יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) החליט אתמול לבטל את המשך הקפאת המיזוגים בענף המזון והטואלטיקה, כפי שביקשה רשות התחרות שבניהולה של מיכל כהן. ההקפאה, שהייתה בתוקף במהלך שנת 2024, נועדה לבלום את הריכוזיות בשוק המזון, והדרישה הייתה להמשיכה גם ב־2025.
החוק הנוכחי אסר עד היום על מיזוגים בין חברות גדולות עם מחזור מכירות של יותר מ־307 מיליון שקל לחברות עם מחזור מכירות של יותר מ־30 מיליון שקל. ועדת סלבין התכנסה כשש פעמים, וטרם החליטה מה ייעשה בעתיד עם המיזוגים. מחקר מקיף שנעשה על התחרות בשוק המזון לא פורסם משום מה.
ביטן תמה: "מה עשיתם עד עכשיו? שתיתם קפה? אי אפשר לדבר על תחרות ויוקר מחיה ולא לעשות כלום. עצרתם את גלגלי המשק ועשיתם הקפאה על מנת ליצור דיון, אבל אי אפשר לא לעשות כלום. לא קיבלתי שום חוות דעת שאם נעצור מיזוגים, המחירים יירדו".
ביטן הסביר שבמשך שנה וחצי לא נעשה דבר כדי לרסן את עליית מחירי המזון, וגם לא נעשו מחקרים בדבר יעילות המהלך. ז'ק בר, יו"ר ענק המשקאות טמפו ובעל השליטה בחברה, הגיע לדיון בוועדה בהופעת אורח נדירה.
הוא הסביר שהמגבלות היו צעד אנטי־תחרותי, שבעטיו לא היה אפשר לקנות חברות שלא היה להן סיכוי להתחרות. הוא גילה שטמפו קנתה את חברת פסטה נונה ואת חברת זוקה, העוסקת בבצקים, וששתיהן התחרו בתנובה ושטראוס הענקיות לבדן והתקשו מאוד.
לדבריו, "אין ספק שאף אחת מהחברות האלה לבד לא הייתה מסוגלת לחלום שרשות התחרות תבלום את התחרות ותגרום בפועל לצעד אנטי־תחרותי. המיזוג התאפשר כי במקרה הן היו מתחת לרף של 30 מיליון שקל. אם חלילה השווי היה 35 מיליון ולא 25 מיליון - אז כל התהליך היה נעצר".
ליאור לוי, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים והבעלים של ביסקול, אמר: "רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' תעלה כמיליארד שקל, ואת הרוב תשלם התעשייה הקטנה והבינונית. מכאן שמיזוגים ושיתופי פעולה הם מתבקשים".
יו"ר פורום המזון ומכולות אלי שלום סתוי הוסיף: "עוד מיזוג או פחות מיזוג זה כבר לא משנה לנו כלום, צריך לפרק את הריכוזיות הזו כדי שנוכל לקבל תנאים למסחר הוגן ולאפשר ל־10,000 קמעונאים קטנים לחזור לתחרות".