האם טיקטוק תיאסר סופית לשימוש בארה"ב? שני חברי קונגרס אמריקאים קראו להסיר את אפליקציית הסרטונים הסינית מחנויות האפליקציות בארצות הברית, מה שעשוי לשנות את המרחב הדיגיטלי במדינה. במכתב שנשלח למנכ"לי אפל ואלפבית, התאגיד האם של גוגל, דורשים חברי הקונגרס מהמפלגות הרפובליקנית והדמוקרטית לנקוט פעולה תקיפה כנגד האפליקציה הפופולרית, בטענה לסיכונים ביטחוניים חמורים.

במכתבם, כתבו ג'ון מולנאר, יושב ראש ועדת הבית לנושא סין, ורג'ה קרישנאמורתי מהמפלגה הדמוקרטית, כי יש להסיר את טיקטוק מהחנויות עד ל־19 בינואר, בעקבות חוק פדרלי שאושר לאחרונה. החוק מחייב את חברת ByteDance הסינית, הבעלים של טיקטוק, למכור את האפליקציה או להתמודד עם איסור על פעילותה בארצות הברית.

אפליקציית טיקטוק. מי שכבר התקין יוכל להמשיך ולהשתמש (צילום: שאטרסטוק)
אפליקציית טיקטוק. מי שכבר התקין יוכל להמשיך ולהשתמש (צילום: שאטרסטוק)

לטענת המחוקקים, "הקונגרס פועל בנחישות להגן על הביטחון הלאומי של ארצות הברית ולהבטיח את בטיחות המשתמשים האמריקאים מפני המפלגה הקומוניסטית הסינית". במקביל, הם פנו למנכ"ל טיקטוק, שואו זי צ'ו, בקריאה לבצע מכירה של האפליקציה, תוך הדגשה כי זו הדרך היחידה להימנע מאיסור.

המחלקה המשפטית של הממשל האמריקאי הדגישה כי גם אם החוק ייכנס לתוקף, הוא לא ימנע שימוש באפליקציה שכבר הותקנה במכשירים, אך התמיכה הטכנית לאפליקציה תיפסק, מה שעשוי להפוך אותה לבלתי שמישה עם הזמן. בתגובה לכך, טיקטוק הזהירה כי הסרת האפליקציה תוביל לפגיעה חמורה במשתמשים האמריקאים ותהפוך את הפלטפורמה לבלתי זמינה.

במקביל, ByteDance וטיקטוק הגישו ערעור חירום לבית המשפט העליון של ארצות הברית כדי לעכב את יישום החוק, אך עתיד האפליקציה עדיין תלוי בהחלטות שיתקבלו בשבועות הקרובים.

המתיחות סביב טיקטוק אינה חדשה. כבר בשנים קודמות ניסו גורמים בממשל האמריקאי להגביל את פעילותה של האפליקציה הפופולרית, בעיקר בשל הקשרים שלה עם סין. המחלוקת מתמקדת בטענות על איסוף מידע אישי של משתמשים אמריקאים ושיתוף אפשרי עם ממשלת סין, מה שמעמיד את ByteDance תחת לחץ כבד.

ב־2020, ממשלו של דונלד טראמפ ניסה להוציא צו האוסר על פעילות טיקטוק בארצות הברית, אך יוזמה זו נעצרה בעקבות התנגדויות משפטיות וציבוריות. עם כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן, התקווה הייתה שהמדיניות תשתנה, אך נראה כי הלחץ על טיקטוק נמשך.

אחת מנקודות הביקורת המרכזיות היא השקיפות המוגבלת של טיקטוק בנוגע לאופן שבו היא מנהלת את הנתונים. טיקטוק אמנם פתחה מרכזי שקיפות בארצות הברית והתחייבה להפעיל שרתים מקומיים בלבד, אך ההאשמות והחששות נותרו בעינן.

אם החוק ייכנס לתוקף בינואר, המשתמשים האמריקאים עשויים למצוא עצמם ללא גישה לפלטפורמה. צעירים רבים, שמשתמשים בטיקטוק באופן יומיומי לצורך שיתוף תכנים וצריכתם, יצטרכו לחפש אלטרנטיבות או להתמודד עם הגבלות טכניות שיפגעו בפעילות האפליקציה.

עם זאת, ייתכן שגם ByteDance וגם הממשל האמריקאי ימצאו דרך פשרה שתאפשר את המשך פעילות טיקטוק בארצות הברית. המתח בין הטכנולוגיה, הכלכלה והביטחון הלאומי ממשיך להוות מוקד חיכוך, אך גם סמל לשאלה רחבה יותר על האיזון בין פרטיות, חדשנות ושיקולים פוליטיים בעידן הדיגיטלי.

כיתוב תמונה