הארכת תוחלת החיים ברחבי העולם מביאה עימה אתגרים חברתיים, כלכליים ובריאותיים - תוחלת החיים עולה ועל פי התחזיות אוכלוסיית בני ה- 65+ תכפיל את עצמה בתוך עשור. כך למשל, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עד שנת 2035 צפוי מספרם של בני ה-65 ומעלה לגדול ולהגיע ליותר מ-1.6 מיליון, קרוב ל-14% מכלל האוכלוסייה בישראל.
נתונים אלה וההשלכות החברתיות והכלכליות הצפויות עקב הזדקנות האוכלוסייה והעלייה בתוחלת החיים מהווים מקור עניין להשקעות בפיתוח פתרונות חדשניים כמענה לאתגרים המורכבים עקב הזדקנות האוכלוסייה. הזדקנות האוכלוסייה והעלייה בתחלואה בגיל השלישי והרביעי מביאה לצורך גובר בשירותי בריאות, רווחה, סיעוד, ניהול פיננסי ותמיכה בפעולות יומיומיות. יש לכך השלכות מרחיקות לכת גם עבור בני המשפחה המטפלים, שמתקשים לעמוד בעלויות הכלכליות של תמיכה בקשיש ובעומס הפיזי והמנטלי.
הנחת העבודה היא כי אימוץ טכנולוגיות חדשניות מאפשר להגיע לקהלים גדולים, להנגיש שירותים חברתיים בצורה טובה יותר, להתגבר על חסמים גאוגרפיים ולהשפיע דרמטית על הדרך שבה בני הגיל השלישי צורכים מוצרים ושירותים.
בעולם התפתח בשנים האחרונות שוק חדש שנקרא AgeTech או SilverTech, המתמקד ביצירת פתרונות טכנולוגיים חדשניים עבור צרכיהם של בני הגיל השלישי ובני משפחותיהם. הפתרונות הטכנולוגיים עשויים לתת מענה לאתגרים שונים בהזדקנות מיטבית, כגון: תעסוקה והכנה לפרישה, אוריינות דיגיטלית, סיוע בביצוע פעולות מחיה יומיות ושמירה על עצמאות, חיזוק יכולות קוגניטיביות, שמירה על אורח חיים בריא, הנגשת שרותי רפואה (לרבות רפואה מונעת), ניהול בריאות, סיוע ותמיכה במטפלים מקצועיים ובני משפחה, תמיכה נפשית, הפגת בדידות ופיתוחים המסייעים בניידות. בנוסף, קיימת השקעה גם בפיתוח תרופות ותרפיות חדשות שהם במרכז המחקר והפיתוח הרפואי.
אחת היוזמות ליצירה ופיתוח של AgeTech Ecosystem בישראל הינה הקמתה של קהילת החדשנות AgingIL. הקהילה פועלת במודל פעולה של חדשנות פתוחה, המשלבת עבודה משותפת רב מגזרית עם משרדי הממשלה, המגזר העסקי והמגזר השלישי. פעילות הקהילה שמה דגש על עידוד השקעה ואימוץ טכנולוגיות כמענה לאתגרי ההזדקנות.
הצורך הדחוף באימוץ פתרונות טכנולוגיים
הזדקנות האוכלוסייה היא אתגר עולמי מתמשך ועל כן הפתרונות הטכנולוגיים בתחום הגיל השלישי הינם מגוונים ונוגעים בכל תחומי החיים. בין אם מדובר על חיישנים, רובוטים סיעודיים, אפליקציות לניהול בריאות, או אפילו אינטליגנציה מלאכותית, הפיתוחים הטכנולוגיים מציעים פתרונות רבים שנועדו להתמודד עם אתגרי הזדקנות האוכלוסייה. טכנולוגיות אלו לא רק מסייעות לשפר את איכות החיים של הקשישים, אלא גם מקלות על העומס שמוטל על המטפלים בהם ומסייעות במניעת טעויות אנוש.
חיישנים, לדוגמה, מאפשרים ניטור בזמן אמת של מצבו הבריאותי של הקשיש, כמו מעקב אחר זמני ארוחות, נטילת תרופות, או אפילו איתור נפילות – כל זאת מבלי להעמיס על הקשיש או על המטפל. רובוטים סיעודיים, שבעבר היו נראים כמדע בדיוני, נמצאים כיום בשימוש במוסדות סיעודיים ומציעים עזרה פיזית ומנטלית, כמו חיבור בין הקשיש לעולם החיצון באמצעות טכנולוגיות תקשורת. אפליקציות לניהול בריאות מאפשרות לקשישים ולמטפלים לעקוב אחרי מצב הבריאות בצורה נוחה ובקלי קלות, ומבצעות חישובים על מנת להתריע במקרים של חריגות.
אחת הבעיות המרכזיות היא המחסור במטפלים מקצועיים, דבר שמוביל לכך שמטפלים רבים עוזבים את המקצוע בשל העומס והעייפות. טכנולוגיות אוטומטיות, כמו רובוטים למתן סיוע סיעודי, יכולות להפחית את העומס ולשפר את חוויית העבודה של המטפלים, תוך שמירה על רמה גבוהה של טיפול.
הטכנולוגיה לא רק מספקת פתרונות לקשישים עצמם, אלא גם מציעה תמיכה משמעותית עבור בני המשפחה והמטפלים. בעולם שבו יותר ויותר אנשים מתמודדים עם טיפול בהורים מזדקנים, במיוחד במצבים של מחלות כרוניות או סיעוד, טכנולוגיות מסייעות בשיפור איכות הטיפול תוך כדי הקלה על העומס הרגשי והפיזי של המטפלים. כלים כמו אפליקציות לניהול טיפול יומיומי, פתרונות ניטור מרחוק, ומערכות דיווח בזמן אמת, יכולים להפוך את החיים לקלים יותר עבור בני המשפחה המטפלים ולהפחית את הלחץ הכרוך בתהליך.
העתיד של כלכלת אריכות ימים
הצרכים של אוכלוסייה מזדקנת – קבוצה שהולכת וגדלה בקצב חסר תקדים ברחבי העולם. עלייה בתוחלת החיים, לצד מגמת הירידה בשיעורי הילודה, יוצרת אתגרי הזדקנות משמעותיים אך גם הזדמנויות עצומות לכלכלה העולמית. שוק ה-AgeTech, הכולל טכנולוגיות חדשניות המיועדות לגיל השלישי, משמש כאחד המנועים המרכזיים להתמודדות עם האתגרים הללו. החל מפתרונות בתחום הבריאות הדיגיטלית, דרך מערכות אוטומציה ושירותים ביתיים, ועד פלטפורמות חברתיות שמחזקות קשרים בין-דוריים – טכנולוגיות אלו לא רק משפרות את איכות החיים של מבוגרים אלא גם יוצרות שווקים חדשים בהיקף אדיר.
ההערכה היא כי כלכלת הזקנה תהווה נתח משמעותי מהתוצר העולמי בשנים הקרובות, עם ביקוש גובר לפתרונות מותאמים. השקעה בשוק ה-AgeTech אינה רק צורך חברתי – היא הזדמנות כלכלית מהמעלה הראשונה, המספקת מענה לצרכים אמיתיים תוך יצירת צמיחה ורווחיות לטווח הארוך.
הכותבת היא מנהלת קהילת החדשנות AgingIL בארגון שיתופים ומנהלת תוכן בכנס השנתי של הקהילה Agetech Innovation Summit שיתקיים בחודש דצמבר בגני התערוכה בתל אביב