קרוב למחצית מחברות ההייטק ביצעו קיצוצים, צעדי התייעלות וצמצום עלויות, כולל פיטורי עובדים - כך עולה מסקר מצב ההייטק שערכה רשות החדשנות שמתפרסם הבוקר (ראשון). 20% מהחברות דיווחו כי נדרשו להעביר פעילות או כח אדם לחו"ל, וכ-40% מהן מדווחות שהקטינו באופן יזום את קצב שריפת המזומנים שלהן.

האתגר המרכזי של חברות ההייטק, כפי שהוא משתקף מהסקר, היה השנה גיוס הון. 43% מהחברות דיווחו שזה האתגר המרכזי אתו התמודדו ב-2024. כ-50% מכלל המשיבים הצהירו כי הכסף של החברה יאזל בתוך כשישה חודשים במידה ולא יבוצע גיוס הון חדש.

פחות מ-40% מהחברות אופטימיות בנוגע לעתידן השנה

לפי הסקר, 62% מחברות ההייטק מסכימות במידה רבה או רבה מאד שהמצב הביטחוני גורם לאי עמידה ביעדי הפיתוח והמכירות שלהן. כך למשל, כ-30% מהחברות ציינו שהשינוי המרכזי שקשור לתעסוקה בהייטק בעקבות המלחמה קשור להשפעות שירות המילואים הארוך של עובדים או בני ובנות זוג. עיקר ההשפעה היא על חברות שחלק ניכר מהצוות או בני ובנות הזוג גויסו.

חיילי מילואים (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
חיילי מילואים (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)

גם לביטולי הטיסות של חברות התעופה הייתה השפעה על ההייטק – 74% מהחברות מדווחות שביטולי הטיסות מקשים עליהן לנהל עסקים בחו"ל.

בהסתכלות לעתיד, תחושות החברות מעורבות, כאשר רק 38% מהמשיבים אופטימיים לגבי הצלחת ההייטק הישראלי בשנה הקרובה. 70% מהחברות צופות גידול במכירות ומחציתן צופות צמיחה במספר המועסקים בישראל. כמחצית מהמשיבים צופים שמספר העובדים בחברות בישראל יגדל ו-45% צופים גידול בחו"ל.

עקב המלחמה - ירידה גם בשווי החברות

38% מהחברות מעריכות ששווי החברה יירד בסבב גיוס ההון שהן עורכות (Down-Round). ההתאמות שחברות ביצעו כוללות בין היתר קיצוצים ותוכניות התייעלות, כאשר קרוב למחצית מהמשיבים ערכו קיצוצים ותוכניות התייעלות, שכללו גם פיטורי עובדים. כשליש מהחברות ערכו שינויים בתוכניות הפיתוח העסקי והקפיאו פרויקטים. העברת פעילות לחו"ל: אחת מכל חמש חברות מדווחת על הוצאת פעילות מסוימת מישראל.

כ-20% מהמשיבים ציינו כי להמשך המלחמה תהיה השפעה משמעותית על החברה, כולל האטה בפעילות ועד כדי סגירתה. כ-20% מהמשיבים התייחסו לקושי בגיוס הון כתוצאה מהמשך המלחמה. משמעויות נוספות הן העברת פעילות מסוימת לחו"ל (למשל אנשי מכירות) ופגיעה ביכולת לקיים קשרי עבודה עם לקוחות בחו"ל.