ס', ניצולת שואה כבת 95 המתגוררת בדירת דמי מפתח בדרום תל אביב, נקלעה לחובות כבדים לאחר שחתמה ערבות לעסקיו של אחד מילדיה לפני כ-20 שנה. 

בנה, שנקלע לחובות עקב הסתבכות עסקית, פנה לפני שנים להליך של פשיטת רגל וקיבל הפטר מלא מחובותיו. אך ההפטר לבן לא פטר את האם ששימשה כערבה לחלק מחובותיו. כאשר קרס הבן עסקית, נפתחו נגד ס' עשרות תיקי הוצאה לפועל בסכום כולל של 150 אלף שקלים, סכום שתפח עם השנים ליותר מחצי מיליון שקלים.

ס' מתקיימת כיום מקצבת זקנה, פנסיה מועטה של בעלה המנוח וביטוח סיעודי, סכום שמכסה בקושי את עלויות המחיה, ואת שכרה של המטפלת הסיעודית הצמודה אליה. 

במשך שנים שילמה ס' 600 שקלים בחודש להוצאה לפועל, סכום שהצטבר לאורך השנים לכדי כמעט מחצית מסכום החוב המקורי. למרות זאת, החוב המשיך לתפוח בשל ריבית הפיגורים הגבוהה של ההוצאה לפועל.

לשכת הוצאה לפועל (צילום: יח''צ)
לשכת הוצאה לפועל (צילום: יח''צ)

עו"ד צבי וישנגרד המייצג את הקשישה ומשמש גם כיו"ר ועדת חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין במחוז מרכז, הציג בפני רשמת ההוצאה לפועל פסיקות במקרים דומים, שבהן הוחלט על הפחתת ריביות וסגירת תיקים במקרים יוצאים מן הכלל כמו המקרה הנוכחי.

לדבריו, רשמי הוצאה לפועל שונים פסקו לאורך השנים במספר רב של פעמים, שבמקרה ובו הנושים לא פעלו נגד החייב, יש למחוק ריבית פיגורים לאורך תקופה של חוסר מעש מטעם הנושה. בנוסף, הצעות חוק שהתקבלו לאחרונה פוטרות חייבים המשלמים באופן סדיר את חובם - מריבית פיגורים.

הרשמת שהתרשמה ממצבה של הקשישה והשתכנעה מטיעוני בא כוחה, הורתה על סגירת כלל תיקי ההוצאה לפועל נגד הקשישה באופן מידי – חרף התנגדותם של רוב הנושים.  לדברי עו"ד וישנגרד, "החלטת הרשמת מאפשרת לס' לפתוח דף חדש ולחיות את שנותיה האחרונות ללא עול החובות".