צעד ראשון בדרך למס גודש: החשב הכללי, יהלי רוטנברג, פרסם הבוקר (שלישי) מכרז להפעלת אגרות הגודש בגוש דן. המכרז כולל תכנון, הקמה, הפעלה ותחזוקה של הפרויקט, שאמור להתחיל לפעול בשנת 2026.

זה יעבוד כך: עם תחילת קידום הפרויקט, נקבעו שלוש טבעות מעבר בגוש דן. מעבר בין תחומי ה״טבעות״ יחייב את משתמשי הדרך שנכנסים מהטבעות החיצוניות לפנימיות (כלומר, לתוך גוש דן) באותה אגרת גודש. זאת בין השעות 6:30-10:00.

התשלום צפוי לעמוד על 5 שקלים בעת חציית הטבעת החיצונית - ועל 10 שקלים במעבר בתוך הטבעות הפנימיות. בין השעות 15:00-19:00 התשלום יעמוד על 5 שקלים בטבעות האמצעית והפנימית ועל 2.5 שקלים בטבעת החיצונית.

נזכיר כי כבר בשנת 2021, הסכימו השרים לשעבר מרב מיכאלי ואביגדור ליברמן במשרדי התחבורה והאוצר, להוציא לפועל את פרויקט מס הגודש בגוש דן החל מ-2025. ההסכם המקורי קבע כי הכנסות האגרה ישמשו למימון נת"צים, שבילי אופניים וחיזוק אמינות ותדירות קווי התחבורה הציבורית. 

אולם שנה מאוחר יותר, עם כניסתה של השרה מירי רגב למשרד התחבורה, התוכנית נבלמה עקב התנגדות השרה, והמכרזים נכנסו למעשה להקפאה. אולם לאחר חודשים ארוכים של מחלוקת מול האוצר, הושגו ככל הנראה הסכמות, ורגב תאפשר את צאתו של הפרויקט לדרך, בתמורה להקמת קו רכבת שיגיע לקריית שמונה.

הרווחים הצפויים למדינה מהמהלך הכולל, שמוערכים בכ-1.5 מיליארד שקל בשנה, יממנו בין השאר את קידומו של פרויקט המטרו בגוש דן. החלת מס גודש מצרפת את ישראל לרשימת מדינות שכבר הוציאו לפועל פרויקטים דומים - בין השאר בערים ניו יורק, לונדון, מילאנו וסטוקהולם.