החורף פה, לא פה. עדיין לא ברור. אם תשאלו את החקלאים הם יאמרו שאנחנו בעיצומה של בצורת (יחסית כמובן). אך אם תשאלו את הקטנטנים, הם ישירו גשם גשם בוא וירוצו החוצה עוד לפני שהשלוליות יתמלאו.
אותנו מעניין משהו אחר - האם ועד כמה גדולה השפעת מזג האוויר החורפי על שוק ההון. זה מרתק משום שאיש אינו יכול לענות על השאלה הזאת. כלומר, אפשר לענות אך אין תשובה ברורה וחד משמעית. המחקרים סותרים. הנתונים היבשים דווקא מצביעים על השפעה, אך ניתן לתלות אותה בסיבות שונות ולאו דווקא בטמפרטורה.
נתחיל עם הנתונים היבשים: תשואת שוק ההון בחודשי החורף גבוהה פי כמה מזו של חודשי הקיץ, וזה כלל לא משנה אם יורד גשם או לא. אם השמיים סגריריים או לא. זו פשוט תופעת טבע פיננסית. רוצים את זה במספרים? בבקשה: בחורף מציג שוק ההון תשואה ממוצעת של 7% לעומת 2% בקיץ. פשוט, לא? אז זהו. שלא!
נעשו לא מעט מחקרים בניסיון להצביע על הגורם לכך והמסקנות אינן חד־משמעיות. רוצים דוגמאות? בבקשה: מחקר שנערך באוניברסיטת Case Western Reserve בקליבלנד בשנת 2014 מצא שימים מעוננים יחסית הגבירו את תפיסת המחיר המופרז של מניות בודדות, מה שהוביל ליותר מכירות על ידי מוסדות.
אבל מחקר משנת 1997 ניסה לשחזר מחקר מ־1993, שמצא שמחירי המניות מושפעים באופן שיטתי ממזג האוויר. אך המחקר מ־1997 לא הצליח לשלול את השערת האפס, והגיע למסקנה שלא נראה שקיים קשר שיטתי. חושבים שסיימנו? לא. ממש לא. הנה עוד מחקר והפעם מארצו של הסולטאן. מחקר שנערך בטורקיה בין 2009 ל־2011 מצא שהתנהגות המשקיעים לא הושפעה מימים שטופי שמש או ממשך שעות השמש, אבל הושפעה כנראה מ"רמת העננות והטמפרטורה".
מה יש לנו פה? מחקר שתוצאותיו אינן חד־משמעיות אך "כנראה" שיש לעננים ולטמפרטורה השפעה על התשואה. מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת קליפורניה בברקלי ב־2011 הסיק שה"שמש משפיעה על מצב הרוח ומצב הרוח יכול לעצב התנהגות", ומצא "קשר משמעותי" בין שעות שמש ומחירי המניות בחצי המאה הקודמת. שוב, מצב הרוח "יכול" לעצב התנהגות.
אבל זה לא ברור. משום שכאמור, התשואה בחורף גבוהה יותר מזו שבקיץ. אם נניח שמצב הרוח סגרירי ומעונן, התשואה אמורה להיות פחות מהממוצע בקיץ. כנראה שחלק גדול מהתשואה העודפת בחורף מגיע מראלי סוף שנה ואפקט ינואר שהם לצערם הרב של המשקיעים לא מגיעים לבקר בכל שנה.
מסקנה? אין מסקנה! בטח לא חד־משמעית. ובכל זאת מה כדאי לנו, כמשקיעים, לעשות בחורף? (על הקיץ נדבר בקיץ). ההיגיון אומר שמניות של חברות אנרגיה אמורות לעלות בחורף. חברות גז טבעי למשל. ההיגיון אומר שמניות של יצרניות תרופות עשויות לעלות בחורף. ואלה אינם הדברים היחידים שמאפיינים את החורף.
ויש עוד פרט חשוב מאוד שיש לתת עליו את הדעת בחורף (וגם בקיץ). כדור הארץ שלנו נחלק לשני חלקים. חצי הכדור העליון וחצי הכדור התחתון. בעת שיש חורף בחצי העליון, יש קיץ בחצי התחתון. כלומר, בכל רגע נתון תוכלו לנצל את היתרונות של החורף. גם כשאתם מתייסרים בחמסין של הקיץ הישראלי.
בעידן של היום, כשהכלכלה הפכה גלובאלית (על־אף כל המלחמות), אפשר ליהנות מכל העולמות. לגור בישראל של גשם וסערה ובמקביל לתת לכסף שלנו חופשה קייצית מפנקת בדרום אמריקה ואוסטרליה.
תכל'ס, אנחנו לא באמת יודעים בוודאות מדוע עולה התשואה בחורף. מלבד כמה אקסיומות של שוק ההון שמתקיימות כנבואה שמגשימה את עצמה. אדרבה, העננים השחורים אמורים להוריד את מצב הרוח ואת התשואה. ובכל זאת, בואו נהנה ממה שאפשר ונמקסם את הרווחים שלנו בחורף ובקיץ.
דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.