התקדמות במצוקת מכשירי ההדמיה בישראל: שר הבריאות אישר תקנות שיאפשרו את רכישתם של 12 מכשירי MRI, CT להדמיה מתקדמת. האישור ניתן בהמשך למחסור החמור במכשירי ההדמיה בהשוואה למדינות מערביות בעולם.

מכשירי ה-MRI  וה-CT  משמשים כידוע לאבחון מוקדם ולהצלת חיים. במקרים רבים הם פוטרים מהצורך בניתוח, או מאתרים נגעים ובעיות משמעותיות באיברים פנימיים. אלא שמספר מכשירי הדימות בישראל קטן לעומת מדינות ה-OECD. מבקר המדינה כבר פרסם דו"ח חמור שהצביע על כך שלמשרד הבריאות אין תוכנית רב שנתית להצטיידות במכשירים נוספים, וכי על אף מכשירי הדמיה שנוספו בשנים האחרונות, אלה לא הדביקו את המחזור, הגידול באוכלוסיה, התקדמות הרפואה והגידול בביקוש לבדיקות הללו.

כך למשל מצא מבקר המדינה כי בישראל יש 6.6 מכשירי MRI לכל מיליון איש, לעומת ארה"ב שם ישנם 38 מכשירים למיליון איש. המחסור החמור ניכר גם במכשירי CT: בישראל ישנם 9.98 מכשירים כאלה לכל מיליון תושבים, לעומת ארה"ב שם ישנם 43 מכשירי CT למיליון תושבים. לעומת זאת, מספר הבדיקות לכל מכשיר הוא בין הגדול מהמדינות המערביות, והמכשירים פועלים לרוב 24 שעות ביממה. הביקוש הרב גם יוצר תורים ממושכים לעתים של חודשים ארוכים עד לבדיקה, הן בשל המחסור במכשירים, והן בשל המחסור בטכנאים ורופאים המפענחים את התוצאות.

אוריאל בוסו (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
אוריאל בוסו (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

כעת אישר שר הבריאות הוספתם של מכשירים נוספים, שיותאמו לגידול באוכלוסיה. על פי התקנות החדשות, שיעור מכשירי MRI יעמוד על מכשיר אחד לכל 156 אלף תושבים בישראל, מכשיר CT אחד לכל 100 אלף תושבים, ובנוסף יוצבו עוד מכשירים לצנתורי לב ומוח. 

 על פי הערכות משרד הבריאות התקנות החדשות יאפשרו את הגעתם של כ-10 מכשירי MRI חדשים, 5 מכשירי CT, ואלה יוצבו במרכזים הרפואיים הפרטיים "רפאל" ברחבי הארץ וישרתו את כל מבוטחי הקופות.

"ההתפתחות בתחום והיעילות המוכחת של הטכנולוגיה הפכה את הדימות לאמצעי מרכזי בעולם הבריאות ולכלי חשוב לאיתור מחלות ומצבי סיכון מורכבים" אמר ל"מעריב"  שר הבריאות אוריאל בוסו: "לצערי, בשנים האחרונות אנחנו מתמודדים בישראל עם מחסור במכשירי דימות, לרבות MRI ו-CT, וכתוצאה מכך נוצר עומס כבד על המכונים ומטופלים רבים נאלצים לחכות זמן ממושך לבדיקה. משרד הבריאות נמצא בשיח רציף עם האוצר להרחבת המענה ואני מברך על כך שהצלחנו להוביל לאישור המכשירים, שמשמעותם היא הצלת חיים של מאות ישראלים בכל חודש. לצד זאת, המשרד תומך בבתי חולים בהם נפתחו שירותי MRI, מאשר להם יחידות מקצועיות לנושא ומבצע הכשרות מקצועיות לאנשי מקצוע רלוונטיים. כתוצאה מכך, הוכשרו מאות אנשי צוות מכלל מערכת הבריאות. אנו מחויבים להמשיך ולקדם את הנושא ולהביא לקיצור התורים ולצמצום הפערים בתחום".