הפעילות המשקית בישראל מביאה איתה המשך העלייה בשכר, שעלה בשנה האחרונה לחודש אוקטובר בשעור ממוצע של 6.8%, שהיא עלייה ריאלית של 3.2%. מדובר בעלייה נאה שאין שני לה בעולם. גם הצפי מבטיח יותר. מאזן הנטו של החברות בישראל בחודש דצמבר האחרון היה חיובי בכל הענפים למעט המלונאות. כך ענף השרותים עם צפי בנובמבר עבור דצמבר עם עלייה של 5.8% במספר המועסקים, עלייה במכירות בשעור של 6.8% ועליה בהיקף הייצוא של 3.9%. 

בתעשייה הצפי להזמנות מהשוק המקומי עם עליה של למעלה מ-10%. היקף הזמנות לייצוא עליה של 12.3%, בהיקף הייצור עליה של 11.6% ועליה במספר המועסקים (6.6%). ענף הבינוי, שסובל ממחסור בעובדים, עם צפי לירידה בהיקף הפעילות בדצמבר ב-1.3%. היקף העבודות החדשות בענף הבינוי עם צפי לירידה של 5.5%, כל זה אינו מונע מתשובות הקבלנים לסקר של הלמ"ס כי ישנה עלייה במצב הכלכלי של החברה ב-12.4% בדצמבר לעומת נובמבר. 

הנתונים החיוביים לא נעלמו מעיניו של הבנק המרכזי שהעלה את תחזית הצמיחה לשנת 2025 ל-4% לעומת 3.8% בהערכה הקודמת שלו מאוקטובר האחרון. מעבר לכך, קיים צפי לצמיחה של 4.5% בשנת 2026. שיעור האבטלה צפוי השנה ובשנה הבאה להישאר נמוך, 3.1%, ההשקעות בנכסים קבועים יעלו השנה ב-8% ובשנה הבאה בעוד 15%. הכל יוביל לעלייה ברמת החיים, הצריכה הפרטית תעלה השנה בלא פחות מ-7.5% ועוד 5.5% בשנת 2026. גם נתוני המקרו ישתפרו, גרעון הממשלה ירד השנה ל-4.7% ובשנת 2026 ל-3.2% והחוב לתוצר יהיה השנה 69% ובשנת 2026 67%, הרבה יותר טוב ממרבית מדינות העולם המערבי. 

ישראלים בקניון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ישראלים בקניון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)

אלא שעלינו לזכור כי העול על הציבור יכבד, בגלל העלאה ריאלית אפקטיבית בשעורי מס הכנסה וצמצום שרותים ומחיר שרותים ע"י המדינה. העודף בחשבון השוטף של ישראל כבר היה בשנה האחרונה לספטמבר אשתקד 24.8 מיליארד דולר, סכום השווה ל-4.8% מהתוצר, מביא מטבע הדברים להתחזקותו של השקל. השקל התחזק מול הדולר מאז תחילת המלחמה בלמעלה מ-6%, בעוד הדולר נוסק בעולם מול שאר המטבעות.

בכלל, מתי שמעתם לאחרונה על התחזקות מטבע של מדינה בה המלחמה כה קשה כבישראל כיום? ערב המלחמה השקל נסחר על 3.8624 שקל/דולר, והשבוע הוא נמשך לכיוון 3.62. התחזקות השקל יחד עם הפחתה בהכנסה הריאלית של הציבור יביאו בהכרח לירידה בשעור האינפלציה בישראל בשנה הקרובה, החל מחודש פברואר ועם תום מכת המחירים בחודש ינואר. 

בנק ישראל, בקוצר רואי, החליט להותיר הריבית על כנסה על 4.5%, מה שמחזק השקל ופוגע בכושר התחרות של התעשייה המסורתית בשווקים הבינלאומיים. האינפלציה בישראל אינה אינפלציה של ביקושים לאחר קיצוץ חד בהכנסות נטו של הציבור מתחילת השנה, אלא אינפלציה יזומה, חד פעמית מצד צורכי גיוס ההון על ידי הממשלה. לכן היה מקום להפחית הריבית, עבור מי שצופה מעבר לחודשים הקרובים. בנק ישראל צופה כי בממוצע תהיה בשנת 2025 אינפלציה של 2.6% ועוד 2.3% בשנת 2026. לכן להערכת הבנק המרכזי הריבית תרד במהלך השנה הקרובה ל-4% עד 4.25%, מה שיקל על נוטלי המשכנתאות והנושאים בחובות. 

אנו הולכים לשנה הרבה יותר טובה בשנת 2025, למרות השנאה הפנימית ולמרות העויינות העולמית. אם תחזית זו תתממש, ואין סיבה שלא, חלק מהמהגרים מישראל ישובו לארץ אבותם, לא רק בגלל אהבת המולדת אלא בגלל שאירופה, קנדה, דרום מזרח אסיה ויתר מדינות העולם נמצאות בקיפאון והאטה כלכלית, למעט ארה"ב, הודו וישראל. ואכן שבו לישראל בשנת המלחמה משהות ארוכה בחו"ל 23,800 ישראלים ועוד הגיעו ארצה 32,800 עולים. יש תקווה. 

הטור המלא - מחר ב"מעריב-עסקים"