"מי שהשקיע 10,000 דולר במדד S&P ב־1 בינואר 1980 ונשאר רצוף בלי לברוח – יש לו היום מיליון ו־60 אלף דולר. הוא הפך למיליונר. אם יצא ונכנס וחוזר חלילה – יהיה לו הרבה פחות". כך אומר יו"ר בית ההשקעות אפסילון שמואל פרנקל. בית ההשקעות אפסילון נשלט כיום על ידי קבוצת הפניקס ומנהל נכסים בהיקף של כ־9.3 מיליארד שקל.

לדברי פרנקל, "המסקנה שלי היא שכיש ירידות – אסור לברוח. תפיסת העולם שלי היא שצריך לשבת במניות כל הזמן, ולא לצאת ולהיכנס בהתאם לזעזועים. יש לנו טבלה של התנהגות הבורסה ב־25 השנים האחרונות, ומתוכן השוק ירד רק חמש שנים, ובשאר 20 השנים הוא עלה".
על המלצת ההשקעה שלו למשקיע הסולידי הוא אומר: "אני ממליץ לצאת מפיקדונות או מעו"ש בבנקים, כי זה הדבר הכי גרוע. מדובר בהפסד כסף ריאלי. עדיף להשקיע את הכסף אפילו באיגרות חוב, ואכן יש כבר יציאה של הציבור מהקרנות הכספיות.

שמואל פרנקל (צילום: עדי אבישי)
שמואל פרנקל (צילום: עדי אבישי)

"למי שלא מבין, אני ממליץ לשבת עם מנהל תיקים ולקבוע את רמת הסיכון ואת אופי תיק ההשקעות, ואז לתת לו לעבוד. לא להיבהל אחרי יומיים מירידות. לתת למנהל התיקים לעשות את העבודה. לאורך זמן, אני מאמין שנעשה את התשואות הטובות ביותר".

על התנהגות הבורסה בשנה האחרונה, שהסתיימה בעלייה של כ־30% במדדי המניות, הוא אומר: "יש כאן מצב נתון. למשקיעים המוסדיים, כמו קופות הגמל, ההשתלמות, הפנסיה והביטוח – נכנס כל חודש זרם הכנסות של 16 מיליארד שקל, שאותו חייבים להשקיע. "בתור מנהל כספים אתה רואה את התשואות במניות הבנקים, חברות הביטוח, חברות הנדל"ן המניב ורשתות השיווק, ואתה חייב להיכנס לשוק. בשלושת החודשים האחרונים הורדנו רגל מהגז בארה"ב ועברנו למדד מניות ה־90, שהיה מצוין בחודשים האחרונים".

על ההשקעות בבורסה ב־2025 הוא אומר: "השוק הישראלי, כמו השוק האמריקאי – יהיה חיובי, אבל אולי לא ברמה של השנה האחרונה. מכפיל הרווח בשוק המניות בישראל עמד בתחילת 2024 על 12, וכיום הוא 14־15. זה עדין נמוך לעומת מכפילי הרווח האמריקאים, העומדים על 24.
"ברגע שהמצב הביטחוני בישראל התייצב, כשהחמאס והחיזבאללה הוכרעו וכשסוריה קרסה – המצב השתפר. זה מזרח תיכון חדש באמת".

על הבורסה האמריקאית הוא מוסיף: "טראמפ הוא אומנם לא צפוי, אבל בסיס הכלכלה האמריקאית הוא מצוין. הטכנולוגיה שם רצה קדימה, וקיימת אי־תלות גוברת באנרגיה. השוק האמריקאי חזק. יש צמיחה בתוצר, ההשקעות בהון ובחדשנות טכנולוגית גדלות ופריון העבודה משתפר.
"'שבע הגדולות' (ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות) הפכו לגורם המבסס את העוצמה ואת הכלכלה האמריקאיות. גם מניות הבנקים בארה"ב חזקות מאוד, ומכפילי הבנקים יחסית גבוהים".

הריאיון המלא עם פרנקל יתפרסם מחר במדור "שוטף פלוס" ב"מעריב־סופהשבוע"