"האינפלציה, שעמדה בשיאה על 5.4% בשנה וירדה ל־3.4%, היא הישג, אבל הקצב איטי מדי - עלויות המיסים שהטלנו על עצמנו יעלו שוב את האינפלציה. עד שלא נגיע לאזור של 2% הריבית לא תרד, וזה מטיל עלויות עצומות על האזרחים", כך אמר אתמול במפתיע ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון בדיון בנושא יוקר המחיה בוועדה לביקורת המדינה.
הביקורת של פרופ' שמחון על הממשלה, שלה הוא גם מייעץ, מעט תמוהה. נראה שהיא נובעת מכך שחלק מהמלצותיו, כדוגמת אי־ העלאת המיסים או שינוי נוסחת הטיפול ברווחים הכלואים, נתקלו בהתנגדות של שר האוצר, ולכן הוא אינו מהסס לבקר את המדיניות הכלכלית של הממשלה.
לדבריו, "לא בטוח שבנק ישראל חישב נכון את ההמלצה להעלות את המיסים, וזה יגרום לריבית להמשיך להיות גבוהה. יש אלפי משקי בית שעלויות הריבית הגדילו את הוצאותיהם במאות אלפי שקלים".
פרופ' שמחון טוען עוד כי "המדד הלאומי מראה שרמת המחירים בישראל גבוהה ב־38% מהממוצע, כולל פער דרמטי של 52% בחלק מהדברים. המציאות אינה טובה. ישראל יקרה ברמה גבוהה מאוד, וחלק מהפער הזה נובע ממדיניות ממשלתית".
לטענתו, 10% מהפער מיוחס למיסוי גבוה במיוחד, כמו על כלי רכב ודלק, אך 42% קשורים לגורמים אחרים שאינם מוסברים ישירות על ידי מיסים.
היועץ הכלכלי ציין כי השלכות המלחמה על הכלכלה הובילו להוצאות משמעותיות במגוון תחומים: "הוצאות הביטחון לבדן זינקו ל־117 מיליארד שקל, לעומת 65 מיליארד לפני המלחמה. מעבר לכך, ישנן הוצאות נוספות במשרדי הבריאות והרווחה".
בהתייחסות לביקורת הציבורית על הכספים הקואליציוניים וריבוי משרדי הממשלה, פרופ' שמחון מבקש לקחת את הדברים בפרופורציות.
לדבריו, "משרד ממשלתי קטן עולה 10 מיליון שקל בשנה, בעוד הכספים הקואליציוניים הנמצאים במחלוקת עומדים על מאות מיליונים, ואולי מיליארד שקל".
על כניסת רשת הקמעונאות הצרפתית קרפור לישראל לפני כשנה וחצי, ציין באכזבה: "תלינו תקוות בכניסתה לשוק הישראלי, והם קצת אכזבו".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), שיזם את ישיבת הוועדה, הדגיש: "בינואר הקרוב יעמדו כל אזרחי ישראל בפני צונאמי של עליות מחירים. היקף ההפסדים הוא דרמטי ונאמד באלפי שקלים לכל משפחה. על הממשלה להתעורר למצב הנוראי שנופל על כיסם של כלל האזרחים".