ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הגבילה היום (ראשון) את תוקף העלאת דמי הביטוח הלאומי לארבע שנים בלבד. בשנתיים הקרובות, תוגדר ההעלאה כהוראת שעה, ואם תבקש הממשלה להאריך את תוקפה בשנה נוספת, יידרש לכך אישור נוסף של הוועדה, כאשר היא תוכל לעשות זאת לכל היותר פעמיים (כלומר – 4 שנים בסך הכול). 

הוועדה אישרה לקריאה שניה ושלישית את פרקי חוק ההסדרים שעוסקים בהעלאת דמי הביטוח הלאומי המשולמים בגין שכר במדרגת השכר התחתונה. נוסח ההצעה המקורי קבע כי דמי הביטוח לשכירים ולעצמאים המשולמים בגין שכר של עד 7,522 ש"ח בחודש יעלו לצמיתות ב-1.6% ויתחלקו באופן שווה בין העובד למעסיק. עוד כולל התיקון הקפאה של גובה קצבאות הילדים לשנת 2025.

העלאת הביטוח הלאומי היא מהמהלכים החשובים במיוחד מבחינת האוצר, והייתה צפויה להכניס לקופת המדינה כחמישה מיליארד שקלים בשנה. נציג אגף התקציבים והאוצר אמר במהלך הדיון, בעקבות הגבלת התקנות לארבע שנים, כי "ככל שהתיקון לא יוארך, הממשלה תצטרך להצביע על מקור תקציבי חלופי בשווי חמישה מיליארד ש"ח בשנה".

ועדת העבודה והרווחה (צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)
ועדת העבודה והרווחה (צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב)

בנוסף שינתה הוועדה את חלוקת התשלום הנוסף וקבעה שהעובדים ישאו רק ב-40% מעלות התוספת. כך, עובד שמרוויח 7,522 ש"ח בחודש ישלם תוספת של 48 ש"ח בלבד, במקום 60 ש"ח על פי הנוסח המקורי, והמעסיק ישא ביתר העלות - 72 ש"ח. 

"הביטוח הלאומי הוא כלי סוציאלי חשוב של אזרחי ישראל, הוא לא מס הכנסה", אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר, "לצד ההבנה של מורכבות התקופה וצרכי השעה, עמדנו על כך שאין הצדקה לפגוע באופן קשה וקבוע דווקא בעובדים החלשים. ההצעה שיוצאת תחת ידי הוועדה היא מאוזנת ונכונה יותר". 

נזכיר כי העלאת דמי הביטוח הלאומי נעשים "בתמורה" לביטול גזרת הקפאת הקצבאות המשולמות לאוכלוסיות החלשות ביותר בחברה – נכים, הגיל השלישי, נפגעי פעולות טרור, ועוד. כך שבפועל אלה היו נשחקות ומקוצצות בגלל האינפלציה.