הפגיעה במשק הישראלי החלה באופן כמעט מיידי לאחר פרוץ המלחמה – ומאז רק הולכת ומעמיקה, בעודה שולחת יד לכיס של כל צרכן וצרכנית במדינה. המשבר הכלכלי הוביל רבים בשנה האחרונה לפנות לבנקים וחברות כרטיסי האשראי בבקשה למתן הלוואות, בניסיון לסגור את המינוס או לחפות על ההוצאות הגדלות.

אולם בשנה האחרונה, אחד מגופי האשראי שבלטו באופן שונה בנוף היה "עוגן", שמכנה עצמו גוף אשראי חברתי ללא מטרות רווח. הסיוע הכלכלי שמספק הארגון ניתן בעזרת הלוואות מסובסדות, או ללא ריבית, יחד עם ליווי פיננסי ללווים. ב-14 החודשים שחלפו מאז 7 באוקטובר, פנו לעוגן עסקים קטנים, משקי בית ומוסדות ללא כוונות רווח – וסכום ההלוואות שניתנו עומד על כ-360 מיליון שקלים.

לבקשת "מעריב", בעוגן ניתחו את נתוני ההלוואות שניתנו – על מנת לגבש תמונה מסוימת לגבי האוכלוסיות שנפגעו כלכלית במלחמה, ונאלצו לפנות לבקשת הלוואה. הנתונים, שמתפרסמים כעת לראשונה, חושפים תמונת מצב מעניינת לגבי העסקים ומשקי הבית שנקלעו למשבר.

27% משקי הבית שביקשו אשראי – מאזור הצפון

לעוגן פנו מתחילת המלחמה כ-16,000 משקי בית בבקשה לקבלת אותן "הלוואות חברתיות", כאשר סכום ההלוואה הממוצע למשקי בית פרטיים עומד על כ-10,000 שקלים. בפילוח גיאוגרפי, עולה כי 28% מהמשפחות מתגוררות באזור המרכז, 27% באזור הצפון, 20% באזור ירושלים ו-25% באזור הדרום.

בפילוח לפי מספר הנפשות במשפחה, 27% ממשקי הבית שפנו למתן אשראי הם משקים של אדם יחיד, 11% של 2 נפשות, 14% של 3 נפשות, 16% של 4 נפשות, 13% של 5 נפשות, 8% של 6 נפשות, 5% של 7 נפשות והשאר - משקי בית של 8 נפשות או יותר.

העסקים הקטנים: כמעט מחצית מהלווים בענף השירותים

המשבר במשק הישראלי בשנה האחרונה לא פסח כידוע גם על העסקים הקטנים, שחלקם פנו גם הם בבקשה למתן אשראי. מאז 7 באוקטובר 2023, לעוגן פנו כ-3,000 עסקים, כאשר סכום ההלוואה הממוצע לעסק עומד על כ-80,000 שקלים. אף כי בניגוד למשקי הבית, העסקים הלווים כן נדרשו לריבית, בעוגן טוענים כי מדובר בריביות "הנמוכות במשק".

מסעדה סגורה במלחמת חרבות ברזל (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מסעדה סגורה במלחמת חרבות ברזל (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)

בפילוח לפי ענפי העסקים, עולה כי 48% משתייכים לענף השירותים, שכולל בין השאר שירותי תוכנה, חינוך ורפואה פרטית. 24% מהעסקים משתייכים לענף המסחר, 10% מענף הבינוי, 10% מענף התעשייה, 1.5% מענף החקלאות, והשאר, כ-6.5%, מענפים אחרים. בפילוח גיאוגרפי, 37% מהעסקים שפנו לקבלת אשראי נמצאים באזור המרכז, 24% מאזור הצפון, 23% מאזור הדרום ו-15% מאזור ירושלים.

כזכור, בשבוע הבא תחל שנת 2025, ואיתה יכנסו לתוקף הגזרות הכלכליות הקשות על הציבור, יחד עם העלאות מחירים כמעט בכל תחום במשק הישראלי. בעוגן צופים כי הגזרות הכלכליות וגל ההתייקרויות צפוי להעלות את הביקוש ל"אשראי חברתי". בעוד בשנת 2024 ההלוואות שניתנו מסתכמות בהיקף של 321 מיליון שקלים, ההערכות הראשוניות בארגון לגבי שנת 2025 צופות היקף הלוואות שיחולקו על סך של 470 מיליון שקלים – גידול של כ-46%.