ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, דחתה היום את בקשת משרד הכלכלה להאריך בשנה נוספת את האיסור על מיזוגים בענף המזון. ההחלטה התקבלה לאחר ביקורת חריפה על חוסר המעש של הממשלה בטיפול ביוקר המחיה.
הוראת השעה, שהייתה בתוקף עד סוף 2024, אסרה על מיזוגים בין ספקי מזון גדולים, בעלי מחזור של מעל 307 מיליון שקל, לבין ספקים בינוניים עם מחזור של מעל 30 מיליון שקל. המטרה המקורית הייתה לאפשר לצוות בין-משרדי לגבש המלצות להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בשוק.
"אי אפשר לדבר על תחרות ויוקר מחייה ולא לעשות כלום," תקף ח"כ דוד ביטן בדיון. "ביקשתם לעצור את כל גלגלי המשק ועצרתם, גם לזה יש משמעות. לא קיבלתי שום חוות דעת ושום התחייבות של המשרד שאם נעצור מיזוגים המחירים ירדו".
כאשר נציג רשות התחרות ניסה להסביר כי הוועדה הבין-משרדית התכנסה מספר פעמים, שאל ביטן בציניות: "מה הם עשו? שתו קפה?"
ז'ק בר, יו"ר טמפו, שיתף מניסיונו האישי כדוגמה לבעייתיות בהקפאת המיזוגים. "אין ספק שאף אחת מהחברות האלה לבד לא הייתה מסוגלת לחלום על ההתפתחות שקרתה בשנה וחצי האלה," אמר בר. "המיזוג התאפשר כי בפוקס היינו מתחת לרף של 30 מיליון השקלים. אם חלילה השווי היה 35 מיליון ולא 25 מיליון אז כל התהליך היה נעצר ולחברות לבד לא היה סיכוי להתחרות מול תנובה ושטראוס. אין תחרות בלי זה ומי שמנסה למכור שזה מעודד תחרות – הצעד הזה הוא אנטי תחרותי".
יו"ר פורום מזון ומכולות, אלי שלום סתוי, הדגיש את הצורך בפתרון מקיף יותר: "עוד מיזוג או פחות מיזוג זה כבר לא משנה לנו כלום, צריך לפרק את הריכוזיות הזו כדי שנוכל לקבל תנאים למסחר הוגן ולאפשר ל-10,000 קמעונאים קטנים לחזור לתחרות."
נציגת לובי 99, מלי טופצ'יאשוילי, התייחסה לריכוזיות בשוק: "לא נכמר ליבי על עשר הספקיות הגדולות, שמחזיקות בכמעט 54% אחוז משוק המזון."
ליאור לוי, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים והבעלים של חברת ביסקול, הזהיר כי רפורמת "מה שטוב לאירופה" צפויה לעלות כמיליארד שקל, כשאת רוב העלות תספוג דווקא התעשייה הקטנה והבינונית.
בסיכום הדיון, ביטן הדגיש: "החוק ביקש להקפיא מצב קיים עד לבירור ממשלתי, אבל הממשלה לא עשתה דבר ויש לזה משמעות. העול על הצרכנים הוא גדול במיוחד בענף המזון, הסל קפץ ב-30-40 אחוז ובאוצר עושים תרגיל ומראים שהסל הממוצע לא עלה. אולי צריך לחייב בחוק את בעלי התפקידים ללכת בעצמם למכולת לעשות קניות".