השבוע חווינו צונאמי בפרסום הדוחות השנתיים של החברות הבורסאיות רגע לפני המועד האחרון. בתחילת השבוע הבא יפורסמו אחרוני הדוחות הכספיים ל-2024 וזה יהיה גם מועד הסיום לסגירת הדוחות לרבעון הראשון של 2025. עד כאן ענייני פרוצדורה. ב-2024 חשפו החברות הבורסאיות דוחות איכותיים בצורה יוצאת דופן: חברות תעופה כמו אל על וישראייר, חברות הנדל"ן עם זינוק במכירת דירות, חברת אנרגיה כמו ניו מד ורשתות השיווק וכמובן ענף הביטוח שהכפיל את רווחיו ל-6.6 מיליארד שקל.
לפי תוצאות הבנקים (רווח של 29.6 מיליארד שקל ותשואה של עד 20% על ההון) אנחנו עוד עלולים להתבלבל לרגע ולחשוב שנקלענו לשוויץ של המזרח התיכון. הדירקטורים של החברות מוזמנים לצלם את דוחות הרווח ההפסד, למסגר אותו ולתלות על קיר חדר הישיבות. כולם עוד יתגעגעו לתוצאות השנה האחרונה.
אבל בניגוד לדוחות 2024, סימני השאלה לגבי תוצאות הרבעון הראשון של 2025 הרבה יותר גדולים. מצד אחד סביר שהחברות הביטחוניות הנהנות ממבול של הזמנות ימשיכו לצחוק כל הדרך אל הטנק. מצד שני, סביר שגם הבנקים ימשיכו להרוויח אבל הרבה פחות בהשוואה לרבעונים הקודמים. המערכת הבנקאית ספגה בשנתיים האחרונות "קנסות פוליטיים" בהיקף 5.5 מיליארד שקל: 2.5 מיליארד שקל "מס סמוטריץ'" ו-3 מיליארד שקל נוספים היטל ביוזמת בנק ישראל.
הבנקים יאלצו להעביר את הכספים ללקוחות בהטבות ריבית ועמלות בנוסחאות קבועות. עצוב שהלקוחות עדין לא הרגישו את ההטבות בכיס. הכסף נבלע בחור השחור של תקציב 2025. הרבעון הראשון של 2025 יעמוד בסימן של האטה בפעילות הכלכלית כתוצאה מגזרות התקציב, עליית מחירים והמשך מימון ימי המילואים המאסיביים. התוצאה במערכת הבנקאית תתבטא ברמה גבוהה יחסית של חובות שגבייתם מוטלת בספק, בהאטה בהכנסות התפעוליות ובירידה מסוימת בהכנסות מימון. האם המשתנים הללו יתבטאו גם בהתנהגות שוק המניות בבורסה?
השבוע קיבלנו דוגמה עד כמה התנהגות הבורסה קשה לחזוי. לדוגמה, קחו את מדד מניות הבנקים ששווי השוק שלהם הוא הגבוה ביותר מבין הסקטורים הנסחרים. בתוך שני ימי מסחר רשם המדד תנודה כוללת של 13% לשני הכיוונים: ירידה של 8% ביום ראשון ועלי של 5% ביום שלאחר מכן. ברור שמי שמיהר למכור עשה טעות. לכל סוחר מתחיל ברור שקשה מאוד לתזמן את מועד המכירה המדויק, כמו גם את עיתוי הקנייה. למי שמאמין בשוק המניות, עדיף להחזיק מעמד ולא להיבהל. מומלץ להחזיק בהשקעותיו לטווח ארוך ולא להתפתות לברוח בהזדמנות הראשונה.
הזדמנות הקנייה במניות הבנקים נוצלה היטב על ידי גופים מוסדיים, הנהנים מצבירת כספים מדהימה של כ-150 מיליארדי שקל לשנה. מה עושים עם הכסף שנותר אחרי שכבר השקיעו בפרויקטים בתחום הנדל"ן, התשתיות ובמתחמי דיור בחו"ל? הכתובת היא שוק המניות.
המסקנה הבלתי נמנעת היא שלמרות המלחמה הארוכה בתולדותינו, המהפכה המשפטית והתקציב המטורלל מהשבוע, שוק המניות ומניות הבנקים בפרט ימשיכו לעלות גם ב-2025. החברות הבורסאיות מתנהלות בצורה מוצלחת ויעילה בהרבה מסך חסרונותיה של ממשלת נתניהו.