מוסדות התכנון והבנייה אישרו במהלך שנת 2024 תוכניות לבניית כ-204,101 יחידות דיור, לעומת 168,370 אשתקד, כך עולה מסיכום נתוני מינהל התכנון לשנת 2024.
מהפילוח עולה, כי במחוז דרום אושרו 42,632 יחידות דיור; במחוז חיפה - 19,458 יחידות דיור; במחוז צפון - 11,783 יחידות דיור; במחוז מרכז - 25,458 יחידות דיור; במחוז תל אביב - 8,571 יחידות דיור; במחוז ירושלים - 21,164 יחידות דיור ובנוסף, בותמ"ל אושרו 65,980 יחידות דיור. במהלך שנת 2024 גם אושרו כ-9,344 יחידות דיור בוועדות המקומיות.
עוד עולה מסיכום הנתונים, כי בתחום התשתיות אושרו השנה 95 תוכניות לתשתיות, בהן 46 תוכניות אנרגיה, 27 תוכניות תחבורה ושתי תוכניות כריה וחציבה. מדובר במספר משמעותי של תוכניות למגוון תשתיות בהתאם ליעדי הממשלה ומינהל התכנון להאצת תכנון התשתיות.
בעקבות המלחמה, הממשלה אישרה את התוכנית הארצית למיגון, בזמן שיא של 42 יום בלבד. התוכנית מאפשרת הקמת ממ"דים באלפי בתים שעד היום לא יכלו לעשות זאת בשל מגבלות השטח.
עוד נקבע, על מתן פטור מהיתר בניה להקמת ממ"ד במבנים צמודי קרקע ובמבנים עד שתי קומות - הוראת שעה שמטרתה לפטור מהיתר בניה לצורך הקמת מרחב מוגן דירתי, וזאת לדירות המצויות במבנים עד שתי קומות, או ליחידת דיור צמודת קרקע.
בנוסף הוחלט על מתן פטור מתוכנית והיתר להצבת מיגונית במרחב הציבורי - צו המתיר הצבת מיגונית במקומות ציבוריים בהם פארקים, גני משחקים, תחנות אוטובוסים, ללא צורך בהליך של תוכנית ו/או היתר.
גם נקבע מתן פטור מהיתר בניה להקמת מרחב מוגן במוסד חינוך - התקנות קובעות כי על מגרש המיועד לשימושים ציבוריים, בין השאר, על מבני דת, מתנ"סים, מרפאות, מבני תחנות משטרה ומגן דוד ומשרדי רשויות מקומיות.
מסיכום הנתונים גם עולה, כי אושרו יותר מ-33 אלף יחידות דיור באופקים, שדרות, ונתיבות, וכן אושר תיקון שיאפשר תוספת של יחידות דיור חדשות במרחב הכפרי. בעקבות המלחמה, גם אושרו תוכניות בפטור מהיתר ותוכנית להקמת שכונות מגורים חדשות בקיבוצים בארי וכפר עזה.
בנוסף, אושרו תוכניות בפטור מתוכנית והיתר להקמת שכונות זמניות שניתן יהיה בהמשך להפוך ליישובי קבע: במשמר העמק (נחל עוז), רביבים ורוחמה וכן אושרו תוכנית בפטור מתוכנית והיתר להקמת שכונות זמניות: בחצרים (לתושבי בארי), עומר (לתושבי כיסופים) אשלים (לתושבי כרם שלום).
במקביל, מינהל התכנון הודיע על קידום תכנון כלל עירוני להתחדשות עירונית בערי הצפון, לצד מיפוי ותכנון של המרחב הכפרי, כל זאת לטובת ניצול מיטבי של תכניות המדינה לפיתוח ושיקום הצפון. על אף אתגרי התקופה המשיך מינהל התכנון ופעל במרץ בקידום תכנון מפורט ואישר 30,513 יחידות דיור בישובים ובערי הצפון.
אושרה בתוך כך התכנית להרחבת בית חולים "זיו" בצפת, שמגדילה את זכויות הבניה בשטח בית החולים בעקבות צפי לגידול האוכלוסייה באזור. כמו כן, אושרה להפקדה תוכנית להרחבת בית החולים "פוריה", כמתן מענה לדרישות העתידיות של בית החולים.
הוועדה המחוזית לתכנון ובניה צפון, אישרה את התוכנית להקמת מסילת הרכבת בין כרמיאל לקריית שמונה. מטרת העל של הפרויקט היא חיבור יישובי הצפון באמצעות רכבת למטרופולינים הארציים, מקריית שמונה, דרך כרמיאל, מטרופולין חיפה ודרכו חיבור ישיר והמשכי לכל חלקי הארץ. מדובר בפרויקט שיהיה קטליזטור לפיתוח קריית שמונה ולאזור כולו.
במינהל התכנון ומשרד הבינוי והשיכון גם החלו לקדם הקמת מעגנה חדשה בנהריה, שתשמש הן לטובת החיזוק הכלכלי של העיר והן לטובת צורכי מערכת הביטחון.
בנוסף, מקודמות תוכניות לאזורי תעסוקה מהותיים שעתידים לחולל שינוי במרחב כגון אזור תעסוקה החדש כברי ליד נהריה, והרחבת אזורי תעסוקה קיימים כגון אזור תעסוקה בר לב, קדמת גליל, אזור תעסוקה צח"ר דלתון ועוד.
הוותמ"ל אישרה 17 תוכניות הכוללות 65,980 יחידות דיור, מתוכן 6 תוכניות בהתחדשות עירונית בהיקף כולל של 11,030 יחידות דיור. בסביבת המטרו אישרה הותמ"ל 6,900 יחידות דיור. ביישובי הנגב המערבי קודמו תוכניות הכוללות 33,100 יחידות דיור בשדרות, נתיבות אופקים.
"גם בשנה מאתגרת זו, עם השפעות מלחמת 'חרבות ברזל', יש לנו הרבה סיבות להיות גאים בעשייה של מינהל התכנון. אני רוצה לברך את עובדי מינהל התכנון שעל אף השנה המאתגרת, לא רק עמדו ביעד הממשלתי של 125 אלף יחידות דיור, אלא אף עברו אותו", ציין שר הפנים משה ארבל.
יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן, אמר עוד: "השנה, כולם ראו והבינו שמוסדות התכנון הם למעשה הקומנדו של משרדי הממשלה, שיודעים גם בתקופות של מלחמה ומשבר לתת פתרונות מחד ומאידך לקדם את העבודה השוטפת ביתר שאת".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח ציין, כי זו השנה השלישית ברציפות בה מוסדות התכנון עמדו ביעד הממשלתי ואף עברו אותו באישור יחידות דיור. "השנה, עובדי מינהל התכנון התגייסו למשימה הלאומית של שיקום הצפון והדרום. למעלה מרבע מיחידות דיור המאושרות השנה הן בנגב המערבי. לצד זאת, בשנה החולפת קידם מינהל התכנון מיזמי תשתית ובראשם הושלם הפרויקט התחבורתי הגדול והמורכב ביותר במדינת ישראל- המטרו. כבר בשנת 2025 נראה את ההשפעה של הרפורמות החשובות שהובלנו בתחום הרישוי בהן ביטול ההקלות ומורשה להיתר, ונחזק את הוועדות המקומיות כדי להבטיח שמשך זמן הוצאת ההיתר בישראל יתקצר", הוא הוסיף.