בדרך לגזרות נוספות גם בתקציב 2026: נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, הציג היום בפני ועדת הכספים של הכנסת סקירה כלכלית נרחבת, ובמסגרתה הזהיר כי במידה ויאושרו כל המלצות ועדת נגל, ותקציב הביטחון יתנפח בהתאם – לא יהיה מנוס מהעברת גזרות נוספות על הציבור גם בתקציב המדינה לשנת 2026. "נצטרך התאמות נוספות כדי לקבוע יחס חוב-תוצר על תוואי יורד", אמר הנגיד.
נזכיר, ועדת נגל המליצה בחודש שעבר להגדיל את תקציב הביטחון בסכום אדיר של 133 מיליארד שקלים נוספים בעשור הקרוב, ולהגדילו בסך הכול ביותר מ-250 מיליארד ש"ח. זאת, כאשר בכל שנה יגדל התקציב בכ-9 עד 15 מיליארד שקלים. בעוד הוא ממליץ על תוספות משמעותיות, דו"ח הוועדה לא פירט מקורות תקציביים חזקים שהוא נשען עליהם, פרט ל"צמיחה הצפויה בשנים הקרובות”.
באשר לתקציב 2025, שנמצא בימים אלה בתהליכי אישור ועדות הכנסת, הדגיש נגיד בנק ישראל את חשיבות העמידה במסגרת ההוצאה, ובהיצמדות לביצוע ההתאמות שנקבעו בגובה 30 מיליארד שקלים. "חשוב לשדר לשווקים שגם אל מול המלחמה וההוצאות, יישמרו ההתאמות שבלעדיהן לא ניתן יהיה לייצב את יחס החוב לתוצר", הבהיר, אני כל הזמן מדבר עם השווקים ועם המשקיעים, יש לדבר הזה חשיבות גדולה מאוד".
אולם במקביל, חזר פרופ׳ ירון על הביקורת שהעביר כמה וכמה פעמים בעבר על מדיניות הממשלה בעת העברת התקציב ובחירתה שלא לקצץ בכספים קואליציוניים ולא לסגור משרדי ממשלה מיותרים – זאת חרף הגזרות על הציבור. עוד הוסיף כי תוספת הוצאות המלחמה ברוטו לשנים 2023-2025 נוכח המלחמה עומדת על כ-255 מיליארד שקלים.
"בחצי השני של השנה – ניתן יהיה לבצע הורדת ריבית אחת או שתיים"
בהתייחסות לאינפלציה, אמר הנגיד כי בבנק צופים מדדים גבוהים יותר בחודשים הקרובים, בשל עליית המע"מ וההתייקרויות במשק, מה שיוביל לאינפלציה גובהה יותר. "אולם בחצי השני של השנה, המגמה הזו צפויה להתמתן", הוסיף. תחת התרחיש הזה, אמר הנגיד כי "הבנק רואה שבמחצית השנייה של השנה, ניתן יהיה לבצע הורדת ריבית אחת או שתיים".
לצד זאת סייג הנגיד, והדגיש כי הגורמים הכלכליים הבכירים בעולם המערבי, למשל בבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה, "מדברים כל הזמן בזהירות, על כך שהתהליך שלהם להורדת הריבית יהיה תלוי נתונים נוכח אי הוודאות. אצלנו אי הוודאות גדולה בחזקת 3 לעומתם. על כן, נפעל על פי התפתחות הנתונים. אם נראה תרחיש טוב יותר, נוכל לפעול מוקדם יותר להורדת הריבית, אם נראה נתונים של אינפלציה שנתקעת – נצטרך להיות שמרניים יותר"