מה היא השאלה שכל משקיע מנוסה שואל את עצמו? מיד אענה על השאלה הזאת, אך קודם אשאל שאלה נוספת: מהו התחום הטכנולוגי הצומח ביותר בשנתיים האחרונות?

התשובה לשאלה האחרונה היא "בינה מלאכותית". הצמיחה המהירה בתחום השפיעה על תחומים רבים ועוד תשפיע. היא הקפיצה את שוויון של חברות השבבים והעניקה רוח גבית לחברות הזנק רבות שהתמקדו ביישומים רבים ומגוונים של בינה מלאכותית.

ומה התשובה לשאלה עמה פתחתי את הטור הפעם? התשובה היא שכל משקיע היה רוצה לדעת היכן מסתתרת ההזדמנות הבאה. היכן באמת מסתתרת ההזדמנות ואיך אפשר לעשות ממנה כסף? אני חושב ששתי מילים יענו די בקלות על השאלה הזאת. שתי המילים הן "מחשב קוונטי".

המחשוב הקוונטי הוא תחום טכנולוגי שמתפתח במהירות, וצפוי להשפיע באופן משמעותי על תעשיות שונות, כולל תעשיות השבבים והסייבר. בשורות הבאות אנסה להסביר מה זה מחשוב קוונטי, במה הוא שונה ממחשוב רגיל ומדוע הוא עשוי להיות ה"הייפ" הבא של משקיעי הטכנולוגיה בעולם.

בעוד שמחשב רגיל מתבסס על "ביט" לצורך חישוביו, מחשב קוונטי מתבסס על "קיוביט". ההבדל תהומי. שכן ארכיטקטורת הביט מאפשרת שני מצבים בלבד (0 או 1) בזמן נתון, ואילו זו של הקיוביט מאפשרת במקביל מספר מצבים עצום באותו הזמן.

המשמעות היא שמחשב קוונטי מהיר לאין שיעור מזה הרגיל. ואכן, הטכנולוגיה הזאת פותחה כבר בשנות השבעים של המאה הקודמת, אך לא הגיעה לפריצת דרך של ממש בשל שלל בעיות טכנולוגיות.

לאחרונה הולכים ומתרבים הדיווחים על התקדמות טכנולוגית שתאפשר למחשבים קוונטים להשתלב במשימות עיבוד שונות. אפשר לקרוא לזה הטכנולוגיה של הדור הבא.

די ברור שההתקדמות הזאת עשויה להשפיע על מחיר מניותיהן של תעשיית שונות ובהן מניות השבבים והסייבר. מדובר בשינוי תפיסה בכל מה שקשור לכוח העיבוד של מעבדים. מחשבים קוונטיים שמשתמשים בקיוביטים, מסוגלים לבצע חישובים מורכבים הרבה יותר מהר ממחשבים קלאסיים שמשתמשים בביטים.

פיתוח שבבים מתאימים למחשוב קוונטי עשוי להשפיע לא רק על תעשיית השבבים, אלא גם על תעשיית הסייבר. ההערכה היא שתעשיית הסייבר יחד עם המחשוב הקוונטי יתפסו את מרכז הבמה בעתיד הקרוב.

הנה כמה דוגמאות לתחומים שצפויים בעתיד הנראה לעין:

אבטחת מידע: האימוץ הגובר של בינה מלאכותית ומערכות מבוססות Web 3.0 מעלה את הדרישה למערכות סייבר חזקות יותר. אבטחה קוונטית: מחשוב קוונטי מסוגל להצפין מידע ברמות בלתי נתפסות, מה שיגן על נתונים רגישים.

הצפנת בלוקצ'יין: תחומים כמו בלוקצ'יין מציבים אתגרי הצפנה שמחשבים קוונטיים יכולים להתמודד איתם ביעילות. אלו היו כמובן רק דוגמאות. ברור שמחשבים קוונטיים עשויים להשפיע על כל תחום בחיינו. החל מפיתוח תרופות וכלה בפתרונות לאתגרים ביטחוניים. היכולת הקוונטית לעבד מידע במקביל, תאפשר לקצר הליכים ותוביל את האנושות לעידן חדש. וזה שווה כסף. הרבה כסף. אם כי, כמו כל השקעה עם סיכויים גדולים, קיימים גם סיכונים גדולים. הנה כמה דוגמאות:

תנודתיות: מניות בתחום המחשוב הקוונטי מאופיינות בתנודתיות גבוהה, עליות וירידות חדות הן דבר שבשגרה.

מורכבות: מחשבים קוונטיים דורשים הנדסה מתקדמת כדי לתפקד ביעילות. לא כולם יצליחו לצלוח את המשוכה הזאת.

סבלנות: רבות מהחברות בתחום נמצאות בשלבי פיתוח מוקדמים, הטכנולוגיות שלהן עדיין לא ניתנות ליישום מסחרי.

תחרות: בשוק הקוונטי אפשר למצוא כמות גדולה מאוד של חברות וגופים פעילים.

אי ודאות: העתיד הרגולטורי של התחום הזה עדיין לא ברור. האם תוגבל תפוצתם של מחשבים קוונטיים בשל הפוטנציאל שלהם?

אבל, כאמור, על אף כל הסיכונים, תחום המחשוב הקוונטי מציע פוטנציאל צמיחה אדיר. ולכן, אין כל פלא שכבר היום אפשר למצוא קרנות סל שעוקבות אחרי מגוון חברות מהתחום.

דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.