נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הביע אמש (שלישי) בראיון לרשת CNBC אופטימיות זהירה לגבי מצב המשק הישראלי, ואמר שהוא צופה פוטנציאל להורדת ריבית אחת או שתיים במחצית השנייה של 2025. זאת לאור הצפי לדעיכה מסוימת באינפלציה לאורך השנה.

בדבריו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ציין ירון כי האינפלציה, שעמדה על 3.2% בדצמבר, עדיין גבוהה מיעד בנק ישראל של 1%-3%. "אנו צופים עלייה באינפלציה במחצית הראשונה של השנה, בין היתר בשל העלאות מיסים ועקב התאוששות הביקושים המהירה יותר מאשר מגבלות ההיצע", הסביר ירון. עם זאת, הוא העריך כי במחצית השנייה של 2024 האינפלציה תתמתן, מה שיאפשר "הורדה אחת או שתיים של הריבית".

אמיר ירון נגיד בנק ישראל בכנס הורוביץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אמיר ירון נגיד בנק ישראל בכנס הורוביץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

"אנחנו מקווים שהפסקת האש בה אנחנו נמצאים כיום היא נקודת מפנה מאז השבעה באוקטובר", אמר הנגיד, "אם תהיה לה השפעה ממושכת, היא עשויה לסלול את הדרך להסדרים אזוריים שיביאו לשיקום וביטחון בר-קיימא, וכך גם לצמיחת הכלכלה הישראלית, שתעזור לאזור כולו".

בהתייחסו לצמיחה העתידית, ציין ירון כי הוא צופה צמיחה של ארבעה אחוזים ב-2025 ו-4.5% ב-2026, זאת לעומת צמיחה כמעט אפסית של 0.6% ב-2024. "כמובן שתחזיות אלה תלויות בכך שלא תהיה הסלמה נוספת", הדגיש הנגיד.

מודיס  (צילום: רויטרס)
מודיס (צילום: רויטרס)

במקביל, סוכנויות הדירוג מודי'ס ופיץ' התייחסו אמש להסכם הפסקת האש המתגבש בין ישראל לחמאס. על פי הערכתן, הסכם יציב יפחית את הסיכונים למשק הישראלי, אם כי המצב הפיסקלי יישאר חלש יותר בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. היום הצטרפה אליהן גם חברת S&P – ויחד הבהירו הסוכנויות כי השפעת הפסקת האש על דירוג האשראי יכולה להתאפשר רק אם תושלם העסקה ותעבור לשלבים הבאים.

על פי נתוני משרד האוצר, ההוצאות הביטחוניות ב-2024 הגיעו לכ-100 מיליארד שקל, מה שהוביל לעלייה ביחס החוב-תוצר מ-61.3% ב-2023 ל-69% בסוף 2024. בספטמבר האחרון הורידה מודי'ס את דירוג האשראי של ישראל בשתי דרגות ל-Baa1, תוך שמירה על תחזית שלילית.