אתם ודאי יודעים מה מקור השם "חנוכה", למה קוראים לימים הללו כך ולא חג המנורה, חג הסופגנייה, או אפילו חג החשמונאים? למעשה ישנם שני הסברים לשם הזה, כך מופיע במקורות ההלכתיים.

ההסבר הראשון הוא שהמילה חנוכה היא למעשה הלחם של שתי מילים: חנו-כ"ה. שם החג מבטא את מועד הניצחון על היוונים, סילוקם מירושלים וטיהור המקדש. היה זה ביום כ"ה בכסלו. ולכן חנוכה, חנו בכ"ה. חנו, כלומר נעצרו ונחו מהמלחמה.

ההסבר השני הוא שבימים אלו נחנך בית המקדש פעם נוספת לאחר שתוקנו כל אותן שלוש־עשרה פרצות שפרצו בו היוונים הנוכרים ששלטו בו. חנוכה מלשון חינוך, חג חנוכת בית המקדש המשוחרר והמחודש.

ואם כבר חינוך, בואו נדבר הפעם על חינוך פיננסי. חינוך שיכול להשפיע משמעותית על החיים של הדור הבא. בין אם אלו הילדים שלכם ובין אם אלו "הילדים של כולנו".

הביטוח הלאומי יצא באחרונה בקמפיין שנועד להביא למודעות ההורים את הרפורמה שתיכנס לתוקף מחר (האחד בינואר), במסגרתה ניתן יהיה "לנייד" חסכונות במסגרת תוכניות 'חיסכון לכל ילד' מהבנקים לקופות גמל, רצוי בסיכון מוגבר. עוד מבקש הקמפיין לשכנע הורים להגדיל את ההפקדות עבור ילדיהם במסגרת החיסכון האמור. ניתן להסיק זאת מ"ההבטחה הפרסומית" של הקמפיין שמציגה פער של עשרות אלפי שקלים בין מסלולי החיסכון.

אני מציע מטרה נוספת לקמפיין הזה: להביא לידיעת הילדים שיש להם חיסכון באדיבות המדינה (והמיסים שאבא ואימא משלמים) ושגם הם יכולים, באדיבות דמי החנוכה שקיבלו מהדודים (ומאבא ואימא כמובן), לבנות לעצמם חיסכון שווה. זה יכול להיות צעד חינוכי ראשון במסגרת חינוך לאוריינות פיננסית.

אם נלמד אותם לא לבזבז את הכסף כבר עכשיו אלא להשקיע אותו באפיק סולידי כלשהו עד לחנוכה של השנה הבאה, אם נלמד אותם לדחות סיפוקים קצרי טווח ולהסתכל אל מעבר ליום המחר, אם נלמד אותם את העיקרון של כסף שעושה כסף ואת הרעיון שעומד מאחורי ריבית דריבית, ניתן להם את דמי החנוכה הטובים ביותר שאפשר לתת – ידע כלכלי. וידע הוא כוח באמצעותו אפשר לייצר עוד כסף.

ולפני שתשאלו אותי כיצד יכולים ילדים בני שמונה עד ארבע־עשרה להפקיד את דמי הפורים שלהם (כן. אני יודע שעכשיו חנוכה. רק עשיתי בדיקת ערנות) בתוכנית חיסכון, אתן דוגמה מעשית אחת: הורים שפותחים קופת גמל להשקעה על שם הילד שלהם גם אם הוא קטין. זו כמובן רק דוגמה. אפשר גם להשקיע את הכסף בשורה ארוכה של מוצרים פיננסים גם מבלי שהם יהיו "רשמית" על שם הקטינים. די בכך שהם יודעים ואולי אף עוקבים אחר הביצועים.

אגב, זה מזכיר לי את סיפורו של האורקל מאומהה, המיליארדר וורן באפט שכתב בספרו כי כבר בגיל צעיר מאוד החל "לדחות סיפוקים" ולחסוך כסף אותו הכפיל מספר רב של פעמים בזכות אפקט "ריבית דריבית". כן. מסתבר שגם המיליארדר האגדי הזה היה פעם ילד. אבל ילד שקיבל או רכש חינוך פיננסי שהפך אותו לאחד העשירים הגדולים ביותר בעולם.

לחנוכה יש עוד יתרון בכל מה שקשור בחינוך ילדים. הימים קרים וגשומים בדרך כלל. משפחות יושבות ביחד זמן ממושך. בוודאי סביב החנוכייה, מנהגיה, מאכליה, שיריה ומשחקיה. זה הזמן הטוב ביותר להרביץ קצת כלכלה בילדים החמודים ולהעניק להם כלים לחיים טובים יותר.

החג הזה הרי מבוסס על הרעיון של "מוסיף והולך". בכל יום אנחנו מדליקים את מספר הנרות שהדלקנו אתמול ומוסיפים עוד נר. דומה מאוד לרעיון של ריבית דריבית. אם נלמד את הילדים שלנו כללי צרכנות בסיסיים, מונחי יסוד בכלכלה, ורעיונות מרכזיים כמו דחיית סיפוקים, נוכל לתת להם את המתנה היקרה ביותר שהורים יכולים לתת לילדיהם – ערכים וכלים לחיים טובים. מחר מתחילה שנה כלכלית חדשה. זה הזמן לחינוך פיננסי לצאצאים.

חיסכון שמח!