובעיקר בסייבר וביישומי פינטק. החולשה המסתמנת של תעשיית ההייטק של ישראל היא ריכוז גבוה מאוד בתחום הסייבר, שנולד מצורכי מערכת הביטחון וצה"ל בעוד בתחום הבינה המלאכותית, AI, עדיין ישראל דווקא נמצאת מאחור. חלק גדול מהמחקר נעשה במרכזי מו"פ בקרב 20 מרכזים, ריכוזיות גדולה, רוב מרכזי המו"פ בישראל שייכים לחברות רב לאומיות וברובן הן אמריקאיות. מבחינה זו תעשיית ההייטק מוגנת מפני זעזועים, בשל יחסי המסחר, ההשקעות, הקשרים המדיניים עם ארה"ב שיהיו אף חזקים יותר בתקופתו של הנשיא הבא דונלד טרמפ. 

יש לכך תוצאות בשטח. מספר עובדי ההייטק עלה בסוף ספטמבר ל-402,500 , עלייה של 1.4% לעומת ספטמבר אשתקד, והכל בשיא המלחמה. השכר החודשי בענפיי הייטק עלה בשנה האחרונה ב-6% ל-31,237 שקלים בממוצע. יצוא שרותי הייטק הסתכם בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-54.4 מיליארד דולר - עלייה של 4.8% לעומת תקופה מקבילה שנה קודם לכן, שהם 2.6 מיליארד דולר. 

כלל ייצוא השירותים העסקיים עלו בתשעת החודשים הראשונים של השנה ב-3% ל-69.5 מיליארד דולר. שיעור זה נמוך יותר מאשר ייצוא שרותי ההייטק, היות והוא נכלל בתוך ייצוא שירותים עסקיים (בגלל הנסיגה ביצוא שירותי תיירות). היחסים המתהדקים עם ארה"ב, בין המשקים הבודדים הצומחים היום בעולם, באה לידי ביטוי גם ביצוא הסחורות לארה"ב הנמצא בפריחה, ייצוא שעלה בשלושת החודשים לחודש אוקטובר בשעור שנתי של 32% לאחר עלייה בשעור שנתי של 21% בשלושת החודשים קודם לכן. כלל הייצוא המסחרי של ישראל עלה בשיעור שנתי של 20% בשלושת החודשים אוגוסט-אוקטובר לאחר עלייה של 10% בשלושת החודשים קודם לכן.

הטור המלא יפורסם מחר במוסף "מעריב עסקים"