ממשלת ישראל אישרה תוכנית רחבת היקף להתמודדות עם אתגרי שיבת תושבי הצפון המפונים ליישוביהם לאחר סיום המניעה הביטחונית. התוכנית, שנועדה לקדם את הערכות הרשויות המקומיות ומערכת החינוך לחזרת האוכלוסייה, כוללת תקציב של 200 מיליון ש"ח שיוקצה לשיפוץ תשתיות ציבוריות, שיפור פני המרחב הציבורי, ופעולות נוספות שיאפשרו את חזרת התושבים.

התקציב הכולל- 200 מיליון ש"ח, יחולק בין המועצות האזוריות לרשויות המקומיות. 111 מיליון ש"ח יוקצו למועצות האזוריות מטה אשר, גליל עליון, מבואות חרמון, מעלה יוסף, מרום גליל ועג'ר דרך משרד ההתיישבות. 89 מיליון ש"ח יועברו לעיריות ולמועצות המקומיות - קריית שמונה, שלומי ומטולה, באמצעות המשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן החברתי.

התקציב יתחלק לפי שלושה פרמטרים מרכזיים, שלכל אחד מהם משקל שווה:  מספר התושבים המפונים בכל רשות, השטח הבנוי בתחומי הרשות וכמות המבנים הציבוריים בכל רשות.

התוכנית נועדה להתמודד עם הנזקים שנגרמו לתשתיות הציבוריות בעקבות המלחמה, ולהבטיח חזרה בטוחה של התושבים. הפעולות המתוכננות כוללות מיפוי צרכים ותיקון נזקים, הצטיידות במערכות חיוניות,  השמשה ושיפוץ תשתיות קיימות, שיפור פני המרחב הציבורי ביישובים. לכל רשות מקומית תינתן הבחירה לבצע את הפעולות בעצמה או באמצעות משרדי הממשלה האחראים.

פינוי היישובים בגזרת הצפון במסגרת תוכנית "מרחק בטוח צפון", נבע מאיומי ירי טילים וחדירת גורמים עוינים במהלך מלחמת "חרבות ברזל". החלטה זו נועדה להבטיח את שלומם של התושבים, אך כעת, עם החתימה על הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון ב-6 בחודש נובמבר האחרון, יש להיערך לשובם של המפונים.

לדברי גורמים ממשלתיים, שיקום היישובים מחייב פעולות דחופות, מאחר שהנזקים שנגרמו לתשתיות הציבוריות משמעותיים. לדוגמה, היישובים הסמוכים לגבול סבלו מהרס תשתיות וכעת נדרשים שיפוץ ותיקון רחבי היקף כדי להבטיח שגרה בטוחה לתושבים.

הממשלה מכירה באתגרי השיקום, ובצורך לשקם לא רק את התשתיות הפיזיות, אלא גם את תחושת הביטחון של התושבים. "שיקום הצפון הוא משימה לאומית", נמסר ממטה היישום "תנופה לצפון". "התוכנית הזו היא צעד ראשון ומשמעותי להבטחת חזרת החיים לשגרה באזור".