התקופה האחרונה הייתה מוצלחת לחובבי מחברות הדיו האלקטרוני ובמיוחד לקטגוריית ה-ePaper Notepad. אמזון השיקה את ה-Kindle Scribe, ל-ReMarkable יש גרסה חדשה – PaperPro ו-Onyx השיקה גם היא דגמים חדשים מסדרת ה-Boox שלה. אני קיבלתי לסקירה את ה-Note Air 4C – מחברת עם מסך צבעוני מדיו אלקטרוני, מערכת הפעלה אנדרואיד וגם קורא ספרים.
מסך ועיצוב: Note Air 4C – דיו אלקטרוני צבעוני
למי שלא מכיר, טכנולוגיית דיו אלקטרוני שונה מאוד מזאת הקיימת בסמארטפונים ובטאבלטים שלנו. מדובר במסכים שנראים כמו דף נייר רגיל, הם צורכים מעט מאוד סוללה והתמונה המופיעה עליהם נשארת קבועה כל עוד לא מחליפים אותה. המסכים האלו נראים מצוין באור שמש ישיר ואין להם מגבלות של זוויות צפייה. בגלל זה משתמשים בטכנולוגיה הזאת בעיקר בקוראים אלקטרוניים, כך שהקריאה איתם של ספרים, נותנת כמעט תחושה של ספר אמיתי.
ה-Air 4C הוא הדור השני ש- Onyx מציעה עם מסך דיו אלקטרוני צבעוני. כך שבניגוד לטכנולוגיית הדיו האלקטרוני הרגילה המגיע בצבעים מונוכרומטיים, כאן נהנים מתצוגה צבעונית. מדובר בטכנולוגיית E Ink Kaleido 3 אשר מסוגלת לדברי החברה לספק צבעים רכים וגם קצב רענון גבוה (טכנולוגיית Super Refresh). אני לא הרגשתי שמדובר בקצב רענון גבוה, אבל במוצר מהסוג הזה, זה בסדר.
המסך גם כולל תאורה אחורית, כך שברגע שרוצים לקרוא איתו בחדר חשוך, בניגוד למסך דיו אלקטרוני רגיל, אין בעיה לעשות את זה (כמובן שזה בא על חשבון זמן הסוללה). התאורה עצמה מאוד חזקה, כך שאין בעיה לעבוד איתה גם באור יום. עבור שימוש בלילה, המכשיר כולל מצב בו האור הכחול מופחת, כך שהתצוגה הופכת לצהובה ונעימה יותר לעין.
המסך עצמו מגיע בגודל 10.3 אינץ׳, שזה מאפשר שטח תצוגה מכובד מאוד לכתיבה וקריאה ועדיין מאפשר להחזיק אותו ביד בצורה יחסית נוחה, למרות שלא מדובר במכשיר קל מאוד – 420 גרם.
אגב, במבט ראשון ה-Air 4C נראה מעט מגושם בגלל המסגרת העבה שלו, במיוחד זאת שנמצאת בצד השמאלי. ב-Onyx מסבירים שההיגיון שעומד מאחורי זה, היא היכולת להחזיק בצורה נוחה את המכשיר בידיים. תאכלס, זה נכון.
ממשק וחומרה: Note Air 4C – להוריד אפליקציות מגוגל Play
מערכת ההפעלה כאן היא אנדרואיד 13, עליה מולבש הממשק של BOOX. היתרון כאן מלבד ממשק מלא בעברית, כולל מקלדת בעברית, היא האפשרות להוריד אפליקציות מה-Play של גוגל. כך שאין הגבלה לשימוש רק באפליקציות שהגיעו עם המכשיר, אפשר להוריד את אפליקציות הספרים של ״עברית״ או ״סטימצקי״ ולקרוא כאן ספרים בצורה נוחה מאוד, לקרוא מיילים מג׳ימייל או לגלוש באתרים דרך הדפדפן.
הממשק מותאם לעבודה אופקית או אנכית, כאשר הוא כולל בחלק העליון שלו גישה מהירה לספרייה הפנימית של המכשיר, אבל זאת לא כללה ספרים מאפליקציות חיצוניות כמו עברית. BOOX מציע גישה למאגר ספרים שהוא עובד איתו.
הגישה המהירה הנוספת שמופיעה כאן היא לאפליקציית ״הערות״. זוהי בעצם גישה לאחד השימושים העיקריים שהיו לי עם ה-Air 4C – כתיבת הערות וסיכומים בפגישות. המכשיר מגיע עם עט בתוך הערכה, שזה יתרון, אבל מדובר בעט יחסית פשוט, שלא כולל מחק בחלק האחורי שלו, כך שעל מנת למחוק טקסט, צריך להקיש על האופציה בתפריט ואי אפשר לעשות את זה פשוט בהחלקה של הצד האחורי של העט על הטקסט. מה שכן, יש אפשרות לעשות קשקוש עם העט על הטקסט ואז הוא נמחק. זה עובד טוב, כך שהיעדר מחק משולב בעט קצת פחות מורגש.
מבחינת איכות הכתיבה, היא נעימה וגם נותנת את הרעש של כתיבה עם עיפרון על נייר. בחלק העליון של הממשק יש גישה מהירה לחמשת סוגי העטים/עפרונות שהיה בהם שימוש. למשל, מרקר צהוב או עט מברשת. כך קל להחליף בין צבעים או סוגי עטים במהירות מבלי להיכנס לתפריטים.
פרט חשוב לגבי העט, יש צורך להחליף מדי תקופה את החוד שלו, עלות של 5 חודים עומדת על 100 שקל.
Onyx שילבה מספר יכולות AI בתוך אפליקציית הערות, מלבד המחיקה שציינתי קודם, אפשר לשרבט: עיגול, ריבוע או משולש והתוכנה הופכת אותם לציור מסודר. יש גם אפשרות לסמן בעיגול מילים בכתב יד והם יהפכו לכתב מודפס (לא בעברית).
חומרה, נרתיק וסוללה: יותר זיכרון וחיישן טביעת אצבע
לעומת ה-Air 3C שהגיע עם 4 גיגה זיכרון עבודה, כאן מקבלים 6 גיגה. נפח האחסון נשאר זהה – 64 גיגה. אי אפשר להגיד שהמכשיר מגיבה בצורה מאוד מהירה, אבל הוא מגיב בצורה טובה. ה-Air 4C גם כולל חיישן טביעת אצבע בתוך כפתור ההפעלה, כך ששמירה על המכשיר מאובטח היא נוחה יותר מקוד, כאשר החיישן הגיב היטב. הסוללה מגיעה בקיבולת 3700 מיליאמפר/שעה, בדומה לדגם הקודם.
אני סקרתי את המכשיר יחד עם נרתיק מגנטי של החברה בסגנון ספר (עלות 215 שקל). בגדול, מומלץ לקנות נרתיק אם רוצים לשמור על המסך שסוחבים אותו בתיק, כאשר הנרתיק גם מאבטח בצורה טובה יותר את העט. מה שנחמד בנרתיק הזה, שהוא מאפשר להציב על השולחן את המכשיר בצורה אופקית כאשר הוא עומד. מי שאוהב לקרוא מסמכים או ספרים בצורה הזאת, ימצא את האופציה הזאת לנוחה, כאשר לא רוצים להחזיק את ה-Air 4C ביד.
מחיר: 2,100 שקל, דרך אתר החברה (לא לינק אפילייט)
בשורה התחתונה, ה-Boox Note Air 4C מציע חוויה מוצלחת למי שמחפש מחברת עם דיו אלקטרוני. הדגם הזה כולל מסך צבעוני עם תאורה, שמאפשר לקרוא ספרים במקום עם תאורה בעייתית. הוא כולל גישה לחנות Play של גוגל המציעה מגוון גדול של אפליקציות לשימוש, כולל חנויות הספרים המקומיות או גלישה לקריאה באתרים דרך דפדפן. אפליקציית הכתיבה במכשיר נוחה לשימוש וכוללת מגוון רב של אפשרויות למי שרוצה להתחיל לסכם את הפגישות שלו דרך מכשיר מהסוג הזה. הערכה גם כוללת עט מגע שהפתיע לטובה בביצועים שלו.