53% מהישראלים אינם מרוצים ממצבם הפיננסי ו־46% מודאגים מיכולתם לשלם את ההוצאות השוטפות. כך עולה מהסקר של המרכז לצמיחה פיננסית בבנק הפועלים לשנת 2024. הסקר נערך באמצעות חברת סאפיו.

בנק הפועלים הוא הבנק הגדול במדינה ומנוהל על ידי ידין ענתבי. המרכז לצמיחה פיננסית הוקם לפני שש שנים בתור מיזם חברתי של הבנק, במטרה לאפשר ללקוחות לשפר את האוריינות הפיננסית במישור האישי, המשפחתי והעסקי. הוא נועד לעזור בקבלת החלטות מושכלות ובהקניית כלים פיננסיים נכונים.

בסקר נבחנה השפעת המלחמה על ההרגלים הפיננסיים ועל תחושת הביטחון הכלכלי. שאלות נוספות שהופיעו בו נגעו לחשבון ההוצאות וההכנסות, שביעות הרצון מהמצב הפיננסי, היכרות עם פרטי החשבון והפנסיה, השפעת המצב על הכלכלה והנכונות לקחת סיכונים בהשקעות.

על פי הנתונים שנחשפו על ידי המרכז עולה כי 68% מהנשאלים העידו כי הם מתקרבים למסגרת האשראי שלהם; 23% מהישראלים העידו כי יש להם יותר מדי חובות; ו־46% מהלקוחות מודאגים כאמור מיכולתם לשלם הוצאות שוטפות. בחברה הערבית נתון זה מזנק ל־64% מהנשאלים.

שימוש בכרטיס אשראי (צילום: שאטרסטוק)
שימוש בכרטיס אשראי (צילום: שאטרסטוק)

עוד עולה כי 53% מהישראלים אינם מרוצים ממצבם הפיננסי. בתחום החיסכון בפנסיה קיימת בורות מדאיגה בקרב הנשאלים – 69% מהם לא גילו בקיאות בפרטי החיסכון שלהם.

35% מהנשאלים העידו כי גילו נכונות לקחת סיכון בהשקעות קטנות בעקבות המלחמה. בעקבות המלחמה והמצב הביטחוני גדל הצורך של 28% מהנשאלים בייעוץ או בהכוונה פיננסית.

עקב המצב נאלצו מרבית הלקוחות לצמצם את הוצאות משק הבית במרבית הקטגוריות. עם זאת, במספר קטגוריות – ובמיוחד בנושא קניית מזון ומשקאות לבית – ההוצאות עלו, והן 34% מסך ההוצאות לחודש.

קניות בסופרמרקט (צילום: מרק ישראל סלם)
קניות בסופרמרקט (צילום: מרק ישראל סלם)

מהם מאפייני התשלום העיקריים? על פי הסקר אמצעי התשלום הפופולרי ביותר אצל 71% מהנשאלים הוא כרטיס אשראי. 13% משתמשים במזומן (במגזר הערבי והחרדי הנתון גבוה יותר) ו־11% בארנק דיגיטלי. הישראלים, כך עולה, שונאים תשלומים. 76% מתוכם משלמים על הקניות בתשלום אחד ו־18% בתשלומים.

שאלה נוספת נגעה למידת החשיפה של הישראלים לאשראי ולאוברדרפט. 55% ענו כי לקחו הלוואה ב־5 השנים האחרונות, 24% לקחו הלוואה לרכישת רכב, 15% לכיסוי המינוס ו־13% לשיפוץ הבית.

נתוני סקר בנק הפועלים רלוונטיים לשנת 2024, ובשנת 2025 – ולפחות בשלוש השנים הקרובות – המצב הולך להחמיר בהרבה. בין היתר תוספות השכר ונקודות הזיכוי לא יהיו צמודות למדד, הקצבאות יישחקו, ובנוסף לכל המע"מ עלה ב־1%. על פי אומדנים שונים, תוספת ההוצאות למשק בית ממוצע נאמדת ב־10,000 שקל לשנה.