מחר (רביעי) תחל שנת 2025, ואיתה יכנסו לתוקף הגזרות הכלכליות הקשות על הציבור, יחד עם העלאות מחירים כמעט בכל תחום במשק הישראלי. גזרות התקציב – בהן העלאת דמי הביטוח הלאומי, הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, קיצוץ יום הבראה ועוד – יביאו לכך ששכר הנטו בתלוש יצטמצם משמעותית. במקביל, בתנועת מלקחיים, גם ההוצאות יעלו בצורה ניכרת.
בראש הרשימה ניצבת כמובן העלאת המע"מ ב-1% לרמה של 18%. המהלך הזה יקפיץ את המחירים באופן גורף, ויפגוש אותנו כצרכנים בכל עסקה שנבצע – מהקניות בסופר, דרך התדלוק ועד לרכישת רכב חדש או קניית דירה. נוסף על כך, צפויה התייקרות גם בחשבונות השוטפים למשקי הבית – הארנונה תתייקר ב-5.3%, תעריפי החשמל ב-3.8% ותעריפי המים ב-2%. גם מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית יעלה באפריל ב-2 שקלים – מתעריף של 6 ש"ח ל-8 ש"ח.
השילוב בין הפגיעה בהכנסות להגדלת ההוצאות – יביא לפגיעה כלכלית משמעותית בכל משק בית בישראל. בבדיקה שערכו בארגון פעמונים, נמצא עד כמה עמוקה תהיה הפגיעה בכיס. במסגרת החישוב שנעשה, נלקחו בחשבון 3 מבנים של משפחות ממוצעות בישראל – ועבור כל מקרה נמצא בכמה יזנקו ההוצאות של אותו משק בית. הממצאים: המשפחות הממוצעות בישראל ישלמו אלפי שקלים יותר בשנה.
משפחה הכוללת זוג ושני ילדים
במשפחה הכוללת זוג הורים ושני ילדים, ההוצאות החודשיות צפויות לזנק ב-387 שקלים לחודש, שהם 4,644 שקלים בשנה. הגידול הכספי הבולט ביותר מסתמן בסעיף המזון והפארמה, שיעלה ב-144 שקלים בחודש, וב-1,728 שקלים בשנה. אחוז הגידול המשמעותי ביותר בהוצאות צפוי בסעיף אחזקת הבית, שיעלה ב-3.54% בחודש. כלומר, עבור אחזקת הבית המשפחה תשלם 384 שקלים נוספים בשנה. התייקרויות בולטות נוספות נמצאות בסעיפי תחבורה ודיור.
משפחה הכוללת זוג וארבעה ילדים
במשק בית גדול יותר, עם ארבעה ילדים, ההתייקרויות יורגשו בהתאם. ההערכה היא שההוצאות של משפחה כזו יעלו ב-423 שקלים בחודש, וב-5,076 בשנה. ההוצאות של משק הבית הזה בקטגוריית המזון והפארמה יזנקו ב-1,896 שקלים נוספים בשנה, גידול של כ-3.5%. ההוצאות על דיור יעלו ב-732 שקלים בשנה, ב-636 שקלים על תחבורה וב-540 שקלים על אחזקת הבית.
משפחה הכוללת הורה חד הורי ושני ילדים
הוצאותיו של משק בית בו חיים הורה יחידני ושני ילדים, צפויות לזנק ב-226 שקלים לחודש, שהם 2,712 שקלים בשנה. גם כאן ההתייקרות המשמעותית ביותר היא בגזרת המזון והפארמה, עם התייקרות של 960 שקלים בשנה. הוצאות התחבורה יעלו ב-528 שקלים בשנה, אחזקת הבית תתייקר ב-312 שקלים, וההוצאות על ביגוד והנעלה ב-240 שקלים.
נזכיר – מדובר בצפי לעלייה בהוצאות בלבד. יחד עם ההתייקרויות הקיצוניות, גזרות התקציב והסכום הנמוך יותר שנראה בסעיף הנטו בתלוש השכר, יביאו להפסד מוערך של עד 10,000 שקלים בשנה, שמשפחה ממוצעת תשלם יותר.