המספרים מרשימים: עלייה של מיליארד דולר בגיוסים מעידה על חוסן מפתיע של תעשיית ההיי-טק הישראלית בשנה מאתגרת. אבל אורי גבאי, מנכ"ל RISE, מזהה מגמות מדאיגות מתחת לפני השטח, והסביר על כך היום (שני) ברדיו 103FM.

"יש פה תמונה מורכבת, מצד אחד, אנחנו בדרך כלל הרבה פעמים, כשאין כוח להסתכל על כל הנתונים, אומרים 'טוב, כמה השקיעו?' אז אנחנו רואים עלייה של בערך מיליארד דולר השקעה בסטארטאפים ישראלים יחסית לשנה שעברה, שזה בוודאי נקודה חיובית שמראה במידה מסוימת או במידה רבה אפילו את החוסן והאיתנות של ההייטק הישראלי, מצד שני, יש די הרבה נורות אזהרה ונורה אזהרה מאוד מרכזית שאנחנו רואים זו הריכוזיות המאוד גדולה של ההייטק, שעולה ועלתה בצורה מאוד חדה בשנה האחרונה". 

"אם נדבר למשל על רמת הסקטורים, סייבר תמיד היה סקטור מוביל, הוא בדרך כלל בסביבות ה-20 אחוז מסך ההשקעות בסטארטאפים, השנה הוא היה 42 אחוז, אז זה פי שניים מחלקו בדרך כלל. אם נסתכל רק על 10 החברות שגייסו הכי הרבה כסף, בשנה רגילה זה 15 עד 20 אחוז, השנה אנחנו כבר ב-34 אחוז, זאת אומרת, מעט מאוד חברות מגייסות את רוב הכסף, אז יש פה תמונה מורכבת של עלייה בהשקעות אבל על מספר הרבה יותר קטן של חברות וגם בסקטורים מאוד ספציפיים. 

איך מתקדמים?
"יש פה כמה גורמים שמשפיעים על ההייטק ולכן גם נורא קשה לבודד את מה הכי משפיע, אבל אם אני רגע מסתכל קדימה, יש כמה דברים שבהחלט הם חשובים להמשך השיחה שלנו. קודם כל, אנחנו צריכים להכיר בעובדה שאנחנו בעיצומה של מהפכה טכנולוגית חסרת תקדים. הפעם האחרונה שהיינו בסדר גודל של מהפכה כזאת הייתה בתחילת שנות ה־90 עם העלייה של האינטרנט, של מהפכת ה-AI וההייטק הישראלי יצטרך להתאים את עצמו למהפכת ה-AI, זה דבר שעדיין לא קורה". 

"אנחנו יודעים שגלי טכנולוגיה, שמהפכה טכנולוגית כמו האינטרנט או כמו מהפכת ה-AI, כשזה מתחיל, מי שנותן את הטון אלה בדרך כלל החברות הגדולות יותר, בדרך כלל גם המדינות הגדולות יותר, ההייטק הישראלי מאופיין רובו בסטארטאפים ולכן ייקח לו זמן עד שהוא ייכנס בעצם למהפכה הזאת. אם התנאים יאפשרו זאת, אין לי ספק שזה יקרה בשנתיים-שלוש-ארבע השנים הקרובות ולכן במובן הזה אני אופטימי שההייטק יצליח להתאים את זה".