ישראל מצטרפת למדינות מתקדמות ומשיקה את המחשב הקוונטי הראשון, שיאפשר לבצע עיבודים מורכבים במהירות שיא ויוביל את ישראל לפיתוחים טכנולוגיים משמעותיים. היום הופעל המחשב הקוונטי תוצרת כחול לבן על ידי התעשייה האווירית, האוניברסיטה העברית ורשות החדשנות. המרוץ ל-'עליונות קוונטית' צבר בשנים האחרונות תאוצה, וזאת לנוכח פריצות דרך חדשות בתחום.

כעת, מעצמות רבות וביניהן מדינת ישראל, עומלות על בניית תשתיות ופיתוח מחשבים קוונטיים - כאלו שישנו מקצה-לקצה את עולמות המחשוב בתחומי הצבא, תעשייה, מחקר ופיתוח ועוד. בשנים האחרונות השקיעה התעשייה האווירית מאמצים להגדלת הפעילות הקוונטית שלה, וכעת נחשבת החברה לכוח בולט ומשמעותי עם השקת המחשב הקוונטי הראשון מתוצרת כחול-לבן.  

המחשב החדש מבוסס על טכנולוגיה בשם "על מוליכה": מדובר בתכונה ייחודית של חומרים מסויימים המאפשרת להם להוליך חשמל ללא התנגדות כאשר הם מקוררים לטמפרטורות נמוכות מאוד. בתחום המחשוב הקוונטי, תכונה זו מנוצלת ליצירת קיוביטים – יחידות המידע הבסיסיות במחשב קוונטי. קיוביטים מבוססי מוליכי-על מאפשרים למחשבים קוונטיים לבצע חישובים מורכבים במהירות וביעילות גבוהות יותר ממחשבים רגילים. השימוש בטכנולוגיה על-מוליכה מסייע בהפחתת שגיאות במהלך החישובים, מה שתורם לדיוק וליציבות של המערכות הקוונטיות.

מעבדת מחשוב קוונטי של חברת QHIPU QUANTUM תרכז יכולת תכנון, סימולציה, אינטגרציה והתאמת אפליקציות יישומיות של מחשב קוונטי בטכנולוגיית על מוליך. הפעילות מתבצעת תוך שיתוף פעולה עם חברות ומכוני מחקר בארץ ובעולם. 

"שיתוף הפעולה בין הגורמים בפרויקט מביא לשולחן רב-תחומיות ברוכה ויביא לתוצאות חשובות עבור המחקר בתחום וחיזוק מעמדה המדעי והטכנולוגי של מדינת ישראל" אמר ישי פרנקל, מנכ"ל האוניברסיטה העברית. בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית הוסיף: ״טכנולוגיות הקוונטים עתידות לשדרג מהותית את היכולות האנושיות במגוון עולמות רחב, והתעשייה האווירית מובילה בגאווה את מדינת ישראל בדרכה להיות מעצמה עולמית בתחום זה.

מנכ''ל תעשיה אווירית בועז לוי (צילום: התעשייה האווירית)
מנכ''ל תעשיה אווירית בועז לוי (צילום: התעשייה האווירית)

בשנים האחרונות פיתחה התעשייה האווירית מיזמים בתחומי הרובוטיקה, האוטונומיה, הסייבר והבינה המלאכותית ששולבו בקווים העסקיים של החברה, חלקם בשיתוף פעולה עם חברות הזנק ועם האקדמיה. זהו מכפיל כח עבור עם ישראל. כדי לנצח במערכה העתידית, זקוקה מדינת ישראל לטכנולוגיה מתקדמת; זהו המצפן שלנו כתעשייה ביטחונית ישראלית מובילה, להקדים תמיד את האויב, לצפות כל העת כמה צעדים לפניו, ולפתח את המענה לאיום – עוד לפני שיכולת האיום הזה קיימת אצלו".

"למרות שלמחשוב הקוונטי יש עוד דרך עד להבשלה הוא טומן בחובו פוטנציאל טכנולוגי אדיר לשדרג את עוצמת המחשוב העומדת לרשות האנושות ולהאיץ תהליכי מחקר ופיתוח באופן שטרם נראה כמותו" אמר דרור בין, מנכ״ל רשות החדשנות: ״ עוצמה זו תשפיע בצורה דרמטית על המדע ועל תעשיית ההייטק העולמית. ישראל, כהאב חדשנות גלובלי, חייבת גם היא להיות בחזית הטכנולוגית הזו והשקת המחשב הקוונטי הישראלי הראשון, היום, מהווה אבן דרך חשובה במאמץ זה".