מספיקה שיחה קצרה עם כמה אנשים שעבדו לצידו של אביגדור יצחקי, יו"ר מפעל הפיס בשש השנים האחרונות, כדי להבין שמדובר באיש יחיד במינו. לתפקידו האחרון הוא מונה אחרי ששירת בשורת תפקידים בכירים, ביניהם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יו"ר הקואליציה ויו"ר מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר.

נראה כי כניסתו לתפקיד הנוכחי בשנת 2018 הייתה משמעותית לא רק למפעל הפיס, אלא לחברה הישראלית כולה. מיומו הראשון החליט יצחקי להשקיע את מרב מרצו באוכלוסיות המוחלשות ולהפנות אליהן את משאבי מפעל הפיס, להוביל מהלכים משמעותיים בתחום החברתי ולעשות את מפעל הפיס גוף המרכז סביבו את המגזר השלישי.

אוהב מאוד אנשים

“אביגדור הוא איש עם לב גדול מאוד", אומר ארז כלפון, המשמש כיום יו"ר קבוצת שופרסל ויו"ר מנהלת הליגות לכדורגל. “עם מינויו הוא פנה אליי בתפקידי כיו"ר מנהלת הליגות וביקש שניזום הסעת ילדים מהפריפריה למשחקי כדורגל, ילדים שאין להם אפשרות להגיע, ונארח אותם בתוכנית שקראנו לה ‘זמן מגרש’. המיזם פועל משנת 2020 ומארח 17 אלף ילדים בשנה. זה רק דבר אחד שממחיש את הדאגה של יצחקי לפרטים הקטנים ואת הלב הענק שלו".

כלפון משתתף גם בתוכנית המנטורים של מפעל הפיס, אף היא פרי מוחו של יצחקי, שמאתרת צעירים בעלי יכולת גבוהה ומכשירה אותם למנהיגות. “אנחנו, צוות מדריכים ומנטורים מהמגזר העסקי, מלווים ומדריכים את הצעירים האלה ומעניקים להם כלים כדי שבעתיד הם יהיו חלק מההנהגה הניהולית או הפוליטית במדינת ישראל", כלפון מפרט. “זו דוגמה נוספת ליוזמה של איש שבתקופת כהונתו במפעל הפיס עשה הרבה מאוד דברים לטובת החברה הישראלית".

ארז כלפון (צילום: דני מרון)
ארז כלפון (צילום: דני מרון)

עידן מוטולה, עיתונאי ויו"ר עמותת “שווים", פגש את יצחקי לראשונה כשהחליט להקים את העמותה הפועלת לשיקום תעסוקתי לאנשים עם מוגבלות. “אנחנו פועלים למען האוכלוסיות הללו דרך התקשורת, ומפעילים אתר חדשות בשם ‘שווים’, שהוא פופולרי מאוד בקרב הקהילה", מוטולה מסביר. “אחת הפגישות הראשונות שסייעו לי להרים את החלום הזה הייתה עם אביגדור, שאמר די מהר ‘אני איתך’".

כשמוטולה הגיע לפגישה במפעל הפיס כדי לגייס תרומות, הוא לא ידע שבאותו הרגע נרקמת במפעל הפיס תוכנית בנושא זה בדיוק. “זו הייתה תוכנית חדשה ומהפכנית שאביגדור יזם", הוא מספר. “עד אז, מפעל הפיס באופן מסורתי השקיע בעיקר במבנים, במתנ"סים ובמרכזי תרבות, ואביגדור בא ואמר שהוא רוצה להשקיע לא רק בבניינים, אלא גם באנשים. מה שיפה בעבודה עם הפיס, שגם אביגדור וגם אנשים סביבו לא רק אומרים ‘אני נותן לך כסף ותעשה מה שאתה רוצה’. הם מאוד מעורבים בתהליך החשיבה, התכנון, הקריאייטיב. יש לאביגדור תכונה, וראיתי את זה לאורך השנים, שהוא יודע לזהות מהר מאוד פרויקטים טובים ולאמץ אותם. הוא מבין מהר מהם המיזמים החברתיים שיש להם פוטנציאל גדול".

“מה שהוא עשה במטה הדיור בשלוש השנים שעבדנו יחד היה מטורף", אומר שי באב"ד, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר. “כשהוא רוצה שמשהו יקרה, הוא יזיז הרים וזה יקרה בסוף: להרים מטה דיור מאפס, להוציא פרויקטים של התחדשות עירונית, את כל התחלות הבנייה שהחלו אז, לאשר תוכניות במנהל התכנון. דברים שבדרך כלל לוקח למדינה עשר או 15 שנה לעשות, אביגדור עשה בפרק זמן הרבה יותר קצר. ברמה האישית, זה אחד האנשים עם הלב הכי גדול שיש, והוא גורם לך להתאהב בו. המקום שלו הוא לעזור, לתת, להכווין, ובאמת לסייע. הוא מאוד מחובר לאנשים, מאוד אוהב אנשים – וכשהוא אוהב מישהו, זה עד הסוף.

"דבר נוסף הוא החברות. בעבודה המשותפת שלנו, אביגדור היה חבר אמיתי. ובאוצר אין חברים. באוצר, לצערי, יש הרבה אינטריגות ואנשים לא מתייחסים אחד לשני בצורה קולגיאלית. אביגדור אף פעם לא היה במקומות האלה. הוא תמיד ידע לתת את העצה הנכונה ואת החשיבה והזווית שלא חשבתי עליהן. אני רק יכול לומר שאם היו עוד משרתי ציבור כמו אביגדור, אין לי בכלל ספק שהמדינה שלנו הייתה במקום אחר לגמרי. אחד ממשרתי הציבור הטובים ביותר שישראל זכתה בהם מאז קום המדינה".

שי באב''ד (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
שי באב''ד (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)

דברים דומים, אישיים וחמים אומר ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, על יצחקי שהיה שותפו המקצועי במשך למעלה מ־20 שנה. “אביגדור הוא קודם כל חבר אמת ואח", ליאון מצהיר. “כשהתחלתי את לימודי ראיית החשבון שלי התחלתי לעבוד אצלו, ובהמשך פתחנו יחד משרד והיינו שותפים. מאז ומתמיד אני פשוט אוהב אותו. הוא תמיד היה לי חבר נפש אמיתי, עם חוכמת חיים יוצאת מהכלל, שיודע לנתח דברים בצורה מדהימה. הוא סייע לי רבות לאורך השנים בכל התייעצות שהייתה לי, לאו דווקא מקצועית. הוא איש רחב לב, שכל רצונו הוא לעזור, לסייע ולעשות טוב. בעצם, התפקיד שלו במפעל הפיס תפור עליו: הוא איש חזון שגם מצליח לבצע כיוון שהוא מגיע עם ראש פתוח. הוא כל הזמן שואף לשנות ולשפר, ומבחינתו אין דבר כזה, ‘אי אפשר’".

נוגע באוכלוסיות שונות

בני דרייפוס משמש בחמש השנים האחרונות מנכ"ל מפעל הפיס. הוא הכיר את יצחקי בתקופה שבה היה יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, ודרייפוס עצמו היה מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. “כבר שם היה אפשר להתרשם מיכולות הביצוע וההנעה שלו את המערכות הבירוקרטיות, ולכך דרוש הרבה אומץ", דרייפוס אומר. “היכולת של אביגדור להבין מהר את הסיטואציה ולקבל החלטות קידמה בשנות אור את יכולתה של המדינה להילחם במשבר הדיור ולהניע פרויקטים מאוד גדולים".

על תפקידו של יצחקי במפעל הפיס דרייפוס מספר: “הוא הגיע עם תפיסת עולם מאוד מגובשת, ששינתה את היעדים והד.נ.א של מפעל הפיס. התפיסה של אביגדור נגעה באוכלוסיות שונות, ביניהן אנשים עם מוגבלות, נוער בסיכון, אזרחים ותיקים, הגיל הרך, ובמגוון רחב של תוכניות".
בין השאר, כמות המלגות שמעניק מפעל הפיס עלתה בתקופת כהונתו של יצחקי מעשרת אלפים ל־40 אלף. “ומלגה זה לא רק לתת הזדמנות שווה לסטודנטים", דרייפוס מבהיר. “כל מלגאי חייב להתנדב ולתרום לקהילה 140 שעות. יצרנו פה צבא חברתי של אנשים שמחויבים לסייע".

עם פרוץ המלחמה, מפעל הפיס בראשותו של יצחקי התגייס למערך החירום הלאומי בישראל, בתגבור מיידי של מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות שהיו נתונות במצב קשה. בהמשך הוקם המטה המיוחד של מפעל הפיס והשלטון המקומי להמשך המענה לצורכי הרשויות המקומיות בצפון ובדרום, ובמסגרת זו הועברו חבילות סיוע בסך מאות מיליוני שקלים לצרכים שונים.

הזמר, היוצר והשחקן עידן עמדי, שנפצע קשה במלחמה, נבחר על ידי מפעל הפיס בראשות יצחקי להובלת קמפיינים לשיקום החברה בישראל. בשנת 2025 הוא ישתתף בפרויקטים שונים למען אחדות החברה ויסייע למפעל הפיס במשימתו זו. יצחקי רואה בעמדי השראה ודוגמה אישית ליושר, לענווה, לרוח לחימה ולנתינה לחברה ולמדינה בישראל, כשמתוך תהליך השיקום לאחר פציעה קשה בקרב הוא קם לאחד מדינה שלמה. “עמדי זה אביגדור", אומר דרייפוס, “הוא דחף להביא אותו כדי לדבר על אחדות ושיקום".

עידן עמדי  (צילום: בית חולים שיבא)
עידן עמדי (צילום: בית חולים שיבא)

דבר נוסף שמגלה דרייפוס על יצחקי הוא האהבה הגדולה לאמנות ולתרבות: “הוא איש תרבות מגוון, ואני בעצמי מתבייש לפעמים שלא נחשפתי לכזה עושר. מאופרות ומוזיקה קלאסית ועד לנועה קירל ושרית חדד, שהוא אוהב מאוד. בכל שנה אביגדור מקפיד לקרוא את כל המועמדויות לפרס ספיר, ומדובר בלמעלה מ־60 ספרים. אפילו ממיטת חוליו, כשיותר קשה לו, הוא מעורב מאוד בכל התכנים".

לפני שלוש שנים חשף יצחקי כי הוא סובל מסרטן הלבלב ומשחמת הכבד, ונלחם על חייו. הוא עבר ניתוח מורכב ביותר, שסיכוייו לשרוד אותו הוערכו ב־5% בלבד. מאז, יצחקי עבר עוד כמה ניתוחים. למרות מצבו הבריאותי הוא משתדל לפעול כרגיל, כשהתרופה הכי משמעותית בכל ההתמודדות, כפי שהוא עצמו שיתף, היא האהבה והדאגה לאנשים.

אנקדוטה מרגשת שמספר מוטולה קשורה לאשפוזו של יצחקי. “עשינו השנה באיכילוב פרויקט מיוחד בעקבות המלחמה שנקרא ‘שווים בתעסוקה חרבות ברזל’", מוטולה מסביר. “לקחנו את ההכשרות שאנחנו יודעים לתת לאנשים עם מוגבלות, ומיקדנו אותן בתחום ההייטק, בשיתוף פעולה עם מפעל הפיס, ‘סיסקו’ ובית החולים השיקומי באיכילוב".

באחד הימים שבהם נערך יריד תעסוקה בבית החולים, מוטולה פגש לפתע את יצחקי, שהיה לבוש בבגדי אשפוז וירד לבדוק שהכל בסדר. “אני בא ולוחץ לו את היד", מוטולה נזכר, “והוא מבקש ממני לצלם את הלוגואים של החברות שהגיעו, ואני נדהם. בתוך כל הקושי שלו, הוא מגיע לראות, להסתובב ולשמוע. האיש מניח את כל מה שהוא מתמודד איתו בצד. אני התרגשתי מזה בצורה בלתי רגילה".

חיילי מילואים (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
חיילי מילואים (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)

בשיאה של המלחמה סייע מפעל הפיס בין היתר למשפחות משרתי המילואים ולתושבים ביישובים צמודי הגדר. במסגרת זו אושרו תקציב של כשלושה מיליון שקלים למלגות לסטודנטים שיבצעו פעילות התנדבות ביישובים צמודי הגדר ותקציב של כחמישה מיליון שקלים, במסגרת שיתוף פעולה עם משרד הנגב הגליל, לתמיכה במשפחות משרתי המילואים. פרויקט הקשור בשיקום הוא “עמית מלווה", שנולד משיתוף פעולה ייחודי בין מפעל הפיס לארגון “הצעד הבא" ומספק היום מעטפת תמיכה רחבה לפצועי מלחמה רבים, ביניהם קטועי גפיים.

אחת ההצלחות הגדולות בתקופת כהונתו של יצחקי היא מועדון הצרכנות “פיס פלוס" של מנויי הפיס, שבו חברים כ־700 אלף מנויים, מהם כ־500 אלף בתי אב. חברות במועדון מביאה לחיסכון של מאות שקלים בחודש למשפחה, ומשלבת הטבות מיוחדות לצד הגרלות. “ההבנה היא שמפעל הפיס הוא גוף חברתי, שאמור לסייע לאנשים בהתמודדות עם יוקר המחיה, לא רק אם הם זוכים או לא זוכים בפיס", מסביר דרייפוס. “זו בעצם הייתה התפיסה, ואני חושב שאי אפשר יהיה לקחת את זה אחורה אף פעם, וטוב שכך. זו מורשת שתמשיך קדימה תמיד"