תקופה הלחימה הארוכה שעוברת על ישראל, לצד מלחמות עבר, הובילה יזמים ישראליים לפתח פתרונות חדשים שעוזרים ללוחמים בשדה הקרוב או לאלו שחוזרים ממנה.

מענה מהיר לאיומים בשטח: רחפן קרב אוטונומי

בעודו מוצב בגזרה הצפונית, נתקל שעיה זוננברג בסיטואציה מתסכלת – הוא זיהה פעילי אויב, אך הם היו מחוץ לטווח הירי. עד שהגיע סיוע אווירי, המטרות כבר נעלמו. מתוך התסכול הזה נולד רעיון שהפך למציאות: רחפן תקיפה אוטונומי שמגשר על הפער בין הזיהוי לתגובה. יחד עם סמיון פיקלוב, הקימו השניים את חברת  Corbotex שמפתחת רחפנים התקפיים ואוטונומיים.     

הטכנולוגיה מאחורי הרחפנים של החברה מבוססת על שילוב מתקדם של אלגוריתמי ראייה ממחושבת מבוססי בינה מלאכותית ודאטה שנאסף ממספר חזיתות לחימה, כולל עזה, הצפון, ואפילו מהמלחמה באוקראינה. המערכת מאומנת על כמות גדולה של מידע מציאותי, דבר המאפשר לה לדייק בזיהוי מטרות במצבים מורכבים ובתנאי שטח משתנים. אחד מהמאפיינים הבולטים של הטכנולוגיה הוא היכולת לנווט ללא תלות ב-GPS, תוך שימוש באלגוריתם SLAM Simultaneous Localization and Mapping, המאפשר ניווט אופטי חסין לשיבושי לוחמה אלקטרונית.

הרחפן יודע לזהות ולנעול על מטרות בתנועה, באמצעות מערכת מעקב (טראקינג) מבוססת בינה מלאכותית. המערכת מנטרת את הסביבה בזמן אמת, ומסוגלת לעקוב אחרי מטרה בצורה חכמה, להסתגל לשינויים בתנועה ובתנאים, ולהגיע למטרת היירוט באופן אוטונומי, מבלי לפגוע בבלתי מעורבים. הסנסורים המתקדמים המותקנים על הרחפן מתקשרים ישירות עם מערכת הבקרה המרכזית ומאפשרים התמצאות מדויקת בשטח, גם בתנאי לוחמה אלקטרונית ושטח אורבני מורכב.

הפיתוח, שכבר עבר בהצלחה סדרת מבדקים קפדניים, משך את תשומת לבו של משרד הביטחון. "הקושי בתיאום עם כוחות התקיפה האוויריים והזמן שחלף עד הגעתם אפשר למטרות להיעלם", משחזר זוננברג את הרגע שהוביל לפיתוח. כעת נמצאת החברה בשלבים אחרונים של הפיכת אב הטיפוס למוצר שניתן לייצר בהיקפים נרחבים.

רחפן קרב אוטונומי (צילום: Corbotex)
רחפן קרב אוטונומי (צילום: Corbotex)

המרוץ נגד הזמן: המדבקה שמצילה חיים בשדה הקרב

בהשתתפותו במשלחות חילוץ והצלה באזורי אסון, נתקל ד"ר עמית להבי בבעיה קריטית: פצועים רבים סבלו מהיפותרמיה שסיכנה את חייהם. עד שהגיעו לבית החולים, מצבם כבר הידרדר משמעותית. מתוך הצורך הדחוף הזה נולד פתרון חדשני: מדבקת חימום חכמה שמונעת התקררות מסוכנת של הגוף. יחד עם חגי ויסברוד בוגר הטכניון בהנדסה ביו רפואית ועדי שלו בוגרת אוניברסיטת תל אביב, הקימו השלושה את חברת Rescue Heat שמפתחת טכנולוגיית חימום מתקדמת להצלת חיים.

הטכנולוגיה מאחורי המדבקה החכמה מבוססת על פיתוח ייחודי של חומר מחמם שנרשם כפטנט, המופעל באמצעות ניעור וחשיפה לאוויר. המערכת מתוכננת להתחמם לטמפרטורה מדויקת של 42 מעלות – הגבול הבטיחותי המקסימלי למניעת כוויות. הפיתוח עבר בדיקות מקיפות במעבדה ועל עור אדם, והוכיח יעילות גבוהה משמעותית בהשוואה לשיטות חימום מסורתיות.

המדבקה מגיעה לטמפרטורת היעד תוך 15 דקות ושומרת עליה למשך שמונה שעות רצופות, עם יעילות העברת חום הגבוהה פי עשרה ממוצרים מתחרים. המערכת משתלבת בקלות בפרוטוקול הטיפול הקיים בשטח, ומאפשרת לצוותים הרפואיים להתמקד בהצלת חיים מבלי להתעכב על הפעלת אמצעי חימום מורכבים.

הפיתוח, משך את תשומת לבו של גורמי הרפואה בצה"ל. "כשטמפרטורת הגוף יורדת מתחת ל-35 מעלות, מערכות קריטיות מפסיקות לתפקד וסכנת החיים גוברת", מסביר ד"ר להבי את הצורך הדחוף בפתרון.

ניסוי במדבקה התרמית (צילום: דוברות רמב''ם)
ניסוי במדבקה התרמית (צילום: דוברות רמב''ם)

הצמיד שמזהה מצוקה נפשית: טכנולוגיה למניעת טראומה

במהלך שירותה הצבאי, נחשפה נעמה משיח (רס"ן במיל') , בוגרת הטכניון בהנדסת אווירנאוטיקה וחלל, לחיילים שסבלו מהתפרצות פוסט טראומה לאחר חוויות קשות שעברו במצבע צוק איתן. היעדר טיפול מספק בזמן, מתוך קושי בהכרה או קושי של החיילים להעיד על מצבם, גרם להדרדרות והחמרה של מצבם הנפשי. מתוך ההבנה הזו נולד רעיון חדשני: צמיד חכם אוטונומי המבוסס AI המזהה מצבי סטרס וחרדה טרם התפרצותם. יחד עם הניסיון האישי שלה כאם לילד שסבל מהזנחה בגן הילדים, הקימה נעמה את חברת BUZZY המפתחת טכנולוגיה מתקדמת לניטור מצבי מצוקה נפשית.

הטכנולוגיה מאחורי הצמיד מבוססת על מערכת חיישנים מתקדמת המנטרת מדדים פיזיולוגיים בזמן אמת. המערכת מתוכננת להתאים את עצמה באופן אינדיבידואלי לכל משתמש, תוך למידה של סף הרגישות האישי והמדדים הייחודיים לו. הפיתוח נועד לשרת מגוון רחב של אוכלוסיות, מניצולי טראומה ועד ילדים צעירים שמתקשים לבטא את מצוקתם.

צמיד חכם BUZZY (צילום: יחצ)
צמיד חכם BUZZY (צילום: יחצ)

הצמיד מזהה סימנים מוקדמים של מצוקה נפשית ומתריע לפני התפרצות של התקפי חרדה, התקפי זעם או אפיזודות פוסט-טראומטיות. המערכת מספקת תמיכה רציפה גם מחוץ לשעות הטיפול, ומאפשרת למטפלים ולמטופלים לנהל מעקב מדויק אחר מצבם הנפשי לאורך זמן.

מאז ה-7 באוקטובר 2023, הצורך בפתרונות לזיהוי מוקדם של מצוקה נפשית הפך קריטי יותר מתמיד. סקרים מראים כי למעלה מ-40% מהישראלים דיווחו על תסמיני חרדה משמעותיים, כאשר בקרב תושבי עוטף עזה והצפון המספרים מגיעים ל-70%. המצב החריף במיוחד בקרב ניצולי אירועי ה"נובה", מפונים ומשפחות של נפגעים, כאשר מערכת בריאות הנפש מתקשה לתת מענה מהיר לכמות הפניות הגדולה.

הפיתוח, שהואץ בעקבות המלחמה והעלייה הדרמטית במספר נפגעי הנפש, מכוון להגיע לכל בית בישראל. "לא כל אדם מסוגל או מעוניין לדבר על מצבו הנפשי," מסבירה משיח את החזון, "הטכנולוגיה שלנו מאפשרת זיהוי והתערבות מוקדמת גם במקרים שבהם קשה לתקשר את המצוקה." כעת פועלת החברה להנגיש את המוצר במהירות למגוון רחב של אוכלוסיות הזקוקות לתמיכה נפשית, במיוחד לאור המשבר הלאומי המתמשך.

לסקירות נוספות, כנסו ל-TheGadgetReviews.com