הבינה המלאכותית גורמת לעליה דרסטית בצריכת החשמל בישראל: כך עולה מנתונים שהוצגו בדיון בוועדת הטכנולוגיה של הכנסת היום (שני). מומחים שהשתתפו בדיון הביעו דאגה מהעליות בביקושים לחשמל והזהירו כי ישראל אינה ערוכה לתוספות האנרגיה הנדרשות.
בדיון עלה כי כתוצאה ממהפכת הבינה המלאכותית סוכנות האנרגיה הבין-לאומית (IEA) מדווחת כי צריכת החשמל העולמית תעלה ב-3.4% בשנה, נתונים ראשוניים בישראל מדברים על תוספת של כ500 מגה ואט בשנים הקרובות, השקולה לצריכת חשמל של כחצי מיליון איש.
מנגד, עלתה בדיון התרומה המשמעותית שיש לשימוש בבינה מלאכותית ושילובה במסגרת ניהול חכם ויעיל של משקי אנרגיה, שיפור תחזיות הביקושים, שיפור השירות לצרכן ועוד אבל גם סכנות חדשות שנגזרות מכך לביטחון האנרגטי של המערכת.
יונית גולדברג, שותפה בחברת ייעוץ בנושא חוות שרתים ותשתיות דיגיטליות אמרה: ״מדינת ישראל רק הולכת אחורה, בזמן שכל העולם הולך קדימה. ממקום 8 בפיתוחים בתחום הבינה המלאכותית, צנחנו למקום 20. אורקל בוחנים הקמת חוות שרתים בישראל. אם יהיו פה חוות שרתים כאלה, יהיו עוד מקומות עבודה ועוד טכנולוגיה. זה יתרון לאומי, חייבת לצאת קריאה להקמת מרכזי AI של ענקיות הענן במדינה״.
"מדינות רבות בעולם כולו ובפרט באזור שלנו מבינות את החשיבות והפוטנציאל של ראייה לאומית בתחום הבינה המלאכותית והשפעותיה" אמרה יו"ר הועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן, "אלא שלממשלת ישראל אין לצערי כל אסטרטגיה ביחס לכך. גם כאן אין יד מכוונת, ובעוד מדינות רבות נערכות לכך וממצבות עצמן - ישראל נסוגה לאחור, ומפספסת השקעות ענק שיכולות להגיע אליה. על הממשלה מוטלת החובה שלא להיות שאננה ולהוביל יוזמה לאומית ברורה נתמכת בתקציבים משמעותיים כדי שישראל תעמוד בשורה אחת עם יתר המדינות בעולם".
יו"ר הוועדה קראה לממשלה להיערך בנושא משק החשמל, להבין את האתגרים, לגבש מדיניות ולהעניק תמריצים להגברת ניהול ביקושים. כמו"כ דרשה לקבל ממשרד האנרגיה ומשאר הגופים המופיעים בהמלצות הוועדה דיווח על סטאטוס היישום של בעוד חצי שנה.