המאבק המשפטי של טיקטוק בארה"ב ספג מכה משמעותית כאשר בית המשפט לערעורים בוושינגטון דחה את בקשת החירום של החברה לעצור את החוק שדורש מחברת ByeDance הסינית להתנתק מהאפליקציה עד 19 בינואר.
דחיית הבקשה מאלצת כעת את טיקטוק לפנות במהירות לבית המשפט העליון, כדי למנוע את יישום החוק שיכול להביא לאיסור השימוש באפליקציה הפופולרית ביותר מ-170 מיליון משתמשים בארצות הברית.
הבקשה שהגישה טיקטוק לבית המשפט לערעורים טענה כי החוק פוגע בזכויות חופש הביטוי של המשתמשים ובפעילות האפליקציה. אולם, בית המשפט דחה את הבקשה בנימוק שטיקטוק ו-ByteDance לא הציגו תקדים משפטי שבו בית משפט עצר יישום חוק של הקונגרס בזמן שמתקיים תהליך ערעור בבית המשפט העליון.
דוברת מטעם טיקטוק מסרה כי החברה מתכוונת לערער לבית המשפט העליון, אשר לדבריה "יש רקורד היסטורי של הגנה על זכויות חופש הביטוי של האמריקאים".
על פי החוק החדש, טיקטוק תיאסר לשימוש אם חברת ByteDance לא תנתק את קשריה עם האפליקציה עד המועד שנקבע. החוק אף מעניק לממשלת ארצות הברית סמכויות רחבות לאסור אפליקציות זרות נוספות העלולות להוות איום על איסוף נתוני אזרחים אמריקאים.
משרד המשפטים האמריקאי טוען כי השליטה הסינית באפליקציה ממשיכה להוות איום על ביטחון לאומי, אך טיקטוק דוחה את ההאשמות ומסבירה כי המידע מאוחסן על שרתים בארצות הברית המופעלים על ידי חברת אורקל, וכי החלטות הנוגעות לתוכן האפליקציה מתקבלות בארצות הברית.
בתוך כך שני חברי קונגרס אמריקאים קראו לאפל וגוגל להסיר את אפליקציית הסרטונים הסינית מחנויות האפליקציות בארצות הברית עד ה-19 בינואר.
לטענת המחוקקים, "הקונגרס פועל בנחישות להגן על הביטחון הלאומי של ארצות הברית ולהבטיח את בטיחות המשתמשים האמריקאים מפני המפלגה הקומוניסטית הסינית". במקביל, הם פנו למנכ"ל טיקטוק, שואו זי צ'ו, בקריאה לבצע מכירה של האפליקציה, תוך הדגשה כי זו הדרך היחידה להימנע מהאיסור.
המחלקה המשפטית של הממשל האמריקאי הדגישה כי גם אם החוק ייכנס לתוקף, הוא לא ימנע שימוש באפליקציה שכבר הותקנה במכשירים, אך התמיכה הטכנית לאפליקציה תיפסק, מה שעשוי להפוך אותה לבלתי שמישה עם הזמן. בתגובה לכך, טיקטוק הזהירה כי הסרת האפליקציה תוביל לפגיעה חמורה במשתמשים האמריקאים ותהפוך את הפלטפורמה לבלתי זמינה.
המתיחות סביב טיקטוק אינה חדשה. כבר בשנים קודמות ניסו גורמים בממשל האמריקאי להגביל את פעילותה של האפליקציה הפופולרית, בעיקר בשל הקשרים שלה עם סין. המחלוקת מתמקדת בטענות על איסוף מידע אישי של משתמשים אמריקאים ושיתוף אפשרי עם ממשלת סין, מה שמעמיד את ByteDance תחת לחץ כבד.
ב-2020, ממשלו של דונלד טראמפ ניסה להוציא צו האוסר על פעילות טיקטוק בארצות הברית, אך יוזמה זו נעצרה בעקבות התנגדויות משפטיות וציבוריות. עם כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן, התקווה הייתה שהמדיניות תשתנה, אך נראה כי הלחץ על טיקטוק נמשך.
אחת מנקודות הביקורת המרכזיות היא השקיפות המוגבלת של טיקטוק בנוגע לאופן שבו היא מנהלת את הנתונים. טיקטוק אמנם פתחה מרכזי שקיפות בארצות הברית והתחייבה להפעיל שרתים מקומיים בלבד, אך ההאשמות והחששות נותרו בעינן.
אם החוק ייכנס לתוקף בינואר, המשתמשים האמריקאים עשויים למצוא עצמם ללא גישה לפלטפורמה. צעירים רבים, שמשתמשים בטיקטוק באופן יומיומי לצורך שיתוף תכנים וצריכתם, יצטרכו לחפש אלטרנטיבות או להתמודד עם הגבלות טכניות שיפגעו בפעילות האפליקציה.
עם זאת, ייתכן שגם ByteDance וגם הממשל האמריקאי ימצאו דרך פשרה שתאפשר את המשך פעילות טיקטוק בארצות הברית. המתח בין הטכנולוגיה, הכלכלה והביטחון הלאומי ממשיך להוות מוקד חיכוך, אך גם סמל לשאלה רחבה יותר על האיזון בין פרטיות, חדשנות ושיקולים פוליטיים בעידן הדיגיטלי.